Isokissanhäntä - huonekasvi

Acalypha hispida

ruotsinkielinen: kattsvans

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kissanhäntä on rotevarakenteinen ja puutuvarunkoinen kasvi, jonka vihreät lehdet ovat pitkäruotiset, teräväkärkiset ja ohuet. Punaiset, terälehdettömät kukat muodostavat roikkuvan, 30-40 cm pitkän kukinnon. Yleensä kukinnot kehittyvät latvaosaan lehtihankoihin, mutta vanhat kasvit kehittävät tuuheita kukintokimppuja myös runkoon. Kukinto kestää kauan ja niitä voi olla miltei mihin vuodenaikaan hyvänsä. Kukinto muistuttaa revonhäntää.

myrkyllinen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kasvi saa herkästi punkkeja ja villatäitä, joten ennakkotorjunta on suositeltavaa. Kukinnot voivat homehtua uutteran sumutuksen vuoksi.

Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Valontarve:
puolivarjo
Voimakkaassa paahteessa kasvi saa tuholaisa ja varistaa lehtiää.

Hoito

Kissanhäntä tarvitsee runsaasti valoa ja lämpöä. Kastellaan runsaasti, mutta vesi ei saa seisoa lautasella, levon aikana niukka kosteus. Ahkera sumutus, myös lepokaudella. Poista kuihtuneet kukat. Säännöllinen lannoitus laimealla, typpivoittoisella yleislannoitteella. Nuorten kasvien multa ja ruukku vaihdetaan jopa 3 kertaa kesässä vahvempaan ja tilavampaan kasvualustaan. Vanhalle kasville riittää ahtaampi ruukku, ja sitä nuorennetaan istutuksen yhteydessä. Juuria ei saa leikata istutettaessa.

Lisääminen

Pistokkaiksi käyvät sekä johtoverson kärki että oksien latvat. Umpinaisessa muovipussissa pistokas juurtuu muutamassa viikossa omassa ruukussaan ja kukkii jo samana kesänä. Ennen pistokkaas istuttamista sille kannattaa antaa 0,1 % lannoitetta. Lannoite estää lehtivälien venymisen ja lehdet kehittyvät kookkaiksi ja vihreiksi.

Lähilajit ja lajikkeet

kirjokissanhäntä Acalypha Wilkensiana -risteymät 'Godseffiana' lehdet vihreät, keltareunaiset ja teräväkärkiset, 'Marcophylla' lehdet isot, vastaherttaiset, ruosteenruskeat, 'Marginata' lehdet punareunaiset oliivinvihreät