Isokirjopeippi (värinokkonen)

Solenostemon scutellarioides

ruotsinkielinen: palettbald

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
30 - 60 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Isokirjopeipin lehdet ovat muodoltaan ja väriltään hyvin erikoisia. Värit vaihtelevat valkoisesta keltaiseen ja oranssiin sekä kirkkaanvihreästä loistavan punaiseen. Kirjavuus vaihtelee juovikkaista vyöhykkeellisiin ja eri tavoin täplikkäisiin. Lehtien muoto voi olla soikean tai suikean herttakantainen, aivan kapea tai liuskoittunut.

Talvella isokirjopeipin värit haalistuvat ja lyhyen päivän oloissa virittyvä sievä, sininen pysty kukinto saattaa pilata kasvin kauneuden.

Kukinnon väri:
sininen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Vältä kalkkia vedessä ja mullassa.

Valontarve:
aurinko
Suora auringonpaiste syventää lehtien väriä ja pitää kasvin tanakkana.

Hoito

Isokirjopeippi viihtyy valoisassa ja lämpimässä paikassa. Voimakas paahde ja tilapäinen kuivahtaminen saavat kukinnon aikaan. Oksien kärkiä typistelemällä monta kertaa vuodessa kasvi saadaan pysymään kukkimattomana. Tasainen kosteus on välttämätön ja sumutus eduksi. Koska kasvi kasvaa nopeasti, se voi kaivata uutta kasvutilaa parikin kertaa kasvukaudessa. Kasvin voi istuttaa aikaisempaa syvempään, mutta ei tiukkaan, sillä varsi murtuu helposti.

Lisääminen

Keväällä latvapistokkaista. Pistokkaat juurtuvat nopeasti ja tuuheutuvat parin latvomiskerran jälkeen. Mikäli halutaan talvehtiva yksilö, pistokas juurrutetaan vasta elokuussa. Emokasvin joutuu hävittämään ennen talvea sen varistettua alalehdet.
Siemenet itävät parissa viikossa. Kun taimet ovat kasvaneet 5-6 cm mittaisiksi, niissä on muutama kasvulehtipari, jolloin voidaan valita parhaimmat taimet jatkokasvatukseen. Yleensä heikoimmista taimista kasvaa erikoisimmat, varsinkin valkokirjavista.

Lähilajit ja lajikkeet

Rainbow- ja Wizard-lajikkeet