Isogloksinia (suppilokukka)

Sinningia speciosa

ruotsinkielinen: gloxinia

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Pyöreähkö, koko pinnalta juurehtiva ruskeakuorinen mukula. Lyhyt, tanakka ja haaraton varsi sekä nukkapintaiset, vastakkaiset ja kuperat lehdet. Lehdet ovat loivasti hammaslaitaiset. Ylimpien lehtien hangoista aukeavat kaunisväriset, suppilomaiset ja hieman toispuoleiset kukat. Kukat ovat suuret, joko yksinkertaiset tai kerrotut. Verso on tavallisesti yksivuotinen. Yksi suosituimmista kesäkauden kukkakasveistamme. Tarjolla on viisitoista eriväristä lajia.

Sinningia-suku on saanut nimensä viime vuosisadalla eläneen Bonnin yliopiston puutarhurin Wilhelm Sinningin mukaan. Kaikki lajit ovat kotoisin Brasiliasta.

Kukinnon väri:
lila/violetti, kirjavia, sininen, valkoinen
Kukinta-aika:
kesä

Soveltuvuus

Vaatii kostean ilman, mutta ei siedä suihkuttelua, joka mädännyttää helposti kasvin lehdet.

Valontarve:
puolivarjo
Ei siedä suoraa auringonpaistetta.

Kasvuympäristö:
kukkamulta

Hoito

Kastele aluslautasen kautta, pidä multa tasaisen kosteana, ei saa kuivua. Poista lakastuneet kukat. Lannoitetaan joka toinen viikko. Kukinnan loputtua kastelua vähennetään ja se lopetetaan syksyllä. Kuihtuneet osat poistetaan, talvehtiva mukula pidetään kuivana vanhassa mullassaan, 15 asteessa. Mukula istutetaan varhain keväällä uurteinen puoli ylös- ja sileä alaspäin, siirretään lämpimään paikkaan ja aloitetaan kastelu varovasti.

Lisääminen

Lehti ja varsipistokkaista, harvemmin siemenistä. Vanhaa mukulaa ei yleensä kannata jakaa, sillä se mätänee helposti. Jos mukula jaetaan, se on halkaistava niin, että kumpaankin puolikkaaseen jää terve itu.

Lähilajit ja lajikkeet

Punainen ja valkoreunainen 'Blanche de Meru', kirkkaanpunainen 'Crispa Waterloo' ja kirjava 'Tigrina Melange', 'Schweizerlans', kardinaaligloksinia (kardinaalikukka) Sinningia cardinalis, kääpiögloksinia Sinningia pusilla