Ihmepensas (krootoni)

Codiaeum variegatum var. pictum

ruotsinkielinen: kroton

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Lajikkeiden lehtimuodot ja värit vaihtelevat suuresti, mutta kaikkien lehdet ovat kovat ja kiiltävät, tavallisesti kauniin kirjavat: pilkullisia, juovikkaita, marmorikuvioisia tai läiskikkäitä. Kirjavuuteen vaikuttaa valon määrän lisäksi kasvuvaihe ja lannoitus. Vanhimmat lehdet ovat yleensä värikkäimmät. Lehdissä on vihreä pohjaväri, muuten ne ovat punaisen, oranssin, keltaisen, sinipunaisen ja jopa mustan kirjavia. Viihtyessää voi kehittää mitättömiä kukkia.

Ihmepensas haarautuu huonosti, mutta typistelemällä siitä saadaan tuuheahko kaksi- tai kolmihaarainen kasvi. Tuuheuden lisäämiseksi samaan ruukkuun istutetaan 2-3 tainta.

allergisoiva
Kukinta-aika:
kevät

Soveltuvuus

Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Valontarve:
aurinko
Suora auringonvalo on tarpeen päivittäin muutaman tunnin ajan.

Hoito

Valon määrä ratkaisee lehtien värin ja kirjavuuden. Ihmepensaalle riittää huoneenlämpö vedottomassa paikassa. Tasainen kosteus on paras, mutta vesi ei saa seisoa vadilla. Liian kuivassa huoneilmassa kasvi kituu. Kaliumvoittoinen lannoiteliuos kaunistaa lehtien väriä.

Lisääminen

Parhaat pistokkaat saa oksien kärjistä. Maitiaisneste pyyhitään pois ja alalehtiä poistetaan. Oksa pistetään kasvuturpeella täytettyyn ruukkuun ja pistokas laitetaan ruukkuineen pussiin. Kerran kasteltuna multa säilyy kosteana kuukauden. Juurtuneelle pistokkaalle vaihdetaan multa ja ruukun voi siirtää ikkunalle.

Lähilajit ja lajikkeet

'Annie Bier', 'Aucubifolia', 'Excellent', 'Graigii', 'Geduldii', 'Hollufiana', 'Imperialis', 'Norma', 'Puccini', 'Siggi', 'Spirale'