Hyasintti

Hyacinthus orientalis

ruotsinkielinen: (trädgårds)hyacint

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Hyvätuoksuiset kukat pystyssä tertussa. Hyasintti avaa kukkansa parissa päivässä. Kukasta saa nauttia pitkään, jos sen jaksaa kiikuttaa yöksi viileään.

Kreikkalaisen mytologian mukaan Zephyros, länsituulen jumalatar, oli ihastunut nuorukaiseen nimeltä Hyacinthos. Kun nuorukainen vain heitteli rannalla kiekkoa Apollon kanssa, tuli Zephyros mustasukkaiseksi. Hän ohjasi kiekon Hyacinthoksen päähän, ja tämä kuoli välittömästi. Verestä nousi kukka, jota alettiin kutsua hyasintiksi.


Puutarhaan istutettavaksi valitaan avomaan matalia ja hentoja hyasintteja. Suojattava talveksi. Säilyvät vuosia, mutta kasvin vanhetessa kukkatertut käyvät harvemmiksi. Istutetaan 10-15 cm syvyyteen syys-lokakuun vaihteessa. Lämmin ja aurinkoinen, hyvin ojitettu kasvupaikka.

myrkyllinen
Kukinnon väri:
sininen, valkoinen
Kukinta-aika:
tammikuu - joulukuu

Soveltuvuus

Hyvä tuoksu, mutta se saattaa aiheuttaa joillekin oireita. Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Hyasintin voi istuttaa myös ulos.

Valontarve:
aurinko

Hoito

Myytävät sipulit ovat yleensä esikäsiteltyjä. Istutetaan syys-lokakuussa lajikkeesta riippuen saviruukkuun 10-15 cm syvyyteen niin, että sipuli jää puoliksi näkyviin. Sipulit kastellaan kevyesti ja viedään pimeään, 7-9 asteeseen.

Lisääminen

Jouluksi halutut kukat istutetaan syyskuussa. Juurtumiseen kuluu aikaa pari kuukautta. Ikkunalaudalla tapahtuvaan kasvuun kuluu kolmisen viikkoa. Ikkunalle hyasintit voidaan tuoda vasta, kun idut ovat 5-6 cm pituisia. Liian varhain valoon tuotuna varsi jää lyhyeksi. Istuttamalla eri lajikkeita eri aikoihin voi kukkia ihailla maaliskuuhun asti.

Lähilajit ja lajikkeet

Vaaleanpunainen 'Anne-Marie', voimakkaanpunainen 'Pink Pearl' , matala ja voimakkaan sininen 'Delft Blue' sekä 'Mad. Krüger' korkea ja valkokukkainen. 'Amsterdam', 'Blue Jacket', 'Carnegie', 'City of Haarlem', 'Gipsy Queen', 'Hollyhock', 'Nereus', 'Woodstock'