Huonekoiso

Solanum pseudocapsicum

ruotsinkielinen: liten korallbär

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
30 - 100 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Matala ja pensasmainen ikivihreä kasvi. Tummanvihreät, suikeat lehdet. Vaatimattomat kukat ovat pienet, soikeahkot ja valkeat, muistuttavat perunankukkia. Myrkylliset marjat ovat aluksi valkoiset tai vihreät ja muuttuvat punaisiksi tai kellanpunaisiksi. Koiso kukkii keväällä ja hedelmät kypsyvät ja muuttuvat värikkäiksi syksyllä. Oikealla hoidolla voi kasvaa metrin kokoiseksi pieneksi runkopuuksi.

Kaunismarjaisia koisoja on kaksi samantapaista kasvia, jotka on aiemmin tunnettu nimillä pippurikoiso ja huonekoiso.

Tummanvihreiden, melko pienien lehtien keskellä on pieniä valkoisia kukkia ja punaisia marjoja kasvin ollessa komeimmillaan.

myrkyllinen
Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:
kevät

Soveltuvuus

Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita. Ei sovi lapsiperheisiin, sillä herkullisen näköiset, kauniit marjat sisältävät myrkyllistä solaniinia.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Valoisa ja lämmin paikka.

Hoito

Runsas lämpö, talvisin viihtyy myös viileämmässä. Tasainen kosteus, marjovana ja lepokaudella niukempi. Viikottainen lannoitus. Kukkivan kasvin sumutus parantaa kukkien hedelmöitymistä ja marjojen kehittymistä. Istutetaan uuteen multaan kasvun alussa ja nuorennetaan typistämällä oksia reilusti. Marjat saattavat säilyä läpi talven, mikäli kasvupaikka on viileä.

Lisääminen

Pistokkaista. Kypsistä marjoista voi ottaa siemet talteen. Siemenet kylvetää helmi-maaliskuussa. Taimet latvotaan kertaalleen. Keväisten oksien kärkiä voi juurruttaa pistokkaiksi. Niukalla kastelulla kesäkuussa ja heinäkuun alussa taimet pakotetaan kukkimaan ja marjomaan.

Lähilajit ja lajikkeet

huonekoiso Solanum diflorum, köynnöskoiso Solanum jasminoides, isoköynnöskoiso Solanum seaforthianum