Huonearalia

Fatsia japonica

ruotsinkielinen: Aralia

puoli-pilvinen     varjossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Ainavihanta pensas. Varsi on yleensä haaraton, suora ja 3-4 cm paksuinen. Nuoressa kasvissa on lehtiä koko varren pituudella, mutta kasvin vanhetessa jää varren latvaan tuuhea lehtikimppu. Tummankiiltävät lehdet ovat 7-9-sormisia. 30-40 cm mittaiset ruodit taipuvat alaspäin lehtien painosta. Vanhalle kasville syksyllä tuleva kermankeltainen kukinto on melko mitätön ja kasvin lehtevyys yleensä kärsii kukinnasta.

Huonearalia tuotiin ensimmäisen kerran Eurooppaan vuonna 1838. Se on yksi parhaimmista viherkasveistamme.

Kukinnon väri:
keltainen
Kukinta-aika:
syksy

Soveltuvuus

Kuivassa huoneilmassa huonearalia saa helposti tuholaisia. Kasvavat lehdet eivät siedä voimakkaita torjunta-aineita, joten ennakkotorjunta on tarpeen.

Valontarve:
puolivarjo, varjo
Valoisa pohjoisikkuna paras. Auringonpaahde polttaa lehdet pilalle, mutta alhaisessa lämmössä ei suora paiste ole haitaksi.

Kasvuympäristö:
Mullan tulisi olla sekoitus kompostimultaa, savea ja hiekkaa. Myös sarvilastujen lisäys on suositeltavaa.

Hoito

Huonearalia viihtyy runsaassa hajavalossa 16-18 asteen lämpötilassa. Lehdet varisevat helposti pimeällä kaudella, mikäli kasvi on hämärässä.
Kasvun aikana multa saa olla märkää. Kostea ilma olisi viihtymisen kannalta tärkeää. Sumutus on suunnattava lehtien alapinnoille. Lannoitus joka toinen viikko kesäisin. Ruukun tulisi olla tilava. Nuoret kasvit istutetaan keväällä uuteen multaan.

Lisääminen

Kasvia lisätään siemenistä tai rungon palasista ja latvasta. Istutuksen jälkeen kasvi tarvitsee kohtalaisen ilmankosteuden. Kasvin voi laittaa muovipussin sisään, jossa sitä suihkutellaan pari kertaa päivässä.

Lähilajit ja lajikkeet

Kirjavalehtiset 'Variegata' ja 'Albomarginata', hidaskasvuinen ja suurilehtinen 'Moseri'