Gerbera (sädelatva)

Gerbera x cantabrigiensis

ruotsinkielinen: gerbera

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
30 - 40 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Tiiviskasvuinen, ruohovartinen perenna. Suuret, liuskaiset ja nukkapintaiset lehdet muistuttavat hieman voikukan lehtiä. Kukkavanan latvassa on mykerökukinto. Pitkään kestävät mykerökukinnot muistuttavat päivänkakkaraa. 8-12 cm kokoiset kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrotut, värejä on useita kirkkaista pastellisävyihin: valkoinen, keltainen, oranssi, vaaleanpunainen ja punainen. Huoneenlämmössä kukkii muutaman kuukauden, mutta ulkona koko kesän.
Kotoisin Etelä-Afrikasta.

leikko
Kukinnon väri:
erivärisiä, keltainen, oranssi, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
maaliskuu - syyskuu

Soveltuvuus

Puhdistaa tehokkaasti sisäilmasta kemiallisia kaasuja. Mainio leikkokukka. Kasvatetaan Suomessa yksivuotisena, mutta voi yrittää talvettaa. Siirrä valoisaan ja viileään paikkaan. Kastele silloin tällöin. Istuta uudelleen keväällä ja lisää vähitellen kastelua. Kun kasvu on alkanut, siirrä lämpimään ja kastele normaalisti.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Pitää hajavalosta, ei paahteesta.

Kasvuympäristö:
tuore
Pitää viileästä kasvupaikasta.
Kasvualusta:
humus +
Ravinteet: +

Hoito

Säännöllinen kastelu, multa saa hiema kuivahtaa kasteluiden välillä. Mieluiten kalkiton kasteluvesi. Lannoitus kerran kuukaudessa kasvukaudella. Poista kuihtuneet kukat ja lehdet. Hävitä kasvi kukinnan päätyttyä, kun uusia nuppuja ei enää ole.

Lisääminen

Siemenistä keväällä.

Lähilajit ja lajikkeet

'Belleza', 'Serena', 'Zalmora'