Etelänkissus

Cissus antarctica

ruotsinkielinen: cissus

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kissus on puutuvavartinen, lehtevä ja köynnöstävä huonekasvi. Kiipeää kärhien avulla. Nopeakasvuinen. Kissukset ovat helppohoitoisia, joskin jokaisella kasvilla on lajikohtaiset vaatimuksensa. Kissus tunnetaan myös nimellä varjoköynnös. Etelänkissusta kutsutaan myös nimillä australian viiniköynnös ja kenguruviini. Ei yleensä kuki.

Amppelikasvi
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Valontarve:
puolivarjo
Runsas valo, itä- tai pohjoisikkuna. Aurinkoisella ikkunalla kissus menettää kauneutensa, saa tuholaisia ja varistaa lehtensä.

Kasvuympäristö:
Mullassa ei saa olla turvetta.

Hoito

Huoneenlämpö sopiva. Köynnöstäviä kasveja saa kastella runsaasti, mutta pintamulta saa kuivahtaa kastelujen välillä. Ei siedä seisovaa märkyyttä. Lepokaudella riittää niukka kastelu. Kasvukaudella annetaan silloin tällöin mietoa seoslannoitetta. Monet lajit varistavat talvella lehtiään, joten kissuksia on nuorennettava usein ja leikkaamalla kiihdytettävä uuteen, rehevään kasvuun. Nuorentamalla kasvi haarautuu tyven läheltä. Mullanvaihto vuosittain, vain tarvittaessa isompaan ruukkuun.

Lisääminen

7-15 cm pituiset pistokkaat juurtuvat parhaiten 16-18 asteen lämpötilassa, sopivin juurrutusaika on kevät tai alkukesä. Nuori taimi kannattaa istuttaa emokasvin tyvelle lisävihreyden vuoksi.

Lähilajit ja lajikkeet

kirjokissus Cissus discolor, kuningaskissus Cissus rhombifolia, kääpiökissus Cissus striata