Arabiankahvi (kahvipensas)

Coffea arabica

ruotsinkielinen: kaffe

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
60 - 100 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Helppohoitoinen pieni puu, jonka ikivihreät kiiltävät, tummanvihreät lehdet ovat soikeat, teräväkärkiset ja reunoilta aaltoilevat. Ruskeassa, suorassa rungossa on vaakasuorat oksat. Sydänkesällä puhkeavat tuoksuvat, valkoiset tähtikukat, joista kehittyy pölytyksen jälkeen tummanpunaiset, kirsikankokoisia marjat. Niiden sisällä on kaksi kahvipapua. Hyvin hoidettuna voi kasvaa jopa 2 m korkeaksi.

Ruukkukasvina viljeltävä kahvipensas on sama laji, josta saadaan kahvipapuja.

myrkyllinen
Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kuivassa huoneilmassa kasvia saattavat kiusata kilpikirva, villatäi ja punkki. Yritä torjua tuholaisten tulo ennakkoon, kasvi ei siedä voimakkaita myrkkyjä.

Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Valontarve:
puolivarjo
Suora auringonpaiste on pahasta. Kasvi viihtyy runsaassa hajavalossa.

Hoito

Huoneenlämpö riittää. Runsas kastelu, mutta vesi ei saa seisoa. Talvella niukasti, joskaan juuripaakku ei saa kuivua. Kuiva ilma aiheuttaa lehtien ruskeutumista, joten niitä on sumutettava ahkerasti. Voimakkaimman kasvukauden aikana annetaan viikoittain lannoitetta. Vaatii lepokauden kukkiakseen. Nuorten kasvien multa vaihdetaan kerran vuodessa, huhtikuussa ja ne istutetaan hieman tilavampiaan ruukkuun. Juuripaakkua ei pidä rikkoa paljoa, sillä juurten vioituttua lehdet varisevat.

Lisääminen

Siemenet on kylvettävä heti tuleentumisen jälkeen, sillä ne menettävät itämiskykynsä todella nopeasti. Ne kylvetään komposti-lehtimultaan sentin syvyyteen. Kun sirkkataimien pituus on 3-5 senttiä, katelasi nostetaan ruukun päältä ja ruukku asetetaan runsaaseen hajavaloon. Kun taimet ovat 5-10 sentin korkuisia, ne istutetaan pikkuruukkuihin. Taimea on varottava istuttamasta liian syvälle ruukkuun.

Lähilajit ja lajikkeet

etiopiankahvi Coffea arabica var. abyssinica, mokkakahvi Coffea arabica var. mokka, liberiankahvi Coffea liberica