Andrenflamingokukka

Anthurium Andreanum-ryhmä

ruotsinkielinen: rosenkalla

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Flamingonkukissa on pitkän puikelokukinnon suojana värikäs ylälehti, joka voi kestää hyvin kauan, jopa kuukausia. Kukinta-aika on tavallisesti kesällä, mutta oloissamme on yleistä, että kukintovarret kehittyvät vasta päivän lyhetessä. Kesällä kasvaneiden lehtien hankoihin kasvaa yksi kukintovarsi kuhunkin. Hyvässä hoidossa se voi kukkia melkein koko vuodenkin.

Andreanum-ryhmän lehdet ovat 20-30 cm leveät ja lähes 50 cm pitkät. Herttatyviset lehdet ovat teräväkärkiset ja niiden ruodit ovat pitkät. Puikelokukinto saattaa tulla 10-12 cm pituiseksi. Keltainen tai oranssi puikelo kaartuu hieman. Kookas suojuslehti on valkoinen, lakan-, purppuran- tai vaaleanpunainen tai kirjava, verkkosuoninen, usemmiten teräväkärkinen, herttatyvinen ja jäykkä.

Scherzerianum -risteymän lehdet ovat lyhytruotiset, 10x30 kokoiset, loivasti herttatyviset, hyvin teräväkärkiset ja himmeän tummanvihreät. Vanhetessaan kasvi muodostaa matalan ja paksun rungon, jonka lehtihangosta kasvaa 20-50 cm mittaiset kukintovarret. Suojuslehden väri vaihtelee punaisen eri sävyistä valkoiseen ja jopa pilkulliseen. Puikelo on ohut, keltainen ja kiertynyt.

leikkoallergisoiva
Kukinnon väri:
keltainen, oranssi
Kukinta-aika:
kesä

Soveltuvuus

Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Valontarve:
puolivarjo
Viihtyy hyvin itäikkunalla. Niukassa valossa kukinto heikkenee.

Hoito

Tasainen,18-22, lämpö, talvella hieman alempi muutaman viikon ajan. Kasvukaudella runsas ja tasainen kastelu, lepokaudella saa hieman kuivahtaa. Lannoitteena luonnonlantavesi. Kasvi istutetaan huhti-toukokuussa kukinnon päätyttyä. Alimmat lehtihangat jätetään mullan alle. Ruukkuun huolellinen salaojitus.

Lisääminen

Vanha yksilö voidaan jakaa ennen istutusta. Jokaiseen jakotaimeen on jäätävä sekä terveitä lehtiä että vahvoja juuria. jakamisen jälkeen runsas ilmankosteus ja tasainen tuoreus ova välttämättömät.

Lähilajit ja lajikkeet

'Kaha', 'Saza', 'Valentina', pikkuflamingonkukka Anthurium Scherzerianum-ryhmä 'Betty', 'Dolly', 'Molly', 'Sorry', hopea(suoni)flamingonkukka Anthurium crystallinum, herttaflamingonkukka Anthurium magnificum