Agaave

Agave

ruotsinkielinen: agave

auringossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
20 - 175 cm
Leveys:
20 - 300 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Agaavet ovat lehtisukkulantteja, joiden ruusukkeeseen kasvaa vuosittain vain muutama uusi lehti. Lehdissä on usein terävä kärkipiikki, ja niiden laidat ovat hammaslaitaiset. Agaaven muoto ja koko vaihtelee lajista riippuen. Vanhat lehdet kuihtuvat kukin vuorollaan, jolloin ruusukkeen tyveen syntyy lyhyt tanakka runko. Agaave kukkii vasta vanhana. Kukinnalla on harvoin koristeellista arvoa. Kukintoihin kehittyy siementen lisäksi itusilmutaimia.


Kotoisin Pohjois-Amerikan eteläosista ja Keski- ja Etelä-Amerikan pohjoisosien kuivilta alueilta. Runsaasti tunnettuja lajeja. Eräiden lajien lehdistä saadaan kuituja.

allergisoiva
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Vain muutamat pienikokoiset lajit soveltuvat huonekasveiksi. Isot agaavet ovat kesällä näyttäviä myös ulkona perennaryhmissä.

Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Valontarve:
aurinko
Kehittyy kauniiksi ainoastaan aurinkoisella paikalla.

Kasvuympäristö:
Viihtyy mullassa, jonka koostumus on yksi osa kompostimultaa, kaksi osaa hiekkaa.

Hoito

Agaave tyytyy niukkaan tasatuoreuteen ja multapaakun pintakerros saa jopa kuivahtaa välillä. Sumutetaan usein. Kasvun aikana mieto lannoiteliuos parin viikon välein. Agaave tyytyy olemaan ulkonakin kasvukaudella.
Kasvi on talvella lepotilassa. Lepokaudella sopiva lämpötila on 10-13 astetta.
Nuoret kasvit vaihdetaan suurempaan ruukkuun keväällä mullanvaihdon yhteydessä.

Lisääminen

Lisätään sivuversoista. Jos versossa on suuri haavapinta, sen on annettava kuivahtaa vuorokauden verran ennen istutusta. Kruunuagaavea lisätään siemenistä.

Lähilajit ja lajikkeet

jättiagaave Agave americana, kulta-agaave 'Marginata', raita-agaave Agave angustifolia 'Marginata', valkoagaave Agave celsii var. albicans, siniagaave Agave ferox, lanka-agaave Agave filifera, hammasagaave Agave parrasana, ripsuagaave Agave schidigera, sisalagaave Agave sisalana, siiliagaave Agave stricta, tequila-agaave Agave tequilana, kruunuagaave Agave victoriae-reginae, jukka-agaave Agave yuccifolia