Aasinkultakorva (aasinkorvaköynnös )

Syngonium auritum

ruotsinkielinen: femfingerranka

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Aasinkultakorva on harvinainen huonekasvina, mutta erittäin suosittu talvipuutarhoissa. Lehdet ovat nuolimaiset, mutta vanhemmiten muuttuvat hyvissä oloissa 3-5-liuskaisiksi. Usein keskiliuska on suurin, sivuliuskat hieman pienempiä ja niiden sivussa on vielä aivan pienet läppämäiset liuskat. Aasinkultakorva kehittää juuria varren nivelkohtiin. Vanha kasvi voi kukkia vihertävin vehkakukin, joiden suojuslehti on sisältä purppuranpunainen. Laji on hidaskasvuinen. Suotuisissa olosuhteissa voi kasvaa parin metrin korkuiseksi. Korkeiksi kasvaneille huonekasveille paras paikka on lattialla.

allergisoivaAmppelikasvi
Kukinnon väri:
vihreä
Kukinta-aika:
kesä, kevät

Soveltuvuus

Säleikkö-, amppeli- tai viherkasvi.
Kuivassa huoneilmassa kasvaessaan kasvi saa helposti punkkeja. Punkkeja voidaan ennaltaehkäistä pyyhkimällä lehtien alapintoja laimealla torjunta-aineella.

Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Valontarve:
puolivarjo
Puolivarjoinen paikka, johon aurinko osuu lyhyen aikaa, on paras. Ankara paahde pilaa kasvin nopeasti ja varjossa se venyy rumaksi.

Kasvuympäristö:
Sekaisin karkeaa turvetta, hiilenpaloja, hiekkaa ja lehtimultaa.

Ravinteet: +

Hoito

Valoa, lämpöä ja kosteutta tulee olla oikeassa suhteessa. Alhaisessa lämpötilassa ja varjossa kasvu pysyy hillittynä. Huoneenlämpö riittää kasvukaudella, mutta talvella se on liian korkea. Ei talvehdi huoneenlämmössä.
Kasvun aikana mullan tulee olla tasaisen märkää. Kuivassa huoneilmassa kasvia tulee sumuttaa ahkerasti. Mieto lannoiteliuos viikottain takaa tasaisen kasvun.
Aasinkorvaköynnökset eivät yleensä kuki.

Lisääminen

Kasvia nuorennetaan joka kevät voimakkaasti, sillä se kasvaa helposti liian suureksi.
Vanhan kasvin latvat leikataan lyhyiksi. Juuret laitetaan takaisin vanhaan ruukkuun. Ylivuotiset varret pätkitään kolmilehtisiksi paloiksi.
Alin lehti otetaan pois ja varret laitetaan juurtumaan ahtaisiiin ruukkuihin. Varataimia haluttaessa juurrutetaan kasvin kauneimmat ja lehtevimmät latvat. Vanhaa köynnöstä ei saa istuttaa liian tiukkaan, muuten juuret pääsevät mädäntymään.

Lähilajit ja lajikkeet

muulinkultakorva Syngonium podophyllum