Vesimeloni

Citrullus lanatus

ruotsinkielinen: vattenmelon

auringossa
Kasvilaji:
Hedelmät ja marjat
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Englnimi: Water melon

Vihreä/vaaleanvihreä, paksu kuori. Makea ja mehukas punainen hedelmäliha, jossa siemeniä. Pyöreä. Sisältää jopa 95% vettä. Kutsutaan myös nimellä arbuusi.

Melonin tuoksu ja halkeilu kannan ympärillä kertovat niiden valmiudesta korjattaviksi.

Sopii jälkiruokiin, välipalaksi, alkupalaksi jne.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Punkit lisääntyvät kuivassa ja lämpimässä. Kannattaa siis pitää kasvihuoneilma kosteana kastellen ja suihkuttaen. Ripsiästen tuho hoituu gelatiini- tai pyretriiniruiskulla. Punkkien ja ripsiäisten ennakkotorjunta onnistuu puhdistamalla kasvihuone huolellisesti kasvukauden päättyessä.

Valontarve:
aurinko

Hoito

Kylvetään ruukkuun huhtikuussa. Touko-kesäkuussa selviää lämmittämättömässä huoneessa. Kun melonintaimessa on sirkkalehtien lisäksi kaksi lehteä on syytä latvoa se. Pölytys on tärkeää. Mehiläiset tekevät sen parhaiten, mutta voit itse varmuuden vuoksi pölyttää emikukat käsin siirtämällä siitepölyä siveltimellä hedekukista. Voit myös hellästi tupsuttaa hedekukalla emikukkia. Heldelmöittymät alut mätänevät ja on syytä kerätä ne pois. Melonit voi suojata pistämällä laudanpalat hedelmien alle.

Lisääminen

Kylvä 10 cm turveruukkuihin noin 4 viikkoa ennen istutusaikaa. Ruukkujen pitää olla lämpimässä. Jokaisessa ruukussa yksi siemen. Päivittäinen tarkistus on suositeltavaa. Mullan on oltava tasaisen kosteaa. Liika märkyys on kuitenkin haitaksi. Kun sirkkalehdet pistävät esiin mullasta ruukku heti pistettävä valoon.

Lähilajit ja lajikkeet

'Golden Crown', 'Sugar Baby', 'Sungold'