Verkkomeloni

Cucumis melo Verkkomeloni-ryhmä

ruotsinkielinen: nätmelon

auringossa
Kasvilaji:
Hedelmät ja marjat
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Engl.nimi: Musk melon

Ohut kuori on keltainen tai vihreänkeltainen. Kuoressa on verkkomaisia kuvioita, josta nimi johtuu. Hedelmälihan väri vaihtelee keltavihreästä lohenpunaiseen.

Melonin tuoksu ja halkeilu kannan ympärillä kertovat niiden valmiudesta korjattaviksi. Kypsyyttä voi kokeilla varovasti tyvestä painamalla.

Melonin makeus takaa soveltuvuuden mehuihin ja jälkiruokiin. Erittäin hyvää savustetun kinkun kanssa.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Punkit lisääntyvät kuivassa ja lämpimässä. Kannattaa siis pitää kasvihuoneilma kosteana kastellen ja suihkuttaen.Ripsiästen tuho hoituu gelatiini- tai pyretriiniruiskulla. Punkkien ja ripsiäisten ennakkotorjunta onnistuu puhdistamalla kasvihuone huolellisesti kasvukauden päättyessä.

Valontarve:
aurinko

Hoito

Kun melonintaimessa on sirkkalehtien lisäksi kaksi lehteä on syytä latvoa se. Pölytys on tärkeää. Mehiläiset tekevät sen parhaiten, mutta voit itse varmuuden vuoksi pölyttää emikukat käsin siirtämällä siitepölyä siveltimellä hedekukista. Voit myös hellästi tupsuttaa hedekukalla emikukkia. Heldelmöittymät alut mätänevät ja on syytä kerätä ne pois. Melonit voi suojata pistämällä laudanpalat hedelmien alle.

Lisääminen

Kylvä 10 cm turveruukkuihin noin 4 viikkoa ennen istutusaikaa. Ruukkujen pitää olla lämpimässä. Jokaisessa ruukussa yksi siemen. Päivittäinen tarkistus on suositeltavaa. Mullan on oltava tasaisen kosteaa. Liika märkyys on kuitenkin haitaksi. Kun sirkkalehdet pistävät esiin mullasta ruukku heti pistettävä valoon.

Lähilajit ja lajikkeet

'Earlygold'