Talvikurpitsa

Cucurbita pepo 'Butternut'

ruotsinkielinen: vinterpumpa

auringossa
Kasvilaji:
Hedelmät ja marjat
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kasvutapa pensasmainen. Paksu, sileä kuori on keltavihreä. Hedelmäliha oranssi. Pähkinänmakuinen, kesäkurpitsaa aromaattisempi ja maukkaampi. Kestää varastointia. Sisältää runsaasti kivennäisaineita ja A-vitamiinia.

Kurpitsa korjataan, kun hedelmät ovat tulleet täyteen kokoonsa. Silloin hedelmän seinät ovat tulleet koviksi ja värittyneet. Hedelmän koko on 3-15 kg.

Käytetään salaatteihin, keittoihin, jälkiruokiin tms. Kaikille kurpitsoille on yhteistä suuri vesipitoisuus ja oikeastaan olematon maku. Siksi ne on hyviä vihanneksia ja helppoja maustettavia.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kaikki kurpitsalajikkeet ovat yleensä terveitä, mutta kurkunhärmä voi saastuttaa lehtiä. Se ilmenee harmahtavina laikkuina lehdissä. Kosteina kesinä esiintyy usein härmää lehdissä ja harmaahometta kukissa. Tautiriskiä vähentävät riittävät etäisyydet ja ilmava kasvusto.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
Lämmin ja suojaisa paikka. Syvämultainen, voimakas maa.

Hoito

Esikasvatus 3-4 viikkoa ennen istutusta tai kylvö suoraan avomaalle lämpimään paikkaan. Taimet istutetaan maahan kesäkuun alussa. Peitä muovilla tai peiteharsolla. Poista peite kukinnan ajaksi, jotta pölytys onnistuu. Kourallinen seoslannoitetta riittää neliömetriä kohti. Maata voidaan parantaa jo edellisenä vuonna karjanlannalla. Maan on oltava kostea. Kitke rikkaruohot. Käytä kasteluun sadevettä.

Lisääminen

Esikasvatus. Taimet karaistaan ennen ulos siirtämistä. Siemenet kylvetään 8-10 cm potteihin, syvyys 3-5 cm. Itää hyvin. Lämpötila 20-22 astetta. Taimia kastellaan lannoitevedellä kerran viikossa. Taimikasvatus kestää noin 2-4 viikkoa. Taimikasvatus aloitetaan toukokuun puolivälissä.

Lähilajit ja lajikkeet

kesäkurpitsa, koristekurpitsa, spagettikurpitsa