Pepino

Solanum muricatum

ruotsinkielinen: pepino

Kasvilaji:
Hedelmät ja marjat
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Muistuttaa ulkonäöltään ja maultaan melonia. Pepinon ohut kuori on väriltään kermanvalkoinen ja siinä on liloja raitoja. Hedelmän keskellä on ontto kolo, jossa saattaa olla pieniä siemeniä. Hedelmäliha on keltaista, mehukasta ja pehmeää. Sisältää C- ja A-vitamiinia. Pepinopensaan kukat muistuttavat hieman perunan kukkia.
Kutsutaan myös päärynämeloniksi.

Tuoksu ja halkeilu kannan ympärillä kertovat valmiudesta korjattaviksi.

Pepinon voi syödä lohkoina tai kuutioida salaattiin tai jäätelön lisukkeeksi.

Pepino on Perusta, jossa se kasvaa Andien rinteiden välisissä laaksoissa, puuvartisissa pensaissa. Pepino kasvaa n. 1700 - 2500 metrin korkeudessa.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Punkit lisääntyvät kuivassa ja lämpimässä. Kannattaa siis pitää kasvihuoneilma kosteana kastellen ja suihkuttaen. Ripsiästen tuho hoituu gelatiini- tai pyretriiniruiskulla. Punkkien ja ripsiäisten ennakkotorjunta onnistuu puhdistamalla kasvihuone huolellisesti kasvukauden päättyessä.

Hoito

Kun taimessa on sirkkalehtien lisäksi kaksi lehteä on syytä latvoa se. Pölytys on tärkeää. Mehiläiset tekevät sen parhaiten, mutta voit itse varmuuden vuoksi pölyttää emikukat käsin siirtämällä siitepölyä siveltimellä hedekukista. Voit myös hellästi tupsuttaa hedekukalla emikukkia. Heldelmöittymät alut mätänevät ja on syytä kerätä ne pois.

Lisääminen

Kylvä 10 cm turveruukkuihin noin 4 viikkoa ennen istutusaikaa. Ruukkujen pitää olla lämpimässä. Jokaisessa ruukussa yksi siemen. Päivittäinen tarkistus on suositeltavaa. Mullan on oltava tasaisen kosteaa. Liika märkyys on kuitenkin haitaksi. Kun sirkkalehdet pistävät esiin mullasta ruukku heti pistettävä valoon.

Lähilajit ja lajikkeet

puutomaatti Solanum betaceum, rusomunakoiso Solanum integrifolium, tomaatti Solanum lycopersicum, munakoiso Solanum melongena, naranjilla Solanum quitoense, peruna Solanum tuberosum