Hunajameloni

Cucumis melo Hunajameloni-ryhmä

ruotsinkielinen: honungsmelon

auringossa
Kasvilaji:
Hedelmät ja marjat
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Hunajamelonin kuori on yleensä keltainen. Poikkeuksena myöhäiset lajit, joilla on vihreä kuori. Hedelmäliha on vaalenvihreää tai vaaleankeltaista. Maku on mieto, mutta makea. Raikkaus kuvaa myös hyvin sen makua.

Melonin tuoksu ja halkeilu kannan ympärillä kertovat niiden valmiudesta korjattaviksi.

Sopii esim. jälkiruokiin ja alkupaloihin.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Punkit lisääntyvät kuivassa ja lämpimässä. Kannattaa siis pitää kasvihuoneilma kosteana kastellen ja suihkuttaen.Ripsiästen tuho hoituu gelatiini- tai pyretriiniruiskulla. Punkkien ja ripsiäisten ennakkotorjunta onnistuu puhdistamalla kasvihuone huolellisesti kasvukauden päättyessä.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
Sisällä tai kasvihuoneessa. Avomaalla onnistuu harvoin.

Hoito

Kylvetään huhtikuussa sisällä. Touko-kesäkuussa hallanarka meloni pärjää lämmittämättömässä huoneessa. Kun melonintaimessa on sirkkalehtien lisäksi kaksi lehteä on syytä latvoa se. Pölytys on tärkeää. Mehiläiset tekevät sen parhaiten, mutta voit itse pölyttää emikukat käsin siirtämällä siitepölyä siveltimellä hedekukista. Voit myös hellästi tupsuttaa hedekukalla emikukkia. Heldelmöittymät alut mätänevät ja on syytä kerätä ne pois. Melonit voi suojata pistämällä laudanpalat hedelmien alle.

Lisääminen

Kylvä 10 cm turveruukkuihin noin 4 viikkoa ennen istutusaikaa. Ruukkujen pitää olla lämpimässä. Jokaisessa ruukussa yksi siemen. Päivittäinen tarkistus on suositeltavaa. Mullan on oltava tasaisen kosteaa. Liika märkyys on kuitenkin haitaksi. Kun sirkkalehdet pistävät esiin mullasta ruukku heti pistettävä valoon.

Lähilajit ja lajikkeet

verkkomeloni, cantaluponmeloni