• Etusivu
  • Rakentaminen

Vuosi 2024 on jälleen karkausvuosi

Tiina Painokallio
Päivitetty 31.10.2024
20202_63015.jpg

Taas on neljä vuotta siitä, kun karkauspäivänä syntyneet täyttivät viimeksi vuosia, ja naapurin Riitta kosi miestään Anteroa. Päivä, jota on pidetty nurinkurisuuden päivänä jo pitkän aikaa ja jota ennen pidettiin leikkimielisesti vanhojen piikojen ilon ja onnen päivänä.

Suomessa ja Pohjoismaissa vuodesta 2000 alkaen karkauspäivää on juhlittu 29. helmikuuta. Sitä ennen karkauspäivän ajankohta oli helmikuun 24. päivä. Entinen ajankohta juontaa juurensa Julius Caesarin kalenteriuudistukseen vuonna 46 eaa.

Miksi karkauspäivä on olemassa?

"Yksi ajanlaskun ongelma on se, että vuorokausi, eli maapallon pyörähdys itsensä ympäri, ja vuosi, kierros Auringon ympäri, eivät ole yhteismitallisia. Trooppinen vuosi on 365 vuorokautta, 5 tuntia, 48 minuuttia ja 46 sekuntia. Se on aika, joka Auringolta kuluu kevätpäiväntasauksesta seuraavaan kevätpäiväntasaukseen. Jos vuoden pituus olisi koko ajan 365 päivää, ei kalenteri pysyisi samassa tahdissa vuodenaikojen kanssa. Tämä vajaan kuuden tunnin ero on huomioitava lisäämällä karkauspäivä," kertootähtitieteilijä ja Almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen artikkelissaan.

Naiset kosintamatkalle ja vanhat piiat pois Kyöpelin vuorelta

Tänä vuonna ystävänpäivän lisäksi on tarjottu hyväksi kosintapäiväksi myös kaunis päivämäärä 24.02.2024. Jos nämä päivät kuitenkin menivät ohi, niin ei hätää! Vielä on karkauspäivä, jolloin kummallakin sukupuolella on mahdollisuus kosintaan. Ei tosin sillä, etteikö nykypäivänä nainen voisi toiselle polvelleen laskeutua kosinnan merkeissä. Esimerkiksi sateenkaaripariskuntien kannalta olisi erityisen ikävää, jos naisparista kumpikaan ei saisi kosintaa suorittaa.

Aiemmin, kun sateenkaaripariskuntiakaan ei pidetty hyväksyttävänä, oli karkauspäivä ainoa päivä, jolloin kosinta naisen toimesta on ollut suvaittavaa. Muutoin sitä pidettiin naurettavana ja sopimattomana. Tapa kuitenkin hyväksyttiin, sillä karkauspäivää pidettiin nurinkurisuuden päivänä jo valmiiksi.

<p data-block-key="8nsk8">Aiotko sinä kosia kumppaniasi karkauspäivänä?</p>
Aiotko sinä kosia kumppaniasi karkauspäivänä?

Vielä viime vuosisadan alkupuoleen asti karkauspäivänä järjestettiinkin teeman mukaisia karkaustansseja. Niissä tanssittiin mm. Kosintakotiljonkia. Tämänkin vuoksi karkauspäivää pidettiin aikaisemmin humoristisesti vanhojen piikojen merkkipäivänä, sillä silloin vailla sulhoa jääneillä naisilla oli mahdollisuus ottaa ohjat omiin käsiinsä, ja niin sanotusti palata Kyöpelin vuorelta ja raatikosta, jonne vanhan uskomuksen mukaan vanhat piiat kuuluivat.

Kustaa Vilkuna kertoo raatikosta ja Kyöpelin vuoresta teoksessaan Vuotuinen Ajantieto, Otava 1991, seuraavasti: "Jos siis joku pannaan raatikkoon ja varsinkin kauas Kyöpelin vuoren taa, niin hänet heitetään hoitamattomana kulkeille." Tämä ajatus tietenkin liittyy aikaan, jolloin uskottiin naisien tarvitsevat elämäänsä avioliiton suojaa. Katolisen käsityksen mukaan Kyöpelinvuori puolestaan oli varsinainen paratiisivuori ja hurskaiden neitsyiden ihana turvapaikka. Joten mikäs sieltä kiire karata? Varsinkaan, kun vanhaksi piiaksi luokiteltiin jo 25 vuotta täyttänyt nainen.

Vanha tanhulaulu:
"Raatikkoon, raatikkoon vanhat piiat pannaan.
Tuonne, tuonne Kyöpelin vuoren taa.
Ettei niitä, ettei niitä nuoret poijat saa."

Vaikkei kukaan kiellä miehiäkään tänä päivänä kosimasta, niin kannattaa tosin valita kosinnan kohde hyvin, ettei karkauspäivä-nimi saa uutta merkitystä kosiskelun kohteen pinkaistessa pakoon.

Muista myös, että vanhan perinteen mukaan rukkaset saava kosiva nainen on oikeutettu miehen ostamiin hamekankaisiin.

Voit lukea tarkemmin karkauspäivän historiasta esimerkiksi täältä

<p data-block-key="ned04">Jännittävää karkauspäivää kaikille!</p>
Jännittävää karkauspäivää kaikille!

Lähde: kaikkijuhlista.fi, almanakka.helsinki

Rakentaminen
aikataulut
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Onnellinen pariskunta nauttii uudesta kodistaan.
Rakentaminen kallistui, mutta voiko nyt silti säästää?
Omakotitalon rakentaminen ja kodin hankinta ovat monille suomalaisille merkittäviä elämänvaiheita. Viimeaikaiset muutokset taloustilanteessa, erityisesti arvonlisäveron korotus, ovat herättäneet kysymyksiä siitä, miten tämä vaikuttaa rakentamisen ja remontoinnin kustannuksiin.
20076_5480.jpg
Juhannus ja liikenne
Juhannuksen ns. menoliikenne alkaa torstaina puolelta päivin ja paluuliikenne puolestaan ajoittuu pääosin sunnuntai-iltaan. Mitä muuta menoa on sitä ennen ja sen jälkeen? Jo alkuviikosta olisi viisainta mennä Alkoon, edellyttäen tietysti, että korkit pysyvät kiinni tulille tai ainakin juhannussaunaan asti. Puolessa viikkoa ja vielä torstaina ja perjantainakin mennään kauppaan ostamaan kalaa, kun omat verkot ja katiskat saattavat jäädä kokematta. Autokin on hyvä tankata jo torstai-aamuna, ettei sen menovesi lopu keskellä moottoritietä. Siinä juhlan päävalmistelut."Lähdetäänpäs liikenteeseen" ei suinkaan tarkoita aina sitä, että hypätään autonrattiin ja ajetaan pisteestä A pisteeseen B ja haukutaan matkalla jokainen hattupää, hieroskelija, ämmä ja tumpelo eli kaikki sallittua nopeutta ajavat. Lähdetäänpäs liikenteeseen –termillä on aina tarkoitettu myös kaikkea viihteelle lähtemistä. Synonyymeja ovat; lähdetään naisiin, lähdetään kapakkakierrokselle tai muuten vaan katsomaan mitä kaupungin yö tarjoaa satunnaisille ohikulkijoille tai tositarkoitukselle liikkeellä oleville.
Muuttovalmiiksi rakennetut Kastellit ovat energiatiiviitä ja viihtyisiä.
Laadukasta ja joustavaa asumista suomalaisille
Kastelli on jälleen osoittanut olevansa suomalaisten asumisen edelläkävijä. Uudet Verso- ja City-talomallit on suunniteltu vastaamaan nykypäivän asumistarpeisiin: elä väljästi, maksa maltillisesti. Nämä uutuusmallit yhdistävät kustannustehokkuuden, muunneltavuuden ja laadukkaan asumisen, tarjoten ratkaisuja erilaisiin elämäntilanteisiin.
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
Kotkan kaupunki KE
Siintääkö haaveissa uusi koti ja tontti Kotkassa?
Kotkan kaupungin tarjoamat tontit sijaitsevat usein luonnonkauniilla asuinalueilla meren läheisyydessä tai metsien ympäröiminä. Tontteja löytyy erilaisiin budjetteihin ja elämäntapoihin, olipa toiveena moderni omakotitalo tai idyllinen kesämökki. Vakituiseen asumiseen tarkoitetut tontit ovat erikokoisia ja sopivat niin pienten kuin suurtenkin perheiden tarpeisiin.
Talo nurmikolla
Harjakaiset – vanha tapa juhlistaa uutta rakennusta
Harjakaiset eli harjannostajaiset ovat vanha perinne, joka liittyy rakentamisen merkkipaaluihin. Ne järjestetään, kun rakennuksen vesikatto on saatu valmiiksi, ja niiden tarkoituksena on kiittää rakentajia sekä toivottaa onnea uudelle rakennukselle. Tämä juhla on ollut osa rakentamiskulttuuria jo vuosisatojen ajan, ja se elää edelleen vahvana niin suurissa rakennushankkeissa kuin pienemmissä rakennusprojekteissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton