• Etusivu
    • Kasvillisuus

    Asiantuntija vastaa: Soveltuuko vuorimänty parvekkeelle?

    Tiina Painokallio
    Kaupallinen yhteistyö
    Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
    Päivitetty 27.03.2025
    202210_79891.jpg

    Kääpiövuorimänty (Pinus mugo 'Pumilio') (Kuva: Shutterstock)

    Minulla on 18 neliön parveke ja haluan sinne helppohoitoista ikivihreää. Rakastan mäntyjä ja mietin, menestyykö (kääpiö)vuorimänty länsiparvekkeella (2. kerros)? Minkä kokoisia laatikoita tulisi hankkia, kuinka monta tainta kannattaa yhteen laatikkoon laittaa ja mikä tulisi olla laatikon korkeus? Ilmeisesti mullan tulisi olla hiekkapitoista? Lisäksi, pitäisikö laatikko / laatikot vuorata jollain (ja millä) talven varalle? Ajattelin männyille kaveriksi suikeroalpia, sopinee?

    Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

    Monivuotiset istutukset kasvattavat suosiotaan parvekkeilla, eikä ihme, sillä oikein istutettuina ja suojattuina ne menestyvät usein hyvin. Kasvit eivät kuitenkaan astioissa elä yhtä vanhoiksi kuin maahan istutetut kasvit. Tämä johtuu ankarammista ja niukemmista oloista ja on myös yhteydessä hoitajansa huolellisuuteen. Jos kasvilla on ravinteita ja kosteutta sopivasti (mutta ei siis liikaakaan) ulottuvillaan koko kasvukauden ajan, se kohtaa talven vahvempana kuin kasvi, joka on jo kesän ajan joutunut sinnittelemään.

    Talvehtimiseen vaikuttaa sekin, missä päin Suomea parveke sijaitsee. Vuorimänty on kuitenkin hyvä valinta, sillä se on lajikkeena kestävä, sitkeä sissi.

    Vuorimännyn juuret kasvavat aika isoiksi, joten mitä suurempi ruukku tai istutusallas, sitä paremmat edellytykset ovat monen vuoden menestykselle. Minimikoko voisi olla 30 l:n astia, mutta siinä tulevat ruukun rajat vastaan jo muutamassa vuodessa. Noin pieneen astiaan ei voi istuttaa kuin yhden männyn. Jos käytettävissä on 90 l:n astia, siihen voisi laittaa ehkä enintään 3 kpl. Ruukkujen korkeuden olisi hyvä olla 40-60 cm, jotta niihin mahtuu multaa sitomaan ravinteita ja kosteutta.

    Jos käytettävissä on suuret altaat, on parvekkeella otettava huomioon mahdolliset neliökohtaiset painorajoitukset. Tästä kannattaa kysyä neuvoa taloyhtiöltä.

    Talvella kylmä tulee kasvin juuristoon sivuilta, mutta myös pohjasta. Ruukun ulkopinnan ja pohjan vuoraamiseen talven ajaksi voi käyttää styroksia tai pakkaspeitettä paksuna kerroksena (pinnan voi somistaa vaikkapa säkkikankaalla). Jos istutusastia on todella suuri, voi styroksin asettaa astian sisäpuolellekin. Sen ongelma on, kuten termoruukkujenkin, että eristys myös hidastaa keväällä mullan sulamista.

    Käytä istutukseen normaalisti lannoitettua ja kalkittua puutarhamultaa. Kastele huolella koko kasvukauden ajan aivan varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Keväällä kastelun tarve alkaa huomattavasti aiemmin kuin pihalla routa sulaa. Havukasvit haihduttavat myös talvella ja ne kuolevatkin useammin kuivuuteen kuin pakkaseen. Keväällä ei huomata aloittaa kastelua ajoissa eikä kastelua jatketa riittävän pitkälle syksyyn. Jos multa ei jäädy talvella lainkaan, pitää kastelua, vaikkakin niukkaa, jatkaa koko talven ajan. Aina hyvä konsti arvioida kastelun tarvetta on työntää sormet multaan pintaa syvemmälle, sillä pintakosteus ei välttämättä jatku juuristoon saakka.

    Suikeroalpi sopii hyvin vuorimännyn kaveriksi, myös sen keltalehtinen muunnos. Lisäksi hopeatäpläpeippi, maahumala, sammalleimut ja rönsyansikka ovat hyviä kumppanikasveja.

    Ja vielä viimeiseksi, vuorimännyn vuosikasvuja kannattaa typistää joka kesä, jotta kasvu pysyy tuuheana. Ohjeet typistykseen löytyvät nettisivuiltamme.

    20224_77648.jpg
    https://muhevainen.fi/

    Onko sinulla kysyttävää?

    Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

    Kysy uusi kysymys>>

    Hyödynnä myös kasvikortistoa

    Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

    Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

    Kasvikortisto banneri
    https://puutarha.net/kasvikortisto/
    Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
    Kasvillisuus
    kasvit
    viikon kysymys
    Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi -uutiskirje

    Aiheeseen liittyvää

    202211_80089.jpg
    Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
    Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
    202211_80221.jpg
    Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
    Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
    20237_82628.jpg
    Miten isotuomipihlaja tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
    Pihassamme on isotuomipihlaja-aita, joka on päässyt kasvamaan noin 4 metriseksi. Aita ei ole enää alhaalta tuuhea eikä toimi näkösuojana naapurin kanssa kuten sen olisi tarkoitus. Onko sitä mahdollista hoitaa kyseisestä lähtötilanteesta niin, että se pidettäisiin jatkossa noin 2 metrin korkeudessa ja se tuuheutuisi alhaalta asti, mutta sitä ei leikattaisi koskaan täysin alas vaan se säilyisi näköesteenä?
    20219_72787.jpg
    Asiantuntija vastaa: Minkä niminen kukka tämä on?
    Mikä kukkalajike? Onko perenna, joka kestää talvipakkasia ulkona kukkapenkissä? Hoito-ohjeet? Taimi on ostettu keväällä 2021 Heinolan torilta.
    20224_77651.jpg
    Ruoppausmassan kattaminen mökkirannassa - pengerrys, millä ja miten? Asiantuntija vastaa
    Mitä suosittelisitte laittamaan rannalle nostetun ruoppausmassan päälle sen kattamiseksi? Ruoppausmassa on koostumukseltaan löysähköä mutaa ja osin kiinteämpää savea, pääosin kuitenkin hyvin löysää "velliä" ainakin vielä viime syksynä, todennäköisesti on hieman kiinteytynyt talven aikana.
    20224_77915.jpg
    Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
    Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

    Luetuimmat

    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton

    Uusimmat

    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton