• Etusivu
  • Hoitotyöt

Vehreä, kukkiva ja satoisa puutarha ensi kesänäkin

Älä unohda syyslannoitusta

Tiina Painokallio
Päivitetty 11.09.2024
Lannoitus 20238_59486.jpg

Puutarhan syksyiset huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä, mikäli haluaa nauttia hyvinvoivasta puutarhasta seuraavanakin kesänä. (Kuva: Adobe Stock)

Monivuotiset kasvit, perennat, pensaat, puut sekä nurmikko kaipaavat lannoitusta syksyllä. Erityisesti siitä hyötyvät marja- ja hedelmäkasvit. Syyslannoitus auttaa kasveja valmistautumaan talveen, lisää talvenkestävyyttä ja parantaa keväällä alkavan kasvukauden satoa ja kukintaa.

Lannoitus on varmin tehdä elo-syyskuussa, kun kasvukautta on vielä jäljellä – marjapensaiden ja hedelmäpuiden osalta heti sadonkorjuun jälkeen. Näin kasvit ehtivät käyttää ravinteet hyödykseen. Syyslannoitteet sisältävät kaliumia ja fosforia. Typpilannoitteita ei käytetä syksyisin, sillä typpi huonontaa kasvien talvenkestävyyttä.

Tärpit onnistuneeseen lannoitukseen

  • Lannoitepakkaus kertoo ohjeet lannoitteen levitysmäärään.
  • Sade tai kastelu auttaa lannoitetta vaikuttamaan nopeammin.
  • Levitä lannoite tasaisesti, paakut polttavat kasvillisuuden.
  • Levittäminen onnistuu parhaiten käsin.
  • Haraa lannoite kevyesti pensaiden ja perennoiden pintamultaan kasvin juuriston lähelle.
  • Tee hedelmäpuiden juurelle pieniä, 20–30 sentin syvyisiä reikiä rautakangella ja laita lannoite niihin.

Lue lisää:

Pensaiden syyshoito on tärkeää – muista myös lannoitus

<p data-block-key="dybn6">(kuva: Adobe Stock)</p>
(kuva: Adobe Stock)

Muista myös kalkki

Kalkita voit milloin vain. Se parantaa maan happamuutta ja kasvit hyödyntävät ravinteita paremmin.

Nurmikko käyttää paljon ravinteita koko kasvukauden ajan. Älä kuitenkaan kalkitse nurmikkoa samaan aikaan typpipitoisen kevätlannoitteen kanssa.

Lue lisää kalkitsemisesta puutarhassa muun muassa täältä:

Tiedätkö, koska on hyvä aika kalkita puutarhassa?

Hyödynnä komposti, tee tilaa talven jätteille

Haravointiaika lähestyy ja pihasta kertyy runsaasti kasvijätettä. Se kannattaa hyödyntää ja muuttaa kompostoimalla uudelleen käytettävään muotoon. Myös kotitaloudessa syntyvät biojätteet on hyvä kompostoida, näin saat luotua oman puutarhan tarpeisiin ravinteikasta multaa. Lannoitusteholtaan talous- ja puutarhajätteestä valmistunut kompostimulta on usein vähäravinteista, joten se ei yksinään riitä lannoitteeksi. Parhaiten komposti sopii monivuotisten istutusten ravinneaineeksi ja maanparannukseen. Levitä sitä katteeksi noin 3–5 cm kerros.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20236_63320.jpg
Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
Liljakukko (Lilioceris lilii) on vähän alle sentin pituinen kovakuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiinosat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.
20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
20201_62050.jpg
Kasvien tehoaineet kevään mörköjä vastaan
Valokuvissa kevät näyttää aina kauniilta ja lämpimältä - varastojen perältä kaivetaan kesämekot, polkupyörä ja poljetaan piknikille puistoon, jossa kukat kukkivat jo täydessä loistossaan. Meille suomalaisille kevät ei ole kuitenkaan aina ihan tätä. Välillä on lunta ja välillä taas ei. No, siinä välissä on vettä. Ja loskaa. Toki ne kukat ja muut kasvit sieltä alkavat aikanaan kurkkimaan, ja linnut palaavat lopulta hermolomiltaan. Harmittavan usein tämä kaikki menee kuitenkin melkoisen lähelle kesää, jolloin suurin osa keväästä on monelle melkoisen harmaata ja ilotonta. Tutkitusti suomalaiset ovatkin keväisin onnettomimmillaan.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja sitä voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton