Valitse kotipihan kasvit kasvuolosuhteiden mukaan
Oikea kasvi oikeaan paikkaan

Jotkut kasvit menestyvät hyvin myös suositeltujen vyöhykealueiden ulkopuolisilla alueilla. (Kuva: Pixabay)
Kotipihan kasveja valitessa kannattaa ensimmäiseksi huomioida kasvuolosuhteet – siis valon määrä sekä maaperän kosteus ja koostumus. Lisäksi kasvivalintoihin vaikuttaa pihan maantieteellinen sijainti. Suomi on pitkä maa ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä ankarammiksi kasvuolosuhteet muuttuvat.
Kasvien menestymisvyöhykkeet
Puuvartisten kasvien menestymisestä kertovat menestymisvyöhykkeet, jotka on merkitty roomalaisin numeroin I-VIII. Menestymisvyöhyke tarkoittaa maantieteellistä aluetta, jolla kasvi todennäköisesti menestyy oikeanlaisessa kasvuolosuhteissa. Menestymisvyöhykkeensä äärirajoilla ja sen ylittävillä alueilla on varauduttava talvimenetyksiin − ja pyrittävä ehkäisemään niitä, mikäli mahdollista.
Perennoilla ei ole menestymisvyöhykkeitä, mutta on hyvä tiedostaa, että syyskesällä kukkivat perennat eivät yleensä ehdi kukkia Pohjois-Suomessa.
Pienilmasto ja sen vaikutus kasvien menestymiseen
Maantieteellisen alueen ja menestymisvyöhykkeen lisäksi kasvin menestymiseen vaikuttaa sen kasvupaikka eli pihan pienilmasto. Kasvi voi menestyä suojaisella, lämpimällä seinustalla, optimaalisissa kasvuolosuhteissa myös vyöhykesuositusten ulkopuolella. Vastaavasti kasvi voi olla menestymättä hallanarassa, märässä paikassa, vaikka vyöhykesuositus sanoisi muuta. Myös merenrannikolla ilmasto on hyvin erilainen kuin sisämaassa metsän keskellä ja sekin vaikuttaa kasvien viihtymiseen.
Mitä kasvit tarvitsevat?
Aurinkoa vai varjoa?
Tärkeimpiä kasvien menestymiseen vaikuttavia tekijöitä ovat pihan valo-olosuhteet. Varjon kasvit eivät viihdy paahteessa ja auringonpalvojat puolestaan kärsivät valon puutteesta.
Selvitä siis, mihin pihan osaan aurinko paistaa koko ajan, osan päivää tai ei ollenkaan. Huomioi myös vuodenaikojen vaihtelut. Keväällä aurinkoiselta vaikuttava paikka voi keskikesällä olla varjoisa, jos ympärillä on lehtipuita.
Kuivaa vai kosteaa?
Vesi on kasveille elinehto. Toiset tarvitsevat sitä paljon, toiset vain hyvin vähän. Kasvien vedentarvetta voi paikata kastelemalla, mutta miksi istuttaa kuivaan paikkaan paljon vettä vaativia kasveja tai vastaavasti hukuttaa kuivan paikan kasvit märkään maahan, kun muitakin vaihtoehtoja on?
Multaa, hiekkaa vai savea?
Jotkut kasvit viihtyvät luonnostaan soraharjulla, toiset taas kaipaavat muhevaa multaa. Jotkut tarvitsevat kalkkia, toiset pitävät happamasta maasta.

Helpoimmalla pääset, jos valitset sellaisia kasveja, jotka viihtyvät olemassa olevassa, pihan luontaisessa maaperässä. Jos sen sijaan haluat istuttaa hiekkaisen maan kasveja savipellolle tai ravinteikasta ja kalkkipitoista multaa vaativia kasveja turvesuolle, valmistaudu parantamaan maaperää toden teolla.
Lue lisää vinkkejä siihen, kuinka saat kasvit menestymään puutarhassasi
Muuta huomioitavaa kasvien suhteen:
Kaikki nämä seikat voit ottaa huomioon Kasvikortiston haku-palvelua käyttäessäsi. Kasvikortiston yli 1400 kasvikortista löytyy varmasti sopivia lajeja mihin paikkaan vain.
Voit myös määritellä hakemasi kasvin korkeuden, kukinta-ajankohdan, kukinnon värin yms. Kasvikortistossa on erittäin monipuoliset hakupalvelut.
Aiheeseen liittyvää

Kasvien tehoaineet kevään mörköjä vastaan

Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku

Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille

Miten villivadelmasta pääsee eroon?

Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
