• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uskallanko istuttaa kesäkukat ulos?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20241_83366.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

"Taimimyymälän valikoimista haltioituneena hankin laatikollisen kesäkukkia... Mutta uskallanko istuttaa kesäkukat jo ulos?"

Aurinkoinen ja lämmin ilma yhdistettynä taimi- ja kesäkukkamyymälöiden runsaisiin valikoimiin saavat helposti kauneutta ja kasveja rakastavat ihmiset haltioituneena hankkimaan kukkaloistoa myös omiin kotipuutarhoihinsa. Näin käy joskus myös kokeneemmalle kotipuutarhurille...

Kevään istutuksiin kannattaa valita pientä pakkasta sietäviä lajeja; esimerkiksi orvokkeja ja monivuotisia kasveja; vaikkapa pieniä havuja. Pientä pakkasta kestäviä ryhmäkasveja ovat myös lemmikki, kelloköynnös, punakosmos, neilikat, verbena, hopeavillakko ja hopeakäpälä. Osa kasveista karaistuu kesän myötä ja kestää syksyllä enemmän kylmää kuin keväällä. Tällainen kasvi on esimerkiksi marketta.
Useimmat kesäkukat ovat arkoja kylmälle – etenkin nyt keväällä, kun taimet ovat juuri tulleet suoraan kasvihuoneen lämmöstä myyntiin. Alin lämpötila vaihtelee kasvikohtaisesti, mutta mitään kiirettä ei kannata ulos istuttamisella pitää. Perinteisesti kesäkukat istutetaan ulos vasta kesäkuun 10. päivän jälkeen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

"No mitä minä näillä kukilla nyt sitten teen?"

Älähän hätäile, vaikka kotonasi olisikin nyt ostettuna laatikollinen herkempiä kesäkukkia. Mikäli olit aikeissa istuttaa ne ruukkuihin tai pienempään istutuslaatikkoon, niin voit jo tehdä sen. Anna valmiin istutuksen sekä kesäkukka-amppeleiden nauttia lämpimistä kevätpäivistä ja karaistua pihalla hieman viileämpinä päivinä – nosta astia sitten yöksi tai ainakin hallayön uhatessa sisätiloihin suojaan.
Mikäli olit aikeissa istuttaa kukkasi maahan, kiinteään tai kookkaaseen istutusastiaan, kannattaa istutusajankohtaa vielä lykätä. Löytyisikö kodistasi valoisaa ja kenties hieman huonelämpötilaa viileämpää tilaa? Tai mahtuisivatko ne hetkeksi huonekasvien joukkoon ikkunalle? Kauniina päivinä nämäkin kukat kannattaisi silti nostaa ulos karaistumaan, sillä liika lämpö saa nopeasti aikaan hentoa kasvua ja lisäksi kylmän kesto olisi ulos istuttamisen aikaan edelleen heikko. Mikäli mahdollista, ulkoiluta kesäkukat päivittäin ja istuta paikoilleen vasta hallanvaaran mentyä varmasti ohi.
Mikäli tilaa kesäkukkien säilyttämiselle ei löydy, pitänee ottaa riski ja istuttaa ne suunnitellulle paikalleen. Istutukset kannattaa kuitenkin aina peitellä hyvin illalla ja pitää vaikka suojaa päällä kylmempänä päivänäkin. Harso sopii tähän tehtävään mainiosti, mutta hätätapauksessa sanomalehdetkin auttavat. Muista kuitenkin, että kasvit tulee peitellä huolellisesti, ettei kylmä ilma pääse suojan alle. Lisäksi se tulee kiinnittää hyvin, ettei tuuli vie peitettä mukanaan. Sade saattaa myös painaa peitteen alla olevia kukkia, joten peitettä kannattaa pyrkiä pitämään ylhäällä vaikka tukikeppien varassa.
Kyllä ne lämpimät kesäyöt pian meitä ja kukkiamme pääsevät hellimään. Odota rauhassa.

Ohje

Ohje

Lue lisää kesäkukista ja niiden hoidosta:
Yksivuotiset ryhmäkasvit ja kylvökukat
Amppelikukat

Kuvia ja tietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

202311_83294.jpg
Juuresten juhlaa pikkujoulusta loppiaiseen
Porkkana- ja lanttulaatikko kuuluvat suomalaiseen joulupöytään. Niitä hankitaan täysin valmiina ja paistovalmiina tai käytetään oikotienä kypsiä porkkana- ja lanttusoseita. Kun perinteisiä juureslaatikoita maistellaan eineksinä jo marraskuulta alkaen, voisi jouluateriaa juhlistaa kokonaisista, kuoripäällisistä juureksista itse tehdyillä laatikoilla. Laatikot voi pakastaa ennakkoon paistamista vaille valmiina. Herkulliset, päivitetyt ohjeet, joissa on huomioitu myös valmiiden soseiden käyttö, löydät artikkelin lopusta.
20232_68997.jpg
Oma kasvihuone kotipihaan
Punainen, omassa kasvihuoneessa kypsynyt tomaatti ylittää herkullisuudessaan kaikki tehoviljelyssä tuotetut ja vielä vihertävinä kerätyt kanssasisarensa. Tiedämme missä kasvualustassa se on kasvanut, mitä lannoitetta saanut ja onko torjunta-aineita käytetty. Itse kasvatetut vihannekset ja muiden hyötykasvien tuottama sato kruunaa ruokapöydän; ne ovat tuoretta, terveellistä ja varmasti puhdasta! Lämpöä vaativien keittiökasvien kasvatus onnistuu mainiosti myös omassa kasvihuoneessa tai vaikka parvekkeella.
202111_73565.jpg
Miten onnistuu perunamaan lannoitus hevosenlannalla?
Lukija kysyy: "Mistään en ole saanut selvää vastausta miten tulisi menetellä perunamaan lannoituksessa, jos haluaa käyttää hevosenlantaa. Viisi vuotta sitten haimme hevosenlantaa ja testasimme sen käyttöä. Lanta oli varmaan liian tuoretta, sillä lannoitettuamme maan syksyllä, peruna epäonnistui seuraavana kesänä. Kuitenkin hevosenlantaa suositellaan perunamaan lannoitukseen.Puhutaan poltetusta, kompostoidusta, turvepohjaisesta lannasta - mitä nämä käytännössä tarkoittavat? Entä miten paljon sitä laitetaan? Ja milloin on paras aika?"
200610_519.jpg
Viikolla 41 vietetään punajuuriviikkoa
Punajuuri on lunastanut jo paikkansa ruoka-ammattilaisten sydämissä inspiroivana raaka-aineena. Trendikkääksikin punajuurta voi kutsua!Nyt tämän voimajuuren soisi löytävän tiensä aivan uudella tavalla myös kotikeittiöihin. Punajuuren puolesta puhuvat upea aromi, vahva väri ja monikäyttöisyys.Punajuuri on herkkua kautta koko vuoden. Sokerijuurikkaan serkkuna se on maultaan miellyttävän makea ja syksyllä erityisen mehevä. Kasvisten viiden värin kartalla punajuuri sijoittuu sinisen ja purppuran ryhmään, jossa ei kovaa tungosta olekaan. Väri kertoo tärkeistä bioaktiivisista aineista, jotka toimivat elimistön suoja-aineina.
202112_74141.jpg
Mikä kasvi tämä on?
Lukija kysyy: "Puutarhaani on "kulkeutunut" kuvan kasvi. Mikäköhän se on?"
202211_80195.jpg
Herukkapensaiden tuholaisten häätö? Asiantuntija vastaa
Olen aloitteleva hyötypuutarhan hoidossa. Istutin tänä kesänä puna-, musta- ja viherherukkapensaaat sekä pensasmustikoita. Punaherukkapensaaseen ilmestyi vihreitä toukkia, jotka söivät lehtiä. Poistin lehdet, joissa näin toukkia. Seuraavaksi ilmestyi kaikkiin herukoihin ilmeisesti jotain kirvoja. Oksien päissä lehdet käpertyivät ja niissä näkyi pienenpieniä nyppyjä, joiden oletan olevan kirvoja tms., koska pensaisiin tulvahti muurahaisarmeija kiipeilemään pitkin varsia. Leikkasin pois kaikki ne oksat, joissa oli näitä kirvaryppäitä. Olenkohan toiminut oikein? Voiko mitenkään ennaltaehkäistä tuholaisia tulevana keväänä? Pitäisikö herukat ruiskuttaa ennen marjojen tuloa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton