• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tunnelmavalaistus pihalle tai parvekkeelle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.11.2015
201112_28881.jpg

Kuva: Puutarhaliike Reiman

Muuta synkkä ja pimeä tilakauniiksi ja viihtyisäksi

Talven pimeinä aikoina myös puutarhaan - ja parvekkeelle - kaipaa valoa, lämpöä ja tunnelmaa. Seuraavilla toimenpiteillä voidaan voittaa synkkä pimeys!

Tuiketta ja tunnelmaa

Pihalle, portaille, parvekkeelle ja puutarhaan voit tuoda valoa erilaisilla lyhdyillä. Lasitetulle parvekkeelle voit ripustaa kynttiläkruunun - ja sisällä polttaa tietenkin kynttilöitä. Pienet tuikkivat kynttilät luovat ympärilleen miltei taianomaista tunnelmaa... niin sisälle kotiin kuin puutarhaankin!

Ryhmittele lyhtyjä vaikkapa portaille tai ripusta puun oksille! Pakkasten tultua voit tehdä puutarhaan myös jäälyhtyjä jäädyttämällä vettä ämpärissä (voit myös värjätä jäälyhdyn lisäämällä veteen pari tippaa punajuurimehua tai karamelliväriä) - ja lumiseen aikaan voit rakentaa puutarhaan lumilyhtyjä! Kuvittele, kuinka upealta näyttäisi jäälyhtyjen tai lumilyhtyjen rivi pihatien reunassa...

201112_28882.jpg

Tuli jo sellaisenaa tarjoaa lämmön lisäksi myös ihanaa, elävää valoa. Mikäli sinulla on mahdollisuus polttaa puita takassa, niin muista nauttia myös sen valosta; umpinaisia luukkuja voi pitää vaikka auki, kun puut palavat ja hormi vetää hyvin. Avotakka ja lasiluukullinenkin takka ovat myös hyviä paikkoja polttaa kynttilöitä. Jo muutama tuikku palaa kauniisti - puhumattakaan useamman lyhdyn ja kynttilän ryhmästä. Esimerkiksi lapsi- tai eläinperheessä kynttilöitä saattaa olla turvallisinta polttaa nimenomaan lasiluukun takana takkapesässä.

Muista aina, ettei tulta saa koskaan jättää valvomatta! Polta siis kynttilöitä vain silloin, kun joku on paikalla valvomassa niiden turvallista palamista.

Turvallisesti sähköllä

Kotiin, parvekkeelle ja puutarhaan saat upean tunnelmavalaistuksen myös erilaisilla valosarjoilla. Mieti, mitä kohtia voisit tuoda esiin valoilla; koristaisitko sisääntulon, pihapuun tai -pensaan, kukkaistutuksen, ruukkukasvin, kaiteen - vai loisitko kuistista, parvekkeestasi tai vaikkapa kasvihuoneestasi jättimäisen lyhdyn? Harkittu ulkovalojen käyttö on miltei poikkeuksetta kauniimpaa kuin joka paikan koristelu amerikkalaiseen malliin.

201112_28883.jpg

Valosarjojen ripustamisessa ja sijoittamisessa saa kuitenkin käyttää mielikuvitusta; sen voi kietoa puun rungon ympärille, ripustaa pensaan ympärille korostamaan sen muotoa, laittaa lyhdyn sisälle ja ripustaa roikkumaan. Niitä voi myös kietoa havuköynnökseen, oviseppeleeseen tai havupalloon - tai kieputtaa kaiteen tai tolpan ympärille. Voit luoda myös persoonallisen valokoristeen kieputtamalla valosarjaa esimerkiksi vanhan tuolin tai polkupyörän ympärille!

Valosarjojen ja jatkojohtojen tulee olla aina ulkokäyttöön soveltuvia (ulkokäyttöön tarkoitetut jatkojohdot ovat aina kumipäällysteisiä ja kosteutta kestäviä). Hyvät led-lampuilla varustetut valot kestävät käytössä ja niitä voi myös liittää yhteen pitemmäksi valoketjuksi. Upeaa tunnelmaa luovat myös valoruukut ja valmiit silhuetit - ja paristokäyttöisillä valosarjoilla saa vietyä valoa paikkoihin, jonne sähköjohtoa on hankala vetää. Hyvä ajatus on myös käyttää ajastinta; ohjelmoi ulkovalosi syttymään päivän hämärtyessä ja sammumaan aamun valjetessa!

Enemmän valoa ja turvaa pihavaloilla

Lyhdyt ja valosarjat luovat tunnelmaa ja ovat kauniita katsella. Niistä ei kuitenkaan ole apua pihan valaisussa. Talon tyyliin sopivat valaisimet tuovat elämän ulos myös pimeänä aikana - ja ne lisäävät myös turvallisuutta. Mikäli pihasi on vielä aivan pimeä, niin kannattaa harkita suunnitteluavun palkkaamista. Pyydäpä pihavalaistusta vaikkapa pukilta...

201112_28884.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20227_51634.jpg
Huonekasveista iloa vuoden ympäri
Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto.
202112_74146.jpg
6 vinkkiä täydelliseen joululahjaan
Vaikka vastuullisuus vaikuttaa kriteerinä yhä enemmän suomalaisten ostoskäyttäytymiseen, ei trendi näy vielä merkittävästi joululahjaostoksilla. Vain alle viidesosa haluaisi saada jouluna käytetyn lahjan, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta*. Lisäksi yli puolet vastaajista on huolissaan lahjansaajan reaktiosta, jos annettu lahja olisi käytetty. Tisen Suomen toimitusjohtaja Laura Laakso kertoo vinkit, kuinka löytää unohtumaton, vastuullinen lahja.
20066_184.jpg
Peruna
(Solanum tuberosum)Perunaon kasvi, josta on niin arkeen kuin juhlaan. Monipuolinen peruna, josta tehdään niin paistokset, kuin valmistetaan liharuokien oheen sopivat uuniperunat, on myös haaste viljelijälle. Peruna on hallanarka ja sen hoitajalta vaaditaan koko joukko tietoja ja omaa työpanosta, jotta sadosta tulisi tyydyttävä. Maan peruskunnostus, hoito kasvuaikana, perunan nosto ja sen varastointi ovat taitolajeja.
20095_16800.jpg
Värivoimaa tomaateista
Tomaatti kuuluu kasvisten viiden värin jaottelussa punaisen eli vahvan voimavärin ryhmään. Tomaatin väri sykähdytti ihmisiä jo ennen kuin oli tieteellisiä tuloksia värien vaikutuksesta elintoimintoihin. Niinpä ranskalaiset ja italialaiset kutsuivat tomaattia alkujaan nimillä lemmenomena ja kultaomena, pomme d'amour ja pomodoro.Nykyään tiedetään, että tomaatin punainen väri tulee lykopeeni-nimisestä yhdisteestä, joka on karotenoidi. Lykopeeni tutkitusti suojaa ihmisen soluja ehkäisten niitä syöpämuutoksilta. Lykopeenin puutteella on todettu yhteyttä miesten eturauhassyöpään. Lykopeeni myös hidastaa verisuonten tukkeutumista ja auttaa nujertamaan sydän- ja verisuonitauteja.Ruoasta nauttimisen kannalta on pelastavaa, että tomaatin terveyshyödyt eivät häviä, vaikka tomaatteja keittää, grillaa ja soseuttaa kuinka. Pikemminkin päinvastoin. Lykopeeni imeytyy elimistöön kaikkein parhaiten lämpimistä, öljytilkalla höystetyistä ruoista. Tomaatin saa keittää vaikka ketsupiksi, ja lykopeeni on tallella. Kesällä tomaatti maistuu ihan sellaisenaan, mutta myös grillissä paahdettuna.
202211_79918.jpg
Päärynäpuu elossa vai kuollut? Asiantuntija vastaa
Istutin keväällä 2020 päärynäpuun pihallemme. Seuraavana keväänä näytti, että puu taisi kuolla talvella, mutta sitten se alkoikin kasvattaa alhaalta uutta oksaa. Nyt näyttää taas pahalta. Onkohan järkevä istuttaa uusi vai odotella vielä? Mietin vaan, että jos puu on vartettu, niin kasvaako minulla päärynän sijaan kohta joku pihlaja?
20235_81926.jpg
Mikä sieni tämä on? Asiantuntija vastaa
Kuivan puunoksan pinnalla on musta hyllyvä sieni. Mikä se on?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton