• Etusivu
  • Hoitotyöt

Toukokuun vinkit kotipuutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.05.2024
20227_70317.jpg

(Kuva: Pixabay)

Toukokuu on toukotöiden aikaa, maata kunnostetaan ja siemeniä kylvetään, jotta kasvukauden lopulla saataisiin nauttia ansaittua satoa. Talven pakkasten jälkeen Suomen ilmasto on edelleen kuiva ja toukokuu onkin meillä perinteisesti vuoden aurinkoisin, kuivin sekä tyynin kuukausi.

Keskilämpötilat vaihtelevat eri puolilla Suomea, mutta kasvuunlähtö on kuitenkin nopeaa kaikkialla. Etelä-Suomessa kasvu käynnistyi osittain jo huhtikuun puolella, joten toukokuu on sen luonnolle nopeinta kasvun aikaa – Lapissa taas luonto vihertyy vasta kesäkuun alussa. Muualla Suomessa luonto vihertyy ja muuttuu kesäisemmäksi toukokuun edistyessä. Toukokuun lopulla myös viimeiset muuttolinnut palaavat Suomeen.

Nauti alkukevään vaaleista väreistä puutarhassa ja luonnossa, sillä kesäkuussa värit omat jo tummempia. Nauti keväästä ja kasvun ihmeestä, kevätsateiden jälkeisestä raikkaasta ilmasta... Nauti toukokuusta!

Toukokuussa muistettavaa:

  • Kevätleikkauksella ja -ruiskutuksella on jo kiire! Työt onnistuvat hyvin vielä niin kauan kun lehdet eivät ole auenneet. Leikkaa myös pois kuolleet ja vaurioituneet oksat. Muista ettet leikkaa kirsikkaa, luumupuita tai koivua.
  • Lannoita kasvunsa aloittavat sipulikukat sekä tarvittaessa myös marjapensaat ja hedelmäpuut.
  • Kylvä kesä- ja talvikurpitsat toukokuun alussa ja avomaankurkut, sokerimaissi, ruusu-ja salkopavut kuun puolivälissä. Istuta taimet avomaalle kesäkuun alkupuolella.
  • Taimien karaistus on ajankohtaista; kuun loppupuolella voit aloittaa siirtämään ulos esikasvatettuja taimia (kesäkuun 10. pitäisi hallaöiden olla ohi pohjoisessakin).
  • Uusien kasvien istutusaika on nyt parhaimmillaan (kevätkosteus hyödyksi!)
  • Jaa perennoja. Erityisesti nyt ovat vuorossa syyskesän kukkijat. Kaiva kasvin juuripaakku ylös ja lohko lapion terällä useisiin osiin. Jakaminen on helppoa esimerkiksi syysleimuille, kuunliljoille ja päivänliljoille, joilla on laaja hajajuuristo.
  • Kasvien talvi- ja kevätsuojauksia voi purkaa aluksi sen verran, että ilma pääsee kiertämään, ja kun maa on sula (vedensaanti taattu), suojat joutavat kokonaan pois. Maan sulamista voi esimerkiksi ikivihreiden juurilta nopeuttaa kastelemalla maata.
  • Kylvä kasvimaan reunalle runsaasti kesäkukkia, jotta raskit ottaa niitä maljakkoon sisälle.

Muista myös nurmikko!

  • Jos et vielä ole aloittanut nurmikon haravointia, nyt olisi korkea aika. Haravoitu jätös on hyvä laittaa kompostoriin.
  • Levitä typpipitoinen lannoite nurmikolle, kun olet haravoinut sen. Muista, että nurmikon tulee olla kostea, jotta lannoitteet eivät polta nurmea pilalle. Jos nurmikolla on taas liikaa sammalta, siihen löytyy monta keinoa; muun muassa aineita ja lannoitteita, jotka poistavat tai ehkäisevät sammaleen kasvua. Varjoisat paikat tahtovat sammaloitua ja joskus kalkin ja hapen puute aiheuttaa sammaleen kasvua nurmikolla. Kannattaa siis miettiä miksi nurmikolla on sammalta, jos ei sitä sinne halua.
  • Jos nurmikolla on kuolleita laikkuja (jääpoltteen aiheuttamia), raaputa niistä kuiva heinä pois ja kuohkeuta multa. Voit lisätä myös uutta multaa tai turvetta ja kylvää uusia siemeniä.
  • Jos maa nurmikon alla on liian tiivis ja kova, sitä kannattaa ilmastoida talikon tai "ilmastointikenkien" avulla (saatavilla rautakaupoista ja puutarhamyymälöistä) ja lisätä multaa, turvetta ja hiekkaa.
  • Ensimmäisen nurmikon leikkuun voit suorittaa, kun nurmi on kasvanut noin 10 sentin pituiseksi.

Oletko miettinyt kukkanurmen kasvattamista tai siirtonurmen tilaamista? Vai kylvätkö ihan tavallisen pihanurmikon?

<p data-block-key="v2k78">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)

Kasvihuone

  • Tarkkaile lämpötilaa, kun olet siirtänyt ensimmäiset taimet kasvihuoneeseen. Peittele taimet harsolla, jos on tulossa kylmä yö.
  • Tomaatin taimi kannattaa istuttaa, kun sen ensimmäinen kukka on avautumassa. Istuta se entistä syvempään ja laita myös tuki paikoilleen samalla. (Minkä tomaatin valitset?) Suihkuta taimia ja kastele.
  • Kurkut istutetaan samaan entiseen syvyyteen.
  • Toukokuun lopulla kasvihuoneeseen saattaa tulla tukalan kuuma, muista tuulettaa!

Kasvimaa

  • Kun kasvimaa on kuivahtanut, voit muokata sen ja sekoittaa kompostia ja kasvuturvetta. Ensimmäisenä voit kylvää persiljan, porkkanan, palsternakan, mustajuuren ja retiisin siemenet. Peitä kasvuharsolla.
  • Raparperin satoa voit myös aikaistaa harson avulla. Toukokuun lopulla voit kylvää herneet, istuttaa sipulin istukkaat ja siirtää ulos valkosipulin taimet.
  • Toukokuussa on myös aika jakaa ruohosipuli.
  • Poista rikkakasvit heti, kun niitä ilmaantuu, niin pääset helpommalla.
  • Mansikkamaa on syytä puhdistaa haravoiden ja harjaten. Kuivana päivänä poistetaan vanhat lehdet ja laitetaan katteet paikoilleen.

Lue lisää hyötykasveista

<p data-block-key="obtg7">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)

Muut työt

  • Jäätyikö kompostorisi talvella? Nyt on aika herätellä se lämpimällä vedellä ja kääntää niin, että komposti saa tarpeeksi happea.
    Lue lisää kompostoinnista
  • Keväällä kannattaa tarkastaa koko kiinteistö, piha-alueet ja rakennukset, jotta mahdolliset korjaus- ja hoitokohteet tulisi heti havaittua.
    Lue lisää kiinteistön kevättarkastuksesta
  • Puutarhakalusteet ja pihan rakenteet voit kunnostaa ja puhdistaa aurinkoisena päivänä.

Muista äitiä!

Muista äitiä toukokuun toisena sunnuntainavaikkapa perinteisesti kauniilla valkovuokkokimpulla. Niitä voit löytää vähänkin lehtomaisemmista metsistä ja jopa tien reunamien kosteammista paikoista. Tai ilahtuisiko äiti uusista puutarhakasveista tai kesäkukkauutuuksista?

Ohje

Ohje

Tee se itse: Puutarhurin työpöytä

Hyvät työskentelyolot eivät ole pahasta harrastusten parissakaan. Puutarhassa on paljon käyttöä tukevalle työpöydälle, jonka ääressä voi mukavassa asennossa ruukuttaa taimia tai sitoa kukkakimppuja. Vanha hylkypöytä kelpaa mainiosti, kunhan laitat siihen säänkestävän kannen filmivanerista tai päällystät pinnan muovimatolla.

Hyvän työpöydän voit rakentaa myös itse tee se itse –arkiston helpolla ohjeilla:

Katso ohjeet tästä

Ehkäpä äiti pitäisikin tällaisesta äitienpäivälahjasta?

<p data-block-key="xh197">(Kuva: Shutterstock)</p>
(Kuva: Shutterstock)
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20226_65618.jpg
Marjapensaiden taudit ja tuholaiset kuriin
Herukoilla ja karviaisilla esiintyy useita eri virus-, bakteeri- ja sienitauteja. Niiden tunnistaminen on olennaista oikean torjuntakeinon valitsemiseksi.
20239_60083.jpg
Maukas marja-aronia <i>(Aronia Prunifolia-ryhmä)</i>
Aroniat ovat erinomaisia monikäyttökasveja. Ne sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää. Alkukesää ne koristavat valkoisella, miedosti tuoksuvalla huiskilokukinnallaan ja kiiltävällä, tummanvihreällä lehdistöllään. Aroniat ovat kuitenkin komeimmillaan syksyllä, kun lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa.
20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.
20229_79609.jpg
Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvä led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton