• Etusivu
  • Kasvillisuus

Taikinamarja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2013
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

(Ribes alpinium)

Taikinamarja on 80–150 cm korkea, varpumainen, kaksikotinen pensas. Lehdet ovat vihreät ja kolmiliuskaiset, isohampaiset ja 2–4 cm pitkät. Lehdet ovat molemmin puolin nystykarvojen verhoamat. Taikinamarja on kaksikotinen kasvi. Kesäkuun alussa hedepensaisiin puhkeaa 20–30 pientä, kellanvihreää kukkaa ja emipensaisiin terttuja, joissa on 2–5 kukkaa. Taikinamarjan marjat ovat punaisia, mauttomia ja jauhoisia ja marjan hedelmäliha tuntuu tarttuvan kieleen taikinankaltaisesti, josta marjan suomenkielinen nimi lienee peräisin.

Taikinamarja kasvaa luontaisesti Etelä-Suomessa, Pohjanlahden rannikolla Keski-Pohjanmaalle asti ja idempänä Etelä-Savon korkeudelle. Pensaat kasvavat lehdoissa ja lehtomaisissa metsissä, etenkin kivikkoisissa ja kallionseinämien alaisissa paikoissa ja hikevillä harjunrinteillä. Taikinamarjaa käytetään myös koristekasveina puutarhassa.

Taikinamarjaan tulee keväällä lehdet hyvin aikaisin (Suomen etelärannikolla jo huhtikuun lopulla), joten se sopii esimerkiksi kevätsipulikukkaryhmien taustalle. Se sopii myös aita- ja aidannepensaaksi koska on nopeakasvuinen, hyvin leikkausta kestävä ja viihtyy sekä auringossa että varjossa.

Satoa taikinamarjasta?

Marjoja voi syödä, ne eivät ole myrkyllisiä. Marjaa on käytetty muiden marjojen lisänä ja lehtiä teeaineksissa. Marjamehua voidaan sekoittaa voimakkaamman makuisiin mehuihin. Taikinamarjan aromi on melko karvas ja marja on pehmeä.
Taikinamarjaa on yleisemmin käytetty koristepensaana, sillä se sietää myös karuja ja kuivia maita sekä leikkaamista.

Taikinamarjan poiminta-aikaa on elo-syyskuun alkupuoli.

Huomio

Huomio

Erotatko taikinamarjan muista heukoista?

Taikinamarja kuuluu herukoiden sukuun ja se muistuttaa hyvin paljon punaherukkaa, mutta marjojen maut ovat aivan erilaiset (taikinamarjan marjat ovt melko mauttomat punaherukkaan verrattuna). Taikinamarjan lehdet ovat pienemmät ja marjavarret pystyjä, kun ne punaherukalla ovat riippuvia.

Lähde: www.arctic-flavours.fi

Kaipaatko lisää tietoa taikinamarjasta?

Lue mitä Puutarha.netin Kasvikortistossa kerrotaan taikinamarjasta.

Taikinamarjalla on myös oma viestiketjunsa Puutarha.netin Keskustelupalstalla!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

202110_73151.jpg
Aina ei tee mieli päivällistä: Vinkit kalatapaksiin ja muihin pikkusuolaisiin
Kun lähdet kokoamaan kokonaista ateriaa eri alkupaloista, kiinnitä huomiota siihen, että eri suupaloissa on erilaisia makumaailmoja. Lajitelmasta tulla melko yksitoikkoinen, jos samat mausteet toistuvat kaikissa. Voit joko syventyä yhteen tiettyyn keittiöön, tai yhdistellä rohkeasti eri maiden makuja.
202112_73916.jpg
Nuuksion kansallispuisto on uhanalaisten sammalten keidas
Nuuksion kansallispuistossa kasvaa poikkeuksellisen paljon uhanalaisia sammallajeja, kuten haapariippusammalta, korpikaltiosammalta ja kalliokaulussammalta. Kansallispuiston varjoisat jyrkänteet ja lahopuut tarjoavat hyviä kasvupaikkoja sammalille, joiden elintila on vuosien saatossa kaventunut.
20231_80610.jpg
Tunnetko kukkivat huonekasvisi? Tutustu köynnös- ja amppelikasveihin
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat kasvit? Osaatko hoitaa niitä? Kukkivien huonekasvien kolmannessa osassa esittelemme köynnöstäviä, säleikköön ja amppeliin sopivia kasveja.
20206_65164.jpg
Juhannustaikoja ja -tekoja luonnon puolesta
Suomessa juhannuksen juhlintaan on kansanperinteissä kuulunut juhannustaiat. Nykyään usko taikuuteen on huomattavasti hiipunut. Kovin harva enää kokee kutsumusta juosta alasti nokkospuskan läpi tai saunan jälkeen yhdeksännen ojan kohdalle kurkkimaan, josko tuleva elämänkumppani siellä makoilisi.On sitten taikauskoa ja sulho taikka morsmaikku hakusessa tai ei, nyt on kuitenkin hyvä aika kirmata pelloille ja niityille kierimään ja keräämään Suomen luonnolle vastikään haitalliseksi ilmoitettuja kasveja.
202112_74133.jpg
Pian pamahtaa!
Ilotulitteita; raketteja, patoja, suihkuja ja vaikka mitä muita, ammutaan vuoden vaihtuessa miljoonia kappaleita meillä Suomessakin. Loistavat raketit takaavat vuoden vaihtumisen juhlavissa tunnelmissa – vaikka niitä ei itse lähettäisikään.
Hallan uhatessa pelargonit sisälle. jpg
Erilaisia pelargoneja
Pelargoni, pielikki, pielikukka…Pelargonium-sukuun kuuluu noin 230 lajia, joista suurin osa on peräisin Afrikasta. Ensimmäiset pelargonit tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla. Myynnissä olevat pelargonit ovat olleet lähes kokonaan noin 20 luonnonlajista kehitettyjä risteymiä. Pelargonit mielletään kesäkukiksi, sillä niiden säilyminen talven yli voi olla hankalaa. Jos esimerkiksi vapaa-ajan kodissa on talven yli pieni peruslämpö, kannattaa pelargonin talvettamista koittaa siellä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton