• Etusivu
  • Piha

Siirtonurmi on kerralla valmis!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20232_49043.jpg

Siirtonurmen asennus on helppoa ja nopeaa. (Kuva: Puutarha.net)

Pihanurmikon kasvattaminen kylvämällä kulutusta kestäväksi viheriöksi vaatii pitkän alkukasvatuksen.
Moni meistä kuitenkin haluaisi pihansa nopeasti ja vaivattomasti käyttökuntoon. Siirtämällä valmiin nurmikon uudelle kasvupaikalle ohuena nurmirullana, saadaan heti syntymään näyttävä nurmikko, joka jo varsin lyhyen ajan kuluttua on tallausta kestävä. Siirtonurmi on tiheä, rikkaruohoton, vahvajuurinen ja tasainen nurmimatto, jota on ilo katsella!

Siirtonurmi sopii joka paikkaan

Siirtonurmi sopii kaikkiin niihin paikkoihin, joihin yleensäkin nurmikkoa käytetään. Siirtonurmella voi korostaa tontin parhaita alueita; esimerkiksi sisääntuloa tai oleskelualueen ympäristöä. Näyttävä nurmikko muutenkin hyvin hoidetulla pihamaalla on kuin piste i:n päällä! Se säästää hermoja etenkin lapsiperheissä, kun multa saadaan nopeasti piiloon nurmimaton alle, eikä lapsia tarvitse varoitella ja kieltää koko kesää.

Erinomaisia kohteita siirtonurmelle ovat myös kaltevat luiskat, joissa tavallinen kylvetty nurmikko ei tahdo sateiden jäljiltä pysyä. Kun nurminauha tapitetaan kiinni kasvualustaansa, ei ukkoskuuroista tarvitse hätääntyä. Myös talven tuhoamat notkelmat voidaan helposti korjata siirtonurmella; ensin notko toki täytetään hyvällä kasvualustalla ja tiivistetään se tasaiseksi.

Siirtonurmen edut

Siirtonurmen viljely pyritään tekemään hietapitoisilla ja vettä läpäisevillä pelloilla, jotta nurmi ei ole liian märkää ja pysyy ilmavana eikä tiivisty liikaa. Siirtonurmea kasvatetaan kahden kasvukauden ajan ja leikataan vähintään kymmenen kertaa, jotta kasvusto saadaan kehittymään tiheäksi ja vahvajuuriseksi ennen varsinaista siirtovaihetta.

Vihervakan siirtonurmen edut tavalliseen nurmikkoon perustuvat jo siirtonurmessa käyttävään siemenseokseen: Nurmikka-nata-seos on valittu parhaista, toisiaan täydentävistä lajikkeista, jotta samaan "pakettiin" on saatu talven-, poudan-, kulutuksen- ja leikkuunkesto-ominaisuudet.

  • Siirtonurmi irrotetaan 40 x 250 cm suuruiseksi matoksi, joka rullataan tiukaksi, noin 15 kg painoiseksi nurmikääreeksi. Yhdelle varastolavalle mahtuu 50–60 m2 siirtonurmea.
  • Siirtonurmi on edullinen ja nopea tapa perustaa nurmikko.
  • Ripeät toimitukset Alastaron Virttaalta ympäri Suomen.
  • Asentaminen on todella helppoa.
  • Lopullinen tulos on nähtävissä heti.
  • Juurtumiskyky on erinomainen.
  • Isommankin tallaajan tallusteltavissa jo 3 viikon kuluttua asennuksesta.
<p data-block-key="gemcp">(Kuva: Puutarha.net)</p>
(Kuva: Puutarha.net)

Kustannustehokas siirtonurmi

Ajan säästön ja lopputuloksen varmuuden lisäksi siirtonurmi on todellakin myös kustannustehokas, sillä säästöpuolelle voidaan laskea myös siementen hinnan ja kylvökustannukset sekä nurmikon hoidon alkuvaiheet, jotka kuluineen jäävät pois. Siirtonurmikko on varma valinta niin omakotitalon pihoille kuin yrityksille, kunnille ja yhteisöillekin.

Pohjat kuntoon siirtonurmea varten

Kun nurmirullat toimitetaan pihalle, tulee kasvualustan olla valmiina. Vanha nurmi kannattaa poistaa tai ainakin rikkoa jyrsimellä kunnolla. Pinnan pitää olla tasainen ja niin hyvin tiivistetty, ettei mullan päällä astellessa kenkä uppoa siihen. Vähintään 20 cm hyvälaatuista kasvualustaa odottaa siis tasattuna ja jyrättynä. Siirtonurmi tulisi asentaa vuorokauden sisällä toimituksesta. Nurmirullat kannattaa varastoida varjoon ja mahdollisimman tuulettomaan paikkaan.

Asentamisen jälkeen on huolehdittava reilusta kastelusta, jotta nurmimatto varmasti juurtuu pohjamaahan kunnolla. Kastelua jatketaan ainakin reilun kahden viikon juurtumisen ajan; ei riitä, että nurmimatto on kostea, vaan myös pohjamaan pitää kastua kunnolla.

Katso, miten siirtonurmen pohja tehdään ja miten se asennetaan:

946_299717223_200852615332.jpg
Pohjamaata parannetaan Biolanin Nurmikkolannoitteella, jossa ravinteet ovat eloperäisessä, pääosin hidasvaikutteisessa muodossa, ja sitä on helppoa levittää.
Info

Info

Myös syksy on hyvää aikaa asentaa siirtonurmi

Siirtonurmea voi mainiosti levittää myöhään syksyyn saakka. Kosteutta riittää luonnostaan, eikä aurinko yleensä ehdi kuivattaa nurmirullia, jotka odottavat maahan pääsyä. Viime vuosina ilmat ovat sallineet siirtonurmen toimittamisen ja asentamisen jopa pitkälle joulukuun puolelle. Loppusyksyllä siirtonurmet ovat kenties jopa parhaimmillaan saatuaan nauttia koko kesän hyvästä hoidosta.

Loka-marraskuun asennukset eivät tietenkään ehdi juurtua saman vuoden aikana, vaan ne "nukkuvat" talven ja ovat valmiina aloittamaan juurtumisen heti keväällä lumien sulamisen jälkeen. Juurtumisajan kastelusta pitää tällöin huolehtia siis keväällä.

Piha
nurmikko
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Nurmikon kastelu
Kastelu aloitetaan 2 viikon poudan jälkeen. Jos sen aloittaa vasta kun heinä alkaa kellastua, kestää viikon pari ennenkuin kastelun tulokset näkyvät.Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 35 cm:n syvyyteen. Nurmikko kuluttaa vettä 2-4 litraa neliömetrillä, joten 20-30 mm:n kastelu riittää noin kymmeneksi päiväksi. Paras kastelutapa: harvoin mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee heinänjuuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee nurmikosta entistä aremman poudalle. Nuutunut nurmikko ei kestä kulutusta niin hyvin kuin tuore.Maan pintakerrosten on ehdittävä kuivua kastelukertojen välillä. Näin ruohonjuuret saa pysymään syvällä ja siten poudankestävinä.Liikakastelu liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita nurmikon ulottumattomiin.Lue lisää nurmikon hoidosta
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Ilmastointi
Juuriston aktiivinen toiminta edellyttää riittävää hapensaantia. Vähähappisuus hidastaa juuriston hengitystä, jolloin kasvi ei saa riittävästi energiaa elintoimintoihinsa. Liian suuri vesimäärä maassa estää kasvia saamasta vettä juuri hapenpuutteen vuoksi - vesi kun täyttää maan ilmahuokosetkin. Ilmastointi on tärkeä hoito kulutetuille nurmikoille. Se on tiiviin maan parannuskeino.Ilmastointi parantaa siis maan ilmavuutta, samoin veden ja ravinteiden pääsyä maahan. Se edistää myös syväjuurisen nurmikon syntyä.Maata tiivistävät ruohonleikkuu, jyräys, rankkasateet, liika kastelu, tiiviit hiesua ja savea sisältävät maalajit, sekä märän maan tallaus. Aikaisin keväällä nurmikolla liikkumista pitäisi välttää.Ilmastointi tehdään useana vuonna peräkkäin, syksyllä tai keväällä. Paras aika on myöhäissyksy, jolloin rei'itys tehostaa roudan maan rakennetta parantavaa vaikutusta.Muutaman sentin syvyinen rei'itys ei riitä. Ilmastoinnin on ulotuttava 15-20 cm syvään. Reiät täytetään hiekalla. Hiekka levitetään noin 5 mm:n kerroksena nurmikon pinnalle ja harjataan tai haravoidaan reikiin. Pienet alat voi rei'ittää talikolla.Ilmastoinnin teho on tilapäinen. Jos maa on tiivistyvää, se tiivistyy ajan mittaan uudelleen.Lue lisää nurmikon hoidosta
20204_64168.jpg
Sammaloitunut, epätasainen tai huonosti kasvava nurmikko - katso ratkaisut pulmiin
Nurmikko vaatii menestyäkseen säännöllistä hoitoa aivan kuten kasvitkin. Hyvä hoito-ohje on, että kalkitsemalla ja lannoittamalla autat nurmikkoa kasvamaan kauniin tuuheaksi ja elinvoimaiseksi. Hyvinvoiva nurmikko vastustaa rikkakasveja ja sammalta sekä kestää paremmin kulutusta ja vaihtuvia säätiloja.
Kukkaketo illalla
Nurmikko, niitty vai kuntta?
Alkaako talosi tai mökkisi olemaan jo valmis, mutta pihamaa odottaa tekijää? Mitä jos etenisit luonnon ehdoilla ja miettisit muita vaihtoehtoja perinteisen kylvönurmikon sijasta.
20138_36046.jpg
Nurmikon hoitaminen
eli mitä nurmikolle tehdään kylvämisen jälkeen...Kun siemenet on jyrätty maanpintaan kiinni, niin nurmialuetta kastellaan (itäminen nopeutuu, nurmikko vahvistuu). Se tapahtuu sumuttamalla vettä pieniä vesimääriä, jottei vesi vie mennessään siemeniä.Kastelua jatketaan niin, että maaperässä säilyy kosteutta noin 50 millimetrin verran. Kosteus pidetään koko itämisajan. Nurmikon itämisen jälkeen veden määrää voi lisätään kastelukertojen harvetessa. Illalla maaperästä haihtuu vähiten kosteutta, joten kastelu on hyvä ajoittaa siihen.Ensimmäinen leikkaus suoritetaan, kun ruohon pituus on 60-70 mm. Sopiva pituus leikkauksen jälkeen on 20-30 mm. Juuriston vahvistumisen vuoksi muutamalla ensimmäisellä leikkauskerralla nurmikon pituus jätetään pidemmäksi kuin muilla leikkauskerroilla.
20232_80943.jpg
Miltä nurmikkosi näyttää talven jälkeen?
Talvivauriot ovat nurmikon pahimpia tuhonaiheuttajia. Parhaiten talvesta selviävät huolellisesti ja hyvällä siemenseoksella perustetut nurmikot. Tasapainoinen ja oikein ajoitettu lannoitus parantaa talvenkestävyyttä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton