• Etusivu
  • Hoitotyöt

Säilöntä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.06.2021
20067_340.jpg

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Elokuu on puutarhaviljelijälle kiireistä aikaa. Puutarhan satoa valmistuu ja sitä säilötään talven varalle. Mansikat on jo säilötty, mutta vielä odottavat vuoroaan muut marjat, omenat ja vihannekset.

Pakastaminen


Pakastaminen on hyvä, nopea ja varma keino säilöä kesän maut. Sen hyvänä puolena on tuotteiden pitkä säilyvyys ilman säilöntäaineita ja sokeria. Pakastettavaksi sopivat lähes kaikki puutarhan tuotteet. Kaaleista kuitenkin vain (lyhyenä sesonkina saatavat) kukka- ja parsakaali sopivat hyvin pakastettavaksi.

Herneet, pavut ja kaalit vaativat esikiehautuksen ennen pakastamista. Lanttua ja porkkanaa voi pakastaa valmiina soseina, esikiehautettuina kuutioina tai raasteina. Purjoa voi pakastaa valmiina renkaina. Voimakasaromisena purjo helposti antaa makua muihin pakastimessa säilytettäviin. Purjo onkin syytä pakata hyvin tiiviisti hajua läpäisemättömään rasiaan tai kääreeseen, esim. alumiinifolioon.

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry /Sanna Peurakoski
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry /Sanna Peurakoski

Mustaherukasta pakastettuna tulee useimpien mielestä liian hapan sellaisenaan syötäväksi. Kannattaakin kokeilla mustaherukan pakastamista miedossa sokeriliemessä.

Kakkujen ja jäätelöannosten koristelua varten voi pakastaa punaherukoita ja pihlajanmarjoja terttuineen. Jos kiireet ovat esteenä mehujen höyrystämiselle herukoiden kypsyessä, voi marjat pakastaa sellaisenaan roskineen päivineen ja höyrystää mehut vähitellen talven aikana. Mehu irtoaakin paremmin pakastetuista marjoista.

Kuivaaminen


Kuivaaminen on hyvä vaihtoehto pakastamiselle. Säilyttämiseen tarvitaan vähemmän tilaa ja energiaa kuin pakastettaessa. Sen ainoa huono puoli on C-vitamiinipitoisuuden laskeminen ilman hapen vaikutuksesta. Kuivatut tuotteet ovat käyttökelpoisia kotonakin käytettynä, erityisen hyvin ne sopivat retkikäyttöön ja kesämökillä ruokaa laitettaessa.

Kuivattavaksi sopivat kasvikset, kuten porkkana, palsternakka, lanttu selleri, punajuuri, sipuli, purjo, lehtikaali, raparperi, yrtit ja sienet. Kasvikset voi kuivata viipaleina, sipulit ja purjo renkaina ja keittojuurekset vaikkapa raasteena ja sekoittaa kuivina sopiviksi yhdistelmiksi ja pakata kerta-annoksiksi.

Marjoista kuivattavaksi sopivat pihlajanmarjat, marja-aronia, puolukka ja mustikka. Mustikka tosin menettää hieman makuaan kuivattuna. Kesän viimeisistä mansikoista voi kuivata lapsille makeita välipaloja. Mansikka kuivuu ohuina viipaleina säilyviksi makeisiksi. Kuivatusaika on pitkä, lähes kymmenen tuntia. Lämpötila pitää olla tasainen, jotta mansikat eivät homehdu.

Kuivattavaksi sopivat myös ruusunkiulukat ja kirsikat. Nämä kuivuvat nopeimmin puolitettuina ja kirsikoista kannattaa poistaa kivi. Omenista saa talven tv-iltoihin mukavaa naposteltavaa kuivaamalla niitä renkaina. Omenarenkaat kuivuvat vaikka keittiön katossa naruun ripustettuna. Omenien väri pysyy parempana, jos ne kastaa ennen kuivaamista vedellä laimennettuun sitruunamehuun.

Pienet erät kuivuvat kotona sähköuunissa tai leivinuunin jälkilämmössä. Kuivaamiseen on kokeiltu jopa pyykinkuivauskaappia. Tehokkaimpia ovat kasviskuivurit, joista on saatavilla erikokoisia malleja pöytäkokoisista isompiin kuivureihin.

Yrtit ja sienet kuivuvat 30-35 °C lämpötilassa. Marjat ja vihannekset tarvitsevat korkeampaa, noin 50 °C lämpötilaa. Kuivausta jatketaan kunnes yrtit ja sienet ovat haperan kuivia ja vihannekset ja marjat tuntuvat nahkeilta. Kuivatessa kasvisten paino putoaa tuorepainosta noin kymmenesosaan. Kuivuminen tapahtuu nopeammin, kun kuivattavat ovat ohuina kerroksina, ja niitä käännellään muutaman kerran kuivaamisen aikana. Paksu kerros kuivuu hitaasti ja vaarana on homehtuminen.

Kuivatut tuotteet säilytetään valolta suojattuna paperipusseissa tai lasi- ja muovipurkeissa huoneenlämmössä. Hyvin kuivuneet kasvikset säilyvät useita vuosia.

Puna-, hopea-, kelta-, valko- ja salottisipuli Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski
Puna-, hopea-, kelta-, valko- ja salottisipuli Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski
Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski
Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

202310_83216.jpg
Talviomenat talteen
Talviomenat kerätään viimeistään yölämpötilan laskiessa muutaman asteen pakkasen puolelle. Omenoita ei kuitenkaan saa kerätä jäisinä, vaan on odotettava lämmintä päivää, joka sulattaa omenat. Omenat kestävät reilun viiden asteen pakkasta ja kypsä omena irtoaa kannastaan helposti.
20239_7649.jpg
Huonekasvien siemeniä - vaikka lahjaksi
Siemenen itämisprosessi tarvitsee vettä, happea ja lämpöä. Vettä saadessaan kuivunut siemen imee kosteutta ja turpoaminen alkaa. Turvonnut alkio alkaa erittää gibberelliiniä, jonka seurauksena varastoravinto siirtyy alkion kasvusolukkoon ja mahdollistaa kasvun. Vettä tarvitaan edelleen runsaasti, jotta solujen laajentumiseen tarvittava nestejännitys saavutetaan. Kolmas tärkeä tekijä on oikea lämpötila.
20227_79036.jpg
Taimien koulinnalla tukevampia taimia
Koulinta tarkoittaa sitä, että siemenestä kasvatetut pikkutaimet siirretään taimiruukkuihin joko yksittäin tai pieninä ryppäinä.
202210_79808.jpg
Se on VENTTI!
Valitse pihakiveyksiisi sopiva kokosommitelma ja värimaailma AKO Garden VENTTI -tuoteperheen betonisista pihakivistä. Kaunis päällyste muodostaa katseenvangitsijan kaikenlaisiin pihoihin.
20209_66492.jpg
Monimuotoinen puutarha on pörriäisten paratiisi
Hyönteisillä on merkittävä rooli maailman ruuan tuotannossa. Jopa 2/3 maailman ruokasadosta tulee hyönteispölytteisistä tai merkittävästi pölyttäjähyönteistä hyötyvistä kasveista. Tämän lisäksi hyönteisillä on välillistä vaikutusta muihin eläinlajeihin, erityisesti hyönteisiä ravintonaan käyttäviin lintuihin ja lepakoihin. Hyönteiset osallistuvat luonnonkiertokulussa ravinteiden kierrättämiseen ja toimivat haitallisten tuhoeläinten luontaisina vihollisina.
Harmaa hirsimökki aivan järven rannassa ja mökin edessä on laituri. Kuvassa on syksy
Vältä tulipalot kotona ja mökillä!
Niin kotona kuin kesämökilläkin voi tulipalo saada alkunsa tulisijoista ja sähkö- tai kaasulaitteista. Voit välttää onnettomuudet käyttämällä hyväkuntoisia laitteita oikein ja pitämällä niistä myös hyvää huolta. Kotona laitteiden toimintaa ja niiden kuntoa tulee ehkä tarkemmin seurattua, mutta myös mökillä säännöllisen turvatarkastuksen tekeminen on hyvin tärkeää!Vaikka alla olevissa luetteloissa mainitaan kevät tarkistuksen ajankohdaksi, on enemmän kuin suositeltavaa tehdä tarkistukset myös syksyisin – etenkin jos mökkiä on tarkoitus käyttää talvellakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton