Retiisi
Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018

(Raphanus sativus)
Retiisi
on kasvi, joka antaa makua ja väriä kasvisruokiin. Retiisi on yksivuotinen ristikukkaisiin (Brassicaceae) kuuluva kasvi. Retiisi on nopeakasvuinen ja sen viljely on helppoa.
Ohje
Kylvä ulos mahdollisimman aikaisin 1 cm syvään. Maan pH 7. Pitää muhevasta mullasta. Uusi kylvö joka toinen viikko.
Taimettumisaika 5 - 8 päivää. Kasvuaika 35 päivää. Lehtiä voi syödä salaattina. Kitkeröityvät kuivuudessa. Puutuvat vanhetessaan.
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje
Aiheeseen liittyvää

Syksy on paras aika istutuksille – valmistaudu jo kevääseen
Kesän vaihtuessa syksyyn voi puutarhuri jo kääntää katseensa ensi kevättä kohti. Syksy on hyvää aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Lehtipuita ja pensaita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin.

Pihasuunnitelman luonnosvaihe
Teetitpä pihasuunnitelman sitten ammattisuunnittelijalla tai luonnostelet sitä itse, niin suunnitelmaa miettiessä harmonia ja toimivuus ovat kaiken A ja O. Myös alueen rakennustapaohjeet ja mahdolliset rajoitukset on otettava huomioon, kuten pihassa vallitsevat valo- ja kasvuolosuhteetkin. Huomioitavia asioita pihan kunnostuksen tai rakennusten yhteydessä ovat myös edustavuus ja omaisuuden arvon nousu.

Kliivia eli isopunasarja
Narsissikasvien heimoon kuuluva kliivia on kaunis huonekasvi. Lyhyeen maavarteen muodostuu paksuja juuria. Lyhyessä, sipulin muotoisessa varressa on lehtiruusuke, josta pitkät, tummanvihreät lehdet kasvavat vastakkaisiin suuntiin. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla pitkät ja teräväkärkiset tai hieman lyhyemmät, leveämmät ja pyöreäpäiset. Suppilomaiset tai torvimaiset kukat ovat tavallisesti oransseja, mutta lajikkeissa on myös punaisia, keltaisia ja valkoisia kukkia. Kliiviasta kasvaa noin 50–70 cm korkea.

Anopinkieli on terävä - mutta helppo hoitaa
Jos anopinkieltä ei saa kasvamaan, niin sitä helpompia hoidettavia ovat vain silkkikukat. Viherkasvina anopinkieli sietää melkein mitä vain – vain kylmyys ja talvinen märkyys voivat koitua sen kohtaloksi. Anopinkieli kestää siis aurinkoa, varjoa, kuivaa ilmaa, vetoa ja jopa kastelun laiminlyömistä.

Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.

Kurkistus kevääseen ‒ istuta ihanat pikkusipulit
Vaikka saammekin vielä nauttia ihanista, syksyisistä aurinkopäivistä, niin on aika suunnata katse jo kevättä kohti. Pitkän talven jälkeen pälvipaikoista pilkistelevät, ensimmäisten sipulikukkien vihreät versot ilahduttavat varmasti.