• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pihasuunnitelman luonnostelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.10.2023
202310_83278.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Teetitpä pihasuunnitelman sitten ammattisuunnittelijalla tai luonnostelet sitä itse, niin suunnitelmaa miettiessä harmonia ja toimivuus ovat kaiken A ja O. Myös alueen rakennustapaohjeet ja mahdolliset rajoitukset on otettava huomioon, kuten pihassa vallitsevat valo- ja kasvuolosuhteetkin. Huomioitavia asioita pihan kunnostuksen tai rakennusten yhteydessä ovat myös edustavuus ja omaisuuden arvon nousu.

Ensimmäiseksi luonnokseen lisätään olemassa oleva ja säilytettävä kasvillisuus, kivet, kalliot, rakenteet yms. Seuraavaksi tarkastellaan pintavesien ohjaamista eli huomioidaan kallistukset rakennuksista poispäin, tarvittavat sala- ja avo-ojat. Samalla huomioidaan seinän vierustan 60 cm leveä istuttamaton alue, katolta tippuvan lumen paikat ja kattovesien poistokourut. Seuraavaksi lähdetään hahmottelemaan pihan toimintoja, tilan jakoa ja perusrakenteita. Tässä vaiheessa kannattaa huomioida myös tärkeimpien ikkunoiden paikat ja niistä avautuvat näkymät.

Pihan toiminnallisuus

Autopaikalle varataan tilaa pysäköintiin ja mahdollisuuksien mukaan myös kääntötilaa. Jätepiste sijoitetaan jäteauton ulottuville, ei kuitenkaan etupihan keskeisimpään kohtaan. Tomutus- ja pyykinkuivatuspaikkojen ei välttämättä sovi olla vierekkäin, jos molempia toimintoja on tarve tehdä yhtä aikaa. Mattojen tomu puhtaissa lakanoissa ei mieltä ylennä.

Oleskelulle ja lasten leikeille varataan riittävästi tilaa ja etenkin näiden sijoittelussa ikkunoiden paikat ja kodin pohjaratkaisut kannattaa ottaa huomioon. Suoraan keittiön ikkunasta on helppoa seurata pallopelejä, joille tarvitaan suuri yhtenäinen nurmikenttä. Keinut ja hiekkalaatikkokin kannattaa sijoittaa valvovien silmien ulottuville. Sen sijaan olohuoneen ikkunoista näkyvään tilaan suunnitellaan pihan kaunein paikka. Kasvit valitaan aikanaan erityisen tarkasti ja rakenteet (esim. vesiaihe, muurit, pergolat) viimeistellään huolellisesti. Oleskeluterassille varataan tarpeeksi tilaa. Lipputanko kuuluu keskeiselle paikalle, ei kuitenkaan keskelle nurmikkoa. Samalla mietitään mahdollisten näkö-, tuuli- ja melusuojien tarvetta sekä niiden korkeutta ja peittävyyttä. Näkösuojaa miettiessä pitää muistaa talviaika: suojaako lehdetön puu tai pensas tarpeeksi vai tarvitaanko paikalle havukasveja?

Jos toiveissa on hyötytarha, se sijoitetaan mahdollisimman lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan. Kompostin on hyvä olla siinä melko lähellä. Myös kesäkeittiö tai grillauskatos sopivat "samoille kulmille". Harvinaisempi maakellari taas sijoitetaan mahdollisimman varjoisaan paikkaan.

Omakotitalon takapihan kuvaan on lisätty säilytettävät kivet ja puut.
Omakotitalon takapihan kuvaan on lisätty säilytettävät kivet ja puut.
Pihaan on luonnosteltu halutut toiminnot, näkösuojat, kulkuväylät ja muutamia kasvillisuusalueita.
Pihaan on luonnosteltu halutut toiminnot, näkösuojat, kulkuväylät ja muutamia kasvillisuusalueita.

Kaikkien keskeisten toimintojen välillä on oltava esteettömät ja turvalliset kulkuväylät. Etenkin sisäänkäynnin on oltava tarpeeksi leveä, jotta tarvittaessa autollakin päästään tarpeeksi lähelle ulko-ovea ja talviajan lumetkin saadaan helposti lakaistua tai kolattua pois pääväylältä. Tässä vaiheessa voi alustavasti suunnitella myös kulkuväylien pintoja. Vaihtoehtoja ovat mm. sora, asfaltti, luonnonkivet, betonikivet, tiili ja puu.

Kulkuväylien ja pihan valaistustarvetta mietittäessä pitää muistaa huomioida varjostavien korkeiden kasvillisuusalueiden tai rakenteiden vaikutus.

Muista pihaa suunnitellessa, että...

  • Vaikeasti vaihdettavissa olevissa tai arvokkaissa materiaaleissa on turvallista valita aikaa kestävät värit.
  • Harmonisuus on hyvä pitää mielessä myös suurten pinta-alojen materiaaleja valitessa.
  • Persoonallisuus ja yksilöllisyys nousevat eri materiaalien ja rakennelmien yhdistelystä sekä kasvimaailman valinnoista.
  • Pihan ja puutarhan tulee myös olla kaunis kaikkina vuodenaikoina. Esimerkiksi havukasvien käyttö tuo kaivattua vehreyttä myös talviseen pihaan.
  • Tyylikysymykset koskevat puutarhaa aivan kuten kodin sisustustakin; moderni vs. perinteinen, pelkistetty vs. runsas, panostetaanko kukkiviin kasvilajeihin vai rakennetaanko vihreyttä ja erilaisia muotoon kasvavia lajeja?
  • Kauneutta ja harmoniaa tulee pihalla olla; se ei saa jäädä aukeaksi parkkipaikaksi tai tasaiseksi nurmikoksi. Nurmialueelle, sen reunoille tai puiden juurelle kannattaa perustaa ehkä kookaskin istutusalue, niin piha muuttuu puutarhaksi!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20237_82670.jpg
Onko kompostimulta riittävän kypsää?
Pikakompostori kompostoi keittiö- ja puutarhajätettä ympäri vuoden. Pikakompostorista saatavan tuotoksen eli puolikypsän katekompostin voi myös käyttää sellaisenaan katteena kasvualustan pinnalla. Sitä levitetään muutaman sentin kerros kasvualustan pinnalle.Puolikypsä katekomposti ei sovellu istutus- tai kylvömullaksi, sillä se sisältää vielä kasvien itämistä ja kasvua haittaavia aineita. Lisäksi siinä oleva hajoamaton hiilipitoinen jäte sitoo maan ravinteita ja happea hajottajaeliöiden käyttöön.
202310_83186.jpg
Jaloruusujen talvisuojaus
Jaloruusut on vartettu kestävään perusrunkoon, jonka tarkoituksena on antaa aralle ruusulle talvenkestävyyttä. Jos jalo-osa kuitenkin paleltuu kokonaan, voi seurauksena olla perusrungon versojen valtaama ruusupenkki. Siksi talvisuojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota.
20096_17225.jpg
Nyt maistellaan varhaisperunoita ja kesän ensikasviksia
Tänä keväänä säät ovat suosineet varhaisperunoita. Varhaisperunat istutettiin huhtikuun aikana, minkä jälkeen kasvu on saanut jatkua ilman keskeytyksiä hyvissä kasvuoloissa. Rankkasateilta on vältytty, eikä hallaakaan ole tositoimin tarvinnut torjua. Odotukset laadun suhteen ovatkin korkealla. Aurinkoinen sää ja sopivat sadejaksot ovat toimineet hyvinä haltiakummeina varhaisperunoiden makua ajatellen.Tuttuun tapaan ensimmäiset varhaisperunat tulevat Turunmaan saaristosta. Varhaisperunoista viljellään 70 prosenttia Varsinais-Suomessa ja loput pääosin eteläisen Suomen ja ruotsinkielisen Pohjanmaan alueilla. Katteen alla kasvaneet varhaisperunat ovat 80-prosenttisesti Timoa ja 10 prosenttia on Siikliä. Muita, selvästi pienemmällä alalla kasvatettavia lajikkeita ovat Arielle, Rikea, Velox ja Amazone. Varhaisperunaksi määritellään keskenkasvuinen peruna, josta kuori irtoaa hankaamalla.
20233_78483.jpg
Punalatvat
Punalatvat (Eupatorium) ovat suuria perennoja eli monivuotisia kukkakasveja. Isoimmat punalatvalajit kurkottavat jo keskikesällä miltei kahden metrin korkeuteen. Pehmeänpörröiset, liilanpunaiset ja väkevästi tuoksuvat kukkamykeröt muodostavat näyttävän, runsashaaraisen latvahuiskilon ja houkuttelevat luokseen parvittain päiväperhosia. Punalatvat kukkivat myöhäissyksyyn asti.
20237_82628.jpg
Miten isotuomipihlaja tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
Pihassamme on isotuomipihlaja-aita, joka on päässyt kasvamaan noin 4 metriseksi. Aita ei ole enää alhaalta tuuhea eikä toimi näkösuojana naapurin kanssa kuten sen olisi tarkoitus. Onko sitä mahdollista hoitaa kyseisestä lähtötilanteesta niin, että se pidettäisiin jatkossa noin 2 metrin korkeudessa ja se tuuheutuisi alhaalta asti, mutta sitä ei leikattaisi koskaan täysin alas vaan se säilyisi näköesteenä?
202211_80058.jpg
Luumupuun taudit? Asiantuntija vastaa
Kuokkalan luumupuuhun on ilmestynyt luumujen raakileiden tilalle pitkulaisia, kellertäviä ulokkeita. Mitähän nuo mahtavat olla ja pitäisikö noille tehdä jotain? Seassa on myös normaalin näköisiä raakileita. Onko kyseessä jokin tauti ja ovatko mahdollisesti normaalisti kasvavat luumut syöntikelpoisia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton