• Etusivu
  • Piha

Uusi vuosi vaihtuu pamahtaen, rätisten, vinkuen ja välähdellen

Pian pamahtaa!

Tiina Painokallio
Päivitetty 30.12.2024
202112_74133.jpg

Ilotulitus on kaunista katseltavaa. (Kuva: Shutterstock)

Ilotulitteita; raketteja, patoja, suihkuja ja vaikka mitä muita, ammutaan vuoden vaihtuessa miljoonia kappaleita meillä Suomessakin. Loistavat raketit takaavat vuoden vaihtumisen juhlavissa tunnelmissa – vaikka niitä ei itse lähettäisikään.

Ilotulitteiden myynnistä ja ampumisesta

  • Sallituissa ilotulitteissa on CE-merkintä eli Euroopan unionin turvallisuusmerkintä.
  • Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo ilotulitteiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta, myöntää luvat ilotulitusnäytösten järjestäjille ja ilotulitteiden maahantuojille sekä kannustaa yrityksiä ja ilotulitteiden käyttäjiä vastuullisuuteen. Ilotulitteiden valvonnan painopiste on maahantuojien valvonnassa, jolla varmennetaan, että maahantuojien toimenpiteet ilotulitteiden laadun varmistamiseksi ovat riittävät.
  • Ilotulitteita saa myydä ja luovuttaa vain yli 18-vuotiaille. Vain täysi-ikäiset saavat ostaa ja ampua ilotulitteita, alaikäiset eivät niitä saa lähettää.
  • Ilotulitteiden ampumisaika on rajattu. Ilotulitteita saa ampua pääsääntöisesti vain uudenvuodenyönä. Ampumisaika alkaa 31.12. kello 18.00 ja päättyy 1.1. kello 2.00. Joillakin paikkakunnilla ilotulitteiden ampuminen on kielletty esimerkiksi keskusta-alueella.
  • Tarkistathan oman alueesi kiellot ennen kuin päätät pamautella raketteja taivaalle.
Huomio

Huomio

Muista turvaohjeet

Vuoden vaihtuminen tuo valitettavan usein ylimääräistä kiirettä niin poliiseille kuin terveydenhuollon henkilökunnallekin. Toivotaan, että tänä vuonna vältyttäisiin vakavilta silmävaurioilta, käsien vahingoittumisilta ja monilta muilta vammoilta.

Seuraavien ohjeiden noudattaminen ainakin auttaa:

  • Säilytä ilotulitteet lukitussa paikassa, josta lapset eivät saa niitä käsiinsä.
    Älä säilytä ilotulitteita esimerkiksi autossa tai taloyhtiön yhteisessä kellarissa.
  • Noudata ilotulitteen käyttöohjeita.
  • Älä käsittele ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena.
  • Käytä suojalaseja.
  • Käytä raketeille ammuntatelineitä; tue ilotulitepadat ja vastaavat ilotulitteet hyvin.
  • Sytytä ilotulite sytytyspuikolla.
  • Älä seiso ilotulitteen tiellä, kun sytytät sen. Äläkä sytytä ilotulitetta kädessä. Varo, ettei ilotulite ei räjähdä päällesi.

Eli ole aina varovainen käsitellessäsi ilotulitteita, ettet huolimattomuudellasi aiheuta vaaratilanteita itsellesi, muille tai ympäristösi rakenteille. Kaikki ilotulitteet ovat voimakkaita räjähteitä. Niiden varomaton käsittely voi aiheuttaa vammoja erityisesti käsiin ja silmiin.

Nähdään myös ensi vuonna!

Muistakaa, että kaikki eivät pamahteluista ja ruudin kärystä nauti – esimerkiksi monet koirat pelkäävät kovia ääniä ja välähdyksiä, eikä niitä silloin tule väkisin raahata ulos pahimpaan paukkeeseen.

Mukavaa ja turvallista uutta vuotta!

Piha
koti
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
Nainen kohauttaa hartioitaan kädenjäljillä sotkettua pinkkiä taustaa vasten, edessään pyykkikori
Voiko kodin järjestäminen parantaa hyvinvointia?
Vanha sanonta "siisti koti, selkeä mieli" on monille varmasti tuttu. Se ei ole vain puuta heinää, vaan perustuu vahvasti sekä psykologiaan että neurotieteeseen. Ympärillä vallitseva sotku vaikuttaa helposti paitsi henkisen, mutta myös tunnepuolen terveyteen. Järjestys sen sijaan taas edistää rauhallisuuden tunnetta ja vähentää stressiä sekä lisätä tuottavuutta.
20098_18344.jpg
Kotitalousvähennys kannattaa käyttää
Kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys ja vähennystä saa kotona teetetystä työstä. Voit saada kotitalousvähennystä enintään 2 400 euroa vuodessa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä vuodessa. Kotitalousvähennykseen oikeuttaa tavanomainen kodin/vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Näiden lisäksi kotitalousvähennyksen saa myös tavanomaisesta kotona suoritettavasta hoiva- tai hoitotyöstä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Lasinen maapallo kalliolla, taustalla näkyy vesiputous.
CSRD ja vesi kiinteistöalalla
Vuoden vaihtuessa Euroopan unionin vastuullisuusraportoinnin velvoite koskee yhä useampia yrityksiä. Vesivarojen hallinta on yksi tärkeä osa CSRD-sääntelyä.
20218_71925.jpg
Tulevaisuuden lukitusratkaisut helpottamaan kulkemista kodeissa
Koulujen alkaminen, lapset ja avaimet – eikä aikaakaan, kun avaimet hukassa. Avaimia ei näy eikä kuulu, mikä tietää pahimmassa tapauksessa lukoston uudelleensarjoittamista ja rahan menoa. Onneksi arjen avuksi on tullut moderneja lukitusratkaisuja, jotka helpottavat elämää. Perinteisen mekaanisen avaimen rinnalla on nyt uusia, käteviä ja turvallisia tapoja avata kodin ovi. Digitaaliset ja avaimettomat ratkaisut valtaavat alaa ja ovien lukituksia. Mistä on kyse?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton