• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perunan taudit ja tuholaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78645.jpg

Opi tunnistamaan terve peruna.

Perunoissa ilmenee useita eri virustauteja ja niitä kiusaavia tuholaisia. Alla on lueteltu yleisimmät perunan taudit ja tuholaiset.

Kurttulehtisyys

Kirvat levittävät tätä virustautia, jossa lehdet kurtistuvat.

Peruna-ankeroinen

Peruna-ankeroisen vuoksi perunan varsisto kellastuu ja on kitukasvuinen. Mukuloita on paljon, mutta ne ovat pieniä. Juuristossa on valkoisia, hiekanjyvän kokoisia äkämiä, jotka muuttuvat kellertäviksi ja sitten ruskeiksi. Kasvata saastuneessa maassa vain taudin kestäviä lajikkeita.

Perunarupi

Perunaruven vuoksi perunan mukulat ovat rupisia. Perunoita voi silti syödä. Tauti leviää korkena pH:n, kuumuuden ja kuivuuden vuoksi.

Perunarutto

Perunarutto on myöhäiselle perunasadolle vahingollinen, koska rutto ehtii levitä ennen sadonkorjuuta. Perunarutto leviää siemenperunan mukana, näkyen lehdissä harmahtavana homeena ja leviää kasteluveden mukana myös mukuloihin. Saastuneet perunat on hävitettävä.

Perunasyöpä

Perunasyövän vuoksi perunan mukuloihin kasvaa kukkakaalimaisia kasvannaisia, jonka jälkeen mukulat mätänevät. Kasvata saastuneessa maassa vain taudin kestäviä lajikkeita.

Tyvimätä

Tyvimätä aiheuttaa perunan taimien lakastumisen ja kellastumisen. Varret mustuvat ja ovat vetisiä ja limaisia. Perunan mukulat haisevat pahalta. Torjuntakeinoja tyvimädälle ei tunneta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20215_70779.jpg
Luonnollista tuholaistorjuntaa
Yleensä tuholaiset käyvät aina jollakin tavalla jo ennestään heikon kimppuun. Luonnonmukaisessa tuholaistorjunnassa pyritään lisäämään kasvien vastustuskykyä. Tuholaishaitat rajoitetaan siedettävälle tasolle, yrittämättäkään tappaa kaikkea mikä liikkuu.
Metsäpihan lannoitus
Metsäpihan lannoitus: miten ja milloin?
Kuvitellaan piha, joka on melko luonnontilainen; puolukoitakin saa poimia ihan tuvan rappusilta kurkottaen. Pihapiiriin on kuitenkin istutettu joitain koriste- ja hyötypensaita. Pitääkö istutetuille koriste- ja hyötypensaille antaa lannoitetta? Tai muulle piha-alueelle? Tontilla kasvaa myös mäntyjä ja piha vaihtuu miltei huomaamatta metsäksi.
20205_64558.jpg
Suomen maailmanperintökohteiden esittelyä kehitetään yhdessä
Tiedote: Suomenlinna 7.5.2020Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys on vastaanottanut opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta kulttuurimatkailun kehittämiseen vuosille 2020 ja 2021. Vuoden mittaisessa hankkeessa kehitetään kohteiden yhtenäistä esittelyä ja laaditaan yhteinen interpretaatiosuunnitelma.
Pikkukrookukset
Näin valmistat puutarhan jo syksyllä ensi kevääseen
Syksyyn valmistautuvan puutarhan tuoksussa on jotain maagista. Ilman kosteus ja kesän kypsyttämät kasvit luovat ympärilleen uudenlaiset tuoksut, jotka viestivät sään viilenemisestä ja kasvukauden hiipumisesta. Aavistus syksyä on ilmassa, vaikka lämpöäkin vielä riittää.
20113_24950.jpg
Tee Se Itse
Pian on aika upottaa sormet multaan ja kylvää siemenet ruukkuihin kevättä odottamaan. Nikkaroi vanerista taimikyltit istutuksillesi. Näin muistat, mitä istutit mihinkin purnukkaan.Kyltit tehdään ohuesta vanerista, johon ruiskutetaan liitutaulumaali tekstipinnaksi. Lue ohjeet:Sahaa ohuesta vanerista taimikyltteihin sopivat palat.Hio kylttien reunat hiomapaperillaMaalaa kyltit liitutaulumaalilla. Muista suojata maalausalusta hyvin, sillä suihkutettava liitutaulumaali sotkee helposti ja leviää laajalle alueelle. Anna kuivua hyvin.Sahaa pyörörimasta sopivanmittainen tikku kyltille.Kiinnitä tikku kylttiin esimerkiksi kuumaliimalla.Kirjoita kylttiin kasvin nimi ja upota multaan!Jos teet isomman kyltin, voit raapustaa liitutaululla maalattuun kylttiin myös ohjeen esimerkiksi siitä, kuinka usein taimia tulee kastella.Paula Huvinen
202010_60351.jpg
Viemmekö hautausmaalle ongelmajätettä?
Kesäkukkien loiston hiipuessa ja syksyn kylmien tuulien tuivertaessa monet meistä poikkeavat hautausmaalla taimikassin kera. Kesäkukkien tilalle vaihdetaan viileyttä kestäviä ja jopa talven edustavina säilyviä kasveja - ja hautojen edustoja koristellaan havuin ja seppelein.Kukkien, kasvien ja seppeleiden vienti haudalle on kaunis tapa muistaa joukostamme poistuneita läheisiä. Lähestyvät juhlapyhät, kuten vainajien muistopäivä, adventti, itsenäisyyspäivä ja joulu ovatkin kesän ohella hautausmailla kukkien kulta-aikaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton