• Etusivu
  • Kasvillisuus

Parveke vihreäksi: aloittelijan opas kaupunkiviljelyyn

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20173_48650.jpg
Tämä urbaani puutarhaopas antaa ohjeet vihannesten, yrttien ja kukkien kasvatukseen omalla parvekkeella tai terassilla. Opas on tarkoitettu aloittelijoille ja kaikille niille, joilla viherpeukalo on yleensä keskellä kämmentä. Inspiroidu myös oppaan tee se itse -ohjeista.

Miten käytät puutarhatyökaluja?

Istutuslapio on hyödyllinen mullan nopeaan muokkaamiseen ja käsien pitäämiseen puhtaana. Istutuspuikolla saat multaan koloja siementen kylvämistä varten ja kaikista koloista saman kokoisia.

Puutarhasaksien avulla voit siistiä kasveja ja korjata satoa. Kastelukannuista voit valita itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Kannua voit käyttää kätevästi sekä kasvien kasteluun että parveketta koristamassa. Puutarhakäsineet puolestaan suojaavat käsiä lialta ja niiden kanssa kanssa on helpompi työskennellä. Käsineiden tulisi olla napakat, mutta ei kuitenkaan liian tiukat.

Istutuksen jälkeen kasvit tarvitsevat silloin tällöin ilmastamista. Tähän voit käyttää pikkuharavaa mullan pinnan rikkomiseen noin joka toinen viikko. Tämä toiminto käy myös kastelusta.

Kuinka paljon auringonvaloa kasvit tarvitsevat?

Kasvit tulee aina kasvattaa auringonvalossa. Paras suunta kasvattaa vihanneksia on etelään tai kaakkoon päin, mutta voit toki kasvattaa niitä sen mukaan miten auringonvalo osuu parvekkeellesi.

Suomen leveyspiireillä parvekepuutarhan tulisi olla mielellään etelään päin suunnattuna, mutta jos tämä ei ole mahdollista myös itä- ja länsipuoli kelpaavat.

20173_48651.jpg

Kuinka paljon kasveja tulisi kastella?

Kokeillaksesi on kasveilla tarpeeksi vettä, paina sormi multaan kiinni.

1 pisara: kun nostat sormen pois mullasta, sen tulisi olla lämmin ja kuiva lisätäksesi vettä.
2 pisaraa: pistäessäsi sormen multaan, sen tulisi olla aluksi kuivaa ja kylmempää mitä syvemmälle mennään.
3 pisaraa: Mullan tulisi olla märkää, mutta ei ylikasteltu.

Voit käyttää kasteluun kastelukannua tai vesipulloa.

20173_48652.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Milloin aloittaa istutus?

Kasvien istutus voidaan aloittaa heti kun hallakausi on ohi, sillä kasvit eivät viihdy kylmässä.

Voit aina aloittaa kasvien istutuksen sisätiloissa ja siirtää kasvit ulos, kun hallakausi on päättynyt.

Ota aina huomioon siementen pakkausseloste.

20173_48653.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Kuinka kylvää kasvit?

1) Liika kastelu saattaa pilata kasvien juuret, koska se estää ilman pääsyn istutusastiaan. Tämän vuoksi astiassa tulisi olla kuivatusjärjestelmä. Voit laittaa kiviä, soraa, vanhan keraamisen astian palasia, tai jopa hiekkaa (käytä keltaista tai punaista hiekkaa niiden suolapitoisuuden vuoksi) astian alaosaan. Valitse multatyypiksi aina kasvi-/kukka-/yrttimulta. Käytä lapiota peittääksesi astian alaosassa oleva kuivatusjärjestelmä mullalla (n. 2/3 astiasta).

2) Käytä istutuspuikkoa tehdäksesi multaan koloja. Suurin osa siemenistä voidaan kylvää noin 1 cm:n syvyyteen. Mikäli olet kylvämässä esikoiden sipuleita, kylvä ne 7 cm:n syvyyteen. Pavut taas kasvavat parhaiten, kun kylvät ne 2,50 cm:n syvyyteen. Jätä tarpeeksi isot välit eri kasvien välille, jotta säästyt tilaongelmilta. 5-10 cm on riittävä väli, 10 cm erityisesti kukkien siemenille.

3) Kylvön jälkeen peitä siemenet mullalla ja kostuta ne suihkupulloa käyttäen. Aseta kasvit aurinkoon yllä olevien ohjeiden mukaisesti.

20173_48654.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Luovuutta peliin - koristele myös parveke

Parvekepuutarhan koristelun ei tarvitse olla hankalaa tai kallista.

Voit käyttää somistamiseen esimerkiksi vanhoja viinilaatikoita tai kierrätettyjä juomatölkkejä. Erottaaksesi kasvit toisistaan, voit askarella vanhoista viinipullon korkeista ja luonnosta kerätyistä tikuista nimikyltit kasveille.

Parvekepuutarhaan saa eloa myös pimeällä lisäämällä sinne ledivaloja tai lyhtyjä. Lyhdyt voit tehdä toki myös itse vanhoista lasipurkeista. Voit piristää puutarhaa myös itse tehdyllä tuuliviirillä, sen saat tehtyä helposti papersta ja puutikusta.

20173_48655.jpg
Lähde: ShopAlike.fi
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Haravointijätteet.jpg
Lokakuun vinkit
Suomen sää on ollut tänä vuonna vaihteleva ja monilta osin yllättävä. Hellepäivien osalta rikottiin tänä vuonna ennätys toisensa perään. Sää ei ole vielä ollut perinteisen syksyinen. Nähtäväksi jää, onko lokakuu perinteikäs runsaiden syyssateiden, syysmyrskyjen, viileiden säiden ja pimenevien iltapäivien täyttämä kuukausi.
Ruohosipuli kukkii
Onnistuuko ruohosipulin lavakasvatus? Asiantuntija vastaa
Menestyykö ruohosipuli lavakasvatuksena ympäri vuoden?
202111_73591.jpg
Brabant-tuijien pelastusoperaatio
Lukija kysyy: "Voinko jotenkin auttaa vielä elokuun lopulla aidanteeksi istuttamiani 27 Brabant-tuijaa, sillä ne alkoivat hiljalleen "ruskistua"? Kastelinkin kuivalla säällä, joten ilmiöin ei pitäisi johtua kuivuudesta. Voiko jokin lannoite tai muu vielä pelastaa tilanteen? Olivat 80 cm kokoisia. Maa on aika savinenkin paikoin tuossa, mutta niin ollut meillä muuallakin, jonne olen tuijia istuttanut. Nekin kyllä ensin hiukan "nyyrynneet", mutteivät noin ruskeiksi menneet."
20228_79373.jpg
Tuija-aita kokonaan vaihtoon vai ihmepelastus? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?
Älä tapa nurmikkoa syksyllä
Piha kuntoon OSA 3/6: Kuinka nurmikkosi voi?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kolmannessa osassa pistetään nenä nurmikkoon ja tarkastellaan nurmimattomme kuntoa.
20225_78254.jpg
Miten marjasatoa voi edesauttaa?
Tosiaan, lannoitteistahan puhutaan, että niissä on NPK -arvot. N on se typpi, joka kasvattaa vehreyttä, vihreyttä, lehtiä ja versoja. P on fosfori ja K on kalium. Kun P ja K -arvot ovat mahdollisimman suuret, niin silloin myös marjasato paranee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton