• Etusivu
  • Hoitotyöt

Nurmikko ja siirtonurmi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.04.2025
20232_69149.jpg

Nurmikko toimii parhaiten juuri oleskelualueilla. Kovaa kulutusta yhdestä kohtaa se ei kestä, siksi se polkujen kohdalta kuluukin pois. Nurmikko on myös sateen jäljiltä liukas, joten se ei ole turvallinenkaan vaihtoehto. (Kuva: Pixabay)

Yleisin pihojen päällyste lienee nurmikko. Se tuo elävyyttä, kodikkuutta ja väriä maisemaan. Se on kauniin vihreä, eloisa, tuoksuu hyvältä ja toimii hyvin leikkien, oleskelun sekä pelien alustana. Lisäksi nurmikko tarjoaa annoksen kesäistä hyötyliikuntaa leikkuun muodossa.

Tasaisen ja tuuhean nurmikon aikaansaaminen saattaa olla hankalaa. Kasvualustan on oltava kunnossa, istutuksen ajankohta oikea, siemenseos sopiva ja kylvöksen hoitoon on paneuduttava – keväällä istutetun lähinnä kasteluun.

Nurmikko pitää auringosta, mutta ei paahteesta. Hellepäivinä illan saapuessa ja pahimman paisteen mentyä ohi kannattaa antaa ruoholle vettä. Varjoisassa ja/tai märässä nurmikon riesaksi saapuu sammal.

Siemenseoksen valinta on toinen ratkaiseva tekijä, jotta nurmikosta tulisi kaunis, helppohoitoinen ja kestävä. Niitä löytyy eri tarkoituksiin: kovaan kulutukseen, varjoon, edustusnurmikoille ja niin edelleen. Esimerkiksi niittynurmikka (Poa pratensis) on pitkäikäinen, hitaasti kehittyvä, tiheäkasvuinen ja tallausta kestävä. Punanata (Festuca rubra) on hyvin lyhytkasvuinen, tiheä ja kuivuutta kestävä laji. Puistonata (Festuca nigrescens) taas kestää kulutusta ja on pitkää kasvukautta edistävä laji. Näin lajit täydentävä toisiaan.

<p data-block-key="9gyqj">Nurmikoilla voi tehdä luiskia, jotka ovat kaltevuudeltaan alle 1:5. Sen jälkeen menee nurmikon leikkuu liian raskaaksi. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Nurmikoilla voi tehdä luiskia, jotka ovat kaltevuudeltaan alle 1:5. Sen jälkeen menee nurmikon leikkuu liian raskaaksi. (Kuva: Adobe Stock)

Kylvönurmikko

Pihan vihreän ruohomaton omaan pihaan saa aikaiseksi huolellisella pohjatyöllä. Huonossa kasvualustassa ei kasva kunnolla mikään – miksi nurmikko tekisi poikkeuksen? Tiivis ja kostea maa on pahasta, hietamaa päinvastoin. Kosteaa ja tiivistä maata voi yrittää parantaa ilmastoimalla sitä eli pistelemällä maahan reikiä esimerkiksi talikolla ja täyttämällä reiät hiekalla.

Jotta nurmikosta saadaan kunnollinen, aloitetaan perustaminen huolellisesti. Pohjamaasta poistetaan isot kivet, oksat ja maatuvat jätteet. Tiivistynyt pohjamaa rikotaan jyrsimällä, tasoitetaan ja tiivistetään käsijyrällä ja muotoillaan rakennuksesta poispäin viettäväksi. Kasvualustan vahvuuden on oltava vähintään 22 cm, rikkaruohotonta, seulottua, peruslannoitettua ja kalkittua.

Kylvö onnistuu parhaiten aikaisin keväällä tai alkusyksyllä. Tällöin ovat kosteus- ja lämpöolosuhteet kunnossa. Siemenmäärä/m² löytyy siemenseoksen pussista. Siemenet kannattaa kylvää ristiinkylvönä; kolmeen osaan jaetut siemenet kylvetään ensin kahteen kertaan ristiin ja lopuksi reuna-alueet erikseen. Tämän jälkeen siemenet peitetään ja kastellaan kunnolla siten, että koko kasvualusta kastuu.

Ensimmäinen leikkaus tehdään, kun nurmikko on kasvanut noin 10 cm.

Nurmikon hoitoon kuuluu säännöllinen lannoitus, jotta se pystyy taistelemaan sammalta ja rikkakasveja vastaan. Ennen kylvöä maa lannoitetaan ja kalkitaan tarpeen mukaan. Muutoin riittää kerran vuodessa annettava lannoite, mikäli nurmikon leikkuujätettä ei haravoida pois. Jos se haravoidaan, niin lisälannoitetta annetaan kesän aikana tarpeen mukaan.

<p data-block-key="h4j4x">Nurmikko pidetään siistinä ja lyhyenä, niin silloin siinä ei taudit tai myyrät jyllää. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Nurmikko pidetään siistinä ja lyhyenä, niin silloin siinä ei taudit tai myyrät jyllää. (Kuva: Adobe Stock)

Siirtonurmikko

Mikäli ei jaksa odottaa kylvönurmikon kasvua, on siirtonurmi oiva vaihtoehto. Se saadaan asennettua päivässä – ja täydessä käyttökunnossaan se on jo kolmessa viikossa.

Alueen vihreä matto on valmis heti, kun viimeinen rulla on asennettu. Siirtonurmi tuodaan tontille rullina. Kasvualustan pitää olla valmis (pinnan muotoilua unohtamatta), kun rullat saapuvat tontille – asennuksen on tapahduttava vuorokauden sisällä niiden saapumisesta. Kasvualustan vahvuus on sama kuin tavallisella nurmikolla, eli noin 20 cm. Jos maa on multavaa, siihen sekoitetaan karkeaa soraa 30-40 %, jottei siirtonurmi sammaloituisi. Kalkkia on hyvä laittaa kasvualustaan kilon verran neliötä kohden, jotta poudankestävyys ja väri paranisivat sekä maan ravinteet olisivat helposti hyödynnettävissä muodoissa. Pinta muotoillaan ja tiivistetään tasaiseksi, jottei vettä kerääviä painanteita syntyisi.

<p data-block-key="92vqk">Siirtonurmirullat kastellaan ennen asennusta nihkeäksi ja levitetään tasaiseksi matoksi – saumat tiiviisti yhteen. Lopuksi pinta jyrätään ja kastellaan runsaasti. Jälkihoitona toimii kastelu sekä siirtonurmen juurtumisrauhan antaminen pariksi viikoksi. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Siirtonurmirullat kastellaan ennen asennusta nihkeäksi ja levitetään tasaiseksi matoksi – saumat tiiviisti yhteen. Lopuksi pinta jyrätään ja kastellaan runsaasti. Jälkihoitona toimii kastelu sekä siirtonurmen juurtumisrauhan antaminen pariksi viikoksi. (Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
nurmikko
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Ilmastointi
Juuriston aktiivinen toiminta edellyttää riittävää hapensaantia. Vähähappisuus hidastaa juuriston hengitystä, jolloin kasvi ei saa riittävästi energiaa elintoimintoihinsa. Liian suuri vesimäärä maassa estää kasvia saamasta vettä juuri hapenpuutteen vuoksi - vesi kun täyttää maan ilmahuokosetkin. Ilmastointi on tärkeä hoito kulutetuille nurmikoille. Se on tiiviin maan parannuskeino.Ilmastointi parantaa siis maan ilmavuutta, samoin veden ja ravinteiden pääsyä maahan. Se edistää myös syväjuurisen nurmikon syntyä.Maata tiivistävät ruohonleikkuu, jyräys, rankkasateet, liika kastelu, tiiviit hiesua ja savea sisältävät maalajit, sekä märän maan tallaus. Aikaisin keväällä nurmikolla liikkumista pitäisi välttää.Ilmastointi tehdään useana vuonna peräkkäin, syksyllä tai keväällä. Paras aika on myöhäissyksy, jolloin rei'itys tehostaa roudan maan rakennetta parantavaa vaikutusta.Muutaman sentin syvyinen rei'itys ei riitä. Ilmastoinnin on ulotuttava 15-20 cm syvään. Reiät täytetään hiekalla. Hiekka levitetään noin 5 mm:n kerroksena nurmikon pinnalle ja harjataan tai haravoidaan reikiin. Pienet alat voi rei'ittää talikolla.Ilmastoinnin teho on tilapäinen. Jos maa on tiivistyvää, se tiivistyy ajan mittaan uudelleen.Lue lisää nurmikon hoidosta
Kukkaketo illalla
Nurmikko, niitty vai kuntta?
Alkaako talosi tai mökkisi olemaan jo valmis, mutta pihamaa odottaa tekijää? Mitä jos etenisit luonnon ehdoilla ja miettisit muita vaihtoehtoja perinteisen kylvönurmikon sijasta.
20138_36046.jpg
Nurmikon hoitaminen
eli mitä nurmikolle tehdään kylvämisen jälkeen...Kun siemenet on jyrätty maanpintaan kiinni, niin nurmialuetta kastellaan (itäminen nopeutuu, nurmikko vahvistuu). Se tapahtuu sumuttamalla vettä pieniä vesimääriä, jottei vesi vie mennessään siemeniä.Kastelua jatketaan niin, että maaperässä säilyy kosteutta noin 50 millimetrin verran. Kosteus pidetään koko itämisajan. Nurmikon itämisen jälkeen veden määrää voi lisätään kastelukertojen harvetessa. Illalla maaperästä haihtuu vähiten kosteutta, joten kastelu on hyvä ajoittaa siihen.Ensimmäinen leikkaus suoritetaan, kun ruohon pituus on 60-70 mm. Sopiva pituus leikkauksen jälkeen on 20-30 mm. Juuriston vahvistumisen vuoksi muutamalla ensimmäisellä leikkauskerralla nurmikon pituus jätetään pidemmäksi kuin muilla leikkauskerroilla.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Nurmikon kastelu
Kastelu aloitetaan 2 viikon poudan jälkeen. Jos sen aloittaa vasta kun heinä alkaa kellastua, kestää viikon pari ennenkuin kastelun tulokset näkyvät.Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 35 cm:n syvyyteen. Nurmikko kuluttaa vettä 2-4 litraa neliömetrillä, joten 20-30 mm:n kastelu riittää noin kymmeneksi päiväksi. Paras kastelutapa: harvoin mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee heinänjuuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee nurmikosta entistä aremman poudalle. Nuutunut nurmikko ei kestä kulutusta niin hyvin kuin tuore.Maan pintakerrosten on ehdittävä kuivua kastelukertojen välillä. Näin ruohonjuuret saa pysymään syvällä ja siten poudankestävinä.Liikakastelu liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita nurmikon ulottumattomiin.Lue lisää nurmikon hoidosta
20232_49043.jpg
Siirtonurmi voidaan asentaa myös syksyllä!
Pihanurmikon kasvattaminen kylvämällä kulutusta kestäväksi viheriöksi vaatii pitkän alkukasvatuksen.Moni meistä kuitenkin haluaisi pihansa nopeasti ja vaivattomasti käyttökuntoon. Siirtämällä valmiin nurmikon uudelle kasvupaikalle ohuena nurmirullana, saadaan heti syntymään näyttävä nurmikko, joka jo varsin lyhyen ajan kuluttua on tallausta kestävä. Siirtonurmi on tiheä, rikkaruohoton, vahvajuurinen ja tasainen nurmimatto, jota on ilo katsella!
20204_64168.jpg
Sammaloitunut, epätasainen tai huonosti kasvava nurmikko - katso ratkaisut pulmiin
Nurmikko vaatii menestyäkseen säännöllistä hoitoa aivan kuten kasvitkin. Hyvä hoito-ohje on, että kalkitsemalla ja lannoittamalla autat nurmikkoa kasvamaan kauniin tuuheaksi ja elinvoimaiseksi. Hyvinvoiva nurmikko vastustaa rikkakasveja ja sammalta sekä kestää paremmin kulutusta ja vaihtuvia säätiloja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton