• Etusivu
  • Rakentaminen

Nauti kynttilän loisteesta ‒ turvallisesti!

Tiina Painokallio
Päivitetty 09.12.2024
soy-candles-burn-in-glass-jars-the-evening-is-dar-2023-11-27-05-19-47-utc

Monissa kodeissa joulun ajan kynttilöiden polttaminen alkaa ensimmäisestä adventista jatkuen läpi itsenäisyyspäivän ja ohi uuden vuoden. (Kuva: Envato)

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK toivoo suomalaisten huolehtivan paloturvallisuudesta joulun aikaan, erityisesti kynttilöitä poltettaessa. Näin vältytään ikäviltä ja jopa kohtalokkailta palovahingoilta. Kynttilän ja ulkoroihun valo tuo tunnelmaa. Siitä voi huoletta nauttia, kunhan muistaa noudattaa käyttöohjeita ja kiinnittää huomiota kynttilöiden ja ulkoroihujen turvalliseen sijoitteluun.

Näin nautit turvallisesti kynttilöiden, tuikkujen ja ulkotulien elävästä valosta

  1. Lue tuikkujen, kynttilöiden ja roihujen käyttöohjeet sekä noudata niitä.
    Valmistaja, maahantuoja ja myyjä vastaavat siitä, että heidän myymänsä kynttilätuotteet ovat turvallisia oikein käytettyinä. Jos myyntipakkauksen ohjeet ovat puutteellisia, kannattaa ostopäätöksen tekemistä vielä harkita.
  2. Huolehdi, että kynttilä seisoo suoraan pystyssä, eikä kaadu. Alustan on oltava tukeva.
  3. Alustan on oltava palamatonta materiaalia, eikä se saa kuumeta liikaa.
    Turvallisin kynttilänjalka on tukeva ja valmistettu metallista, posliinista, kivestä, lasista tms. Kynttilöitä ei tule koskaan polttaa television päällä tai parvekkeella muovikalusteiden päällä.
  4. Kynttilään ei saa osua palavia materiaaleja.
    Ennen kuin sytyttää kynttilän, niin muoviset tai paperiset mansetit ja muut koristeet on syytä poistaa. Aseta kynttilä myös riittävän kauas verhoista ja muista palavista materiaaleista.
  5. Kynttilöitä ei saa polttaa liian lähekkäin toisiaan.
    Kynttilöiden väliin on jätettävä ainakin 5 cm tilaa. Liian lähekkäin olevat kynttilät lämmittävät toisiaan liikaa, jolloin sula kynttiläaines saattaa syttyä koko pinta-alaltaan ns. allaspaloksi, roiskua ympäriinsä ja sytyttää ympärillä olevia tavaroita.
  6. Kynttilälyhdyn tulee olla riittävän suuri. Pienessä lyhdyssä steariini voi leimahtaa ja lasi rikkoutua.
  7. Opeta lapsille, että kynttilän liekki polttaa. Älä jätä lasta yksin palavan kynttilän kanssa.
  8. Älä jätä kynttilää ikinä ilman valvontaa. Viimeinen huoneesta poistuva henkilö sammuttaa kynttilät!
  9. Kynttilä on turvallisinta tukahduttaa sammuksiin erityisellä sammuttimella. Jos kuitenkin puhallat liekin sammuksiin, niin vältä voimakasta puhallusta sulaa vahaa kohti. Puhalla mieluummin sivulta ja pidä vielä kämmentä liekin vastapuolella.
  10. Ulkoroihuja poltetaan vain ulkona, ei parvekkeella tai kuistilla.
    Ulkotulet sijoitetaan vähintään 3 metrin päähän kulkuteistä ja rakennuksista ‒ jätkänkynttilät vieläkin etäämmälle, jopa kymmenen metrin etäisyydelle.

Lue lisää: spek.fi/paloturvallisuus

Rakentaminen
joulu
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

201911_61400.jpg
Ekoihmisen jouluasetelma
Kierrätä, uusiokäytä, poimi, kerää ja lopuksi kompostoi!
joulukimppu valkoisessa vaasissa pöydällä
Joulukukilla saadaan jouluhenki heräämään
Joulukukat loihtivat kotiin pehmeää ja luonnollista juhlatunnelmaa. Jokaisella joulun kukalla on myös oma persoonallisuutensa, joka herättää erilaisia tunteita. Esimerkiksi hyasintin tuoksu nostattaa monilla sen oikean joulumielen vuosi toisensa perään ja joulutähti juhlistaa takuuvarmasti joulupöydän. Amaryllis eli jaloritarinkukka on aina niin ylväs. Havut ovat rauhoittavia ja niillä voi halutessaan vaikka korvata joulukuusen. Kukat valitaan myös yhä useammin muuhun sisustukseen ja juhlapäivän kattaukseen sopivaksi, sekä värejä että muotoja mukaillen.
202112_74146.jpg
6 vinkkiä täydelliseen joululahjaan
Vaikka vastuullisuus vaikuttaa kriteerinä yhä enemmän suomalaisten ostoskäyttäytymiseen, ei trendi näy vielä merkittävästi joululahjaostoksilla. Vain alle viidesosa haluaisi saada jouluna käytetyn lahjan, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta*. Lisäksi yli puolet vastaajista on huolissaan lahjansaajan reaktiosta, jos annettu lahja olisi käytetty. Tisen Suomen toimitusjohtaja Laura Laakso kertoo vinkit, kuinka löytää unohtumaton, vastuullinen lahja.
Tunnelmalliset jouluvalot joulukuusessa sekä valaistu joulutähti
Valosarjat ja turvallisuus
(Tiedotteet: Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry sekä Keskuskauppakamari, 17.12.2024)…Joulu on aikaa, jolloin sähköä kuluu – kinkut kypsyvät uunissa, sauna lämpenee ja jouluruokaa laitetaan mahdollisesti isollekin joukolle. Piha, koti sekä kuusi on koristettu erilaisin valoin.Vaikka sähköä riittäisikin kaikkeen mahdolliseen, voivat erilaiset sähköongelmat silti yllättää joulun valmistelijan. Jotkin sähköviat voi korjata itse, mutta aina on ehdottomasti turvallisempaa kääntyä osaavan ammattilaisen puoleen.
Joulukoristeet
Kierrätä ja lajittele oikein joulunakin
Jouluna totutusti tulee enemmän roskaa ja jätettä. Osan tästä pystyisi jo alun alkaen välttämään mutta muodostuneesta jätteestä voit askarrella uutta tai kierrättää uusiokäyttöön kuten kinkkurasvan. Kaikkea mitä et pysty käyttämään uudelleen, muista hävittää ne asianmukaisesti.
tekoälyn piirtämä joulukuusi
Miten kuusi saadaan parhaiten kestämään joulunajan yli?
Joulukuusi on eräs tärkeimmistä joulun tunnelman tuojista kodeissamme, mutta miten kuusi saadaan parhaiten kestämään joulunajan yli?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton