Asiantuntija vastaa: Miten juolavehnä hävitetään?

(Kuva: Adobe Stock)
Pihassani on noin viiden neliön alue, jossa ei kasva muuta kuin juolavehnää. Paikka on mielestäni hapan eli siinä kasvaa vähän varpua. Haluaisin joskus tehdä alueelle niin sanotuille happamille kasveille kukkamaan ja voisin jopa istuttaa siihen varpuja metsästä. Mutta kun se on juolavehnää täynnä! Aloitin äsken urakan ja kaivoin lapiolla kaksi kottikärrykuormaa juolavehnätupaksia pois.
Onko mahdollista hävittää juolavehnä, jos katan alueen nyt koko kesäksi esimerkiksi mustalla mansikkamuovilla ja annan olla syksyyn asti? Tappaako tämä myös juurakot? Mitä sen jälkeen pitää tehdä? Onko juurakot silloin helpommin kaivettavissa ylös? Olisiko vielä hyvä käsitellä ennen tai jälkeen roundupillla?
Koska mahdollisesti voisi tehdä siihen kukka/kasvipaikan?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Juolavehnää ja muitakin monivuotisten rikkakasvien juurakoita voi näivettää kuvailemaasi tapaan peittämällä kasvusto vähintään koko kasvukauden ajaksi. Juolavehnän juurakko saattaa tarvita parin kasvukauden pituisen peittämisen.
Pimentävän peiton alla rikkakasvit eivät pääse kasvattamaan maanpäällisiä osia ja yhteyttämään, joten ne alkavat taantua. Kun peite kevääällä poistetaan, kannattaa vielä kitkeä maasta mahdolliset elossa olevat juuret pois. Ne kitketään mahdollisimman kokonaisina, sillä juolavehnä alkaa kasvaa juurenpätkistäkin.
Roundup vaikuttaa lehtien kautta, joten kasvuston on oltava hyvässä kasvussa jos sitä käytetään. Paras aika on alkukesällä. Kun kasvu tasaantuu kesän mittaan, vaikutus on heikompaa. Jo kitkettyä aluetta ei kannata lehtivaikutteisella myrkyllä käsitellä.

Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Aiheeseen liittyvää

Jurova tammi? Asiantuntija vastaa

Miten estetään varistetaudin leviäminen uusiin punaherukkapensaisiin? Asiantuntija vastaa

Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa

Vuoriarho sekä siperianunikko siemenestä? Asiantuntija vastaa
