• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Miten estetään varistetaudin leviäminen uusiin punaherukkapensaisiin?

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 25.03.2025
20235_81641.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Vanhat punaherukkapensaat kärsivät varistetaudista, jota olen torjunut parhaani mukaan vioittuneet lehdet poistamalla ja polttamalla. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että taistelu on menetetty ja kaikki neljä pensasta joudutaan uusimaan. Miten pitäisi toimia, jotta uudet pensaat eivät saisi tartuntaa, kun ne tulevat samalle paikalle? Kannattaako pitää niin sanottu välivuosi, ja miten valitsen kestävimmät lajikkeet tilalle?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Varistetauti on erityisesti puna- ja valkoherukoita vaivaava sienitauti, mutta yleistynyt valitettavasti myös mustaherukoilla. Tartunta näkyy nopeasti keväällä nuorissa lehdissä, jotka saavat pintaansa aluksi pieniä, mustia pilkkuja. Ne leviävät laajemmiksi laikuiksi, joiden ympäriltä lehti kellastuu ja varisee ennenaikaisesti. Tauti heikentää pensaan kasvua ja satoa, koska yhteyttävä lehtipinta vähenee.

Taudinaiheuttaja talvehtii maan karikkeessa ja pensaan alle jääneissä lehdissä. Keväällä säiden lämmettyä itiöt vapautuvat tartuttamaan uusia nuoria lehtiä. Sairaita lehtiä ei siis pidä jättää maahan eikä kompostoida. Jos ongelma toistuu vuodesta toiseen eikä sairaiden lehtien poistaminen pensaasta ja maasta vähennä tautia, kuten teille on käynyt, kannattaa sairastuneet pensaat kokonaan poistaa niin kuin oliete itsekin ajatellut. Samalla voi kuoria pintamaata pois, jotta taudinaiheuttajat saadaan poistettua eivätkä jatka uusien pensaiden tartuttamista. Välivuosi saattaa myös olla paikallaan varotoimena.

Taudin torjuntaa on pitää kasvusto ilmavana erityisesti kosteina kesinä, sillä itiötaudit viihtyvät kosteassa ja lämpimässä. Kuivina kesinä pensaiden kastelu saattaa auttaa, sillä hyvin voiva pensas pystyy paremmin vastustamaan tauteja kuin kuivuudesta kärsivä pensas.

Itiötaudit ovat siitä ikäviä, että ne leviävät ilmateitse. Siksi täysin varmaa konstia niiden torjumiseen ei ole, eikä kuluttajakäyttöön tarkoitettuja sienitautien torjunta-aineita käsittääksemme enää ole saatavilla.

Täysin varistetaudin kestäviä lajikkeita ei ole. Suomalaiset jalosteet ja finE-taimet ovat kuitenkin hyviä valintoja, sillä ne ovat tutkittuja, ilmastollisesti kestäviä ja hyviä kasvitautien torjunnassa. Alueenne puutarhamyymälät varmasti osaavat neuvoa valikoimissaan olevista lajikkeista.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20236_82295.jpg
Kaksivärinen apila? Asiantuntija vastaa
Miksi apilan lehdet ovat vihreä-valkoiset eli kaksiväriset?
20238_82725.jpg
Jurova tammi? Asiantuntija vastaa
Meille istutettiin syksyllä 2022 viisi metriä korkea tammi. Sen silmut eivät ole avautuneet lainkaan. Osa oksista on kovia ja elottoman oloisia ja osa on taipuisia. Meille on sanottu, että tammi voi juroa istutuksen jälkeen. Millainen ennuste on tällaisella tammella?
20235_81957.jpg
Aronian alasleikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Leikkasin 4–5 vuotta vanhan pensasaita-aronian alas 10–20 cm mittaan. Aitaa ei ole hoidettu koko aikana, kasvu on ollut osassa kohtaa runsasta ja osassa kitua. Leikkaus ajottui ehkä hieman liian myöhään, oksat olivat jo hieman versoneet. Lähteekö aronia vielä kasvamaan vai kuoleeko?
20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
202211_79954.jpg
Vuoriarho sekä siperianunikko siemenestä? Asiantuntija vastaa
Haluaisin ensi keväänä kasvattaa kukkapenkkiini siemenistä vuoriarhoa sekä siperian unikkoa. Osaatteko kertoa näiden kylvöstä. Esim vuoriarho, tuleeko yhdestä purkkiin kylvetystä siemenestä tupas vai laitanko monta siementä? Onko sama myös unikon kohdalla? mitä muuta tulee ottaa huomioon ja milloin ne kannattaa istuttaa jotta ne voi siirtää kukkapenkkiin vaikka kesäkuussa? Milloin tulppaanien sipulit tulevat myyntiin?
20235_81969.jpg
Happaman maan maanpeitekasveja? Asiantuntija vastaa
Olen istuttanut havuja, rodoja sekä höyhenpensaan ja tarkoitus on peittää pinta hakkeella. Haluaisin kuitenkin jotain aluskasvia. Onko tiarella liian hento hakkeen sekaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton