• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mikä vikana, kun kompostointi ei suju?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
Vehreä puutarha

Käytäthän kompostissasi riittävästi kuiviketta?

Kompostointi on ekologinen ja ympäristöystävällinen tapa hävittää niin keittiön biojätteet kuin puutarhajätteetkin. Jokainen kompostin hoitaja haaveilee tuoksuvan muhevasta, ravinteikkaasta mullasta, jota voi sitten hyödyntää puutarhassaan. Osaatko sinä kompostoida?

Aina kompostointi ei kuitenkaan onnistu toivotulla tavalla; maatuminen ei tunnu etenevän, muurahaisia vilisee tai koko komposti haisee kuin kalanraato. Mitä silloin on mennyt vikaan?
Kysytään kompostoinnin asiantuntijalta, Biolanin Riikka Kerttulalta, mitä meidän pitäisi tehdä!

Komposti haisee - missä vika?

Komposti voi haista joko mädäntyneelle tai ammoniakille. Mikäli kompostorissa haisee mädäntyneelle, on massa liian tiivis, kostea ja happi on loppunut. Tällöin hajuun auttaa oikeanlaisen kuivikkeen lisääminen. Kuivikkeen tulee olla riittävän karkeaa, jotta kompostimassa säilyy ilmavana myös säiliön alaosissa. Puru ja kutterinlastu tiivistyvät talousjätekompostissa liikaa eivätkä pidä kompostimassa ilmavana. Joskus talousjätekompostorin hajun syynä voivat olla biojätepussit. Ne eivät ehdi maatua riittävän nopeasti ja jäte alkaa mädäntyä pussissa. Siksi biojätepussit revitään auki aina, jos niitä kotikompostoriin laitetaan.

Ammoniakin haju johtuu typestä, jota kompostissa on liikaa. Kompostiin tulee paljon typpeä tuoreista kasvinosista ja esimerkiksi virtsasta. Kompostiin ei saa lisätä tuhkaa tai kaikkia, koska ne nostavat kompostin pH:ta ja altistavat ammoniakin muodostukselle. Jos ammoniakin hajua ilmenee, lisätään happaman kuivikkeen käyttöä. Hyvä kuivike sisältää hapanta turvetta ja puunkuorirouhetta. Kunnon kerros kuiviketta kompostimassan pinnalla sitoo itseensä ammoniakin.

Komposti ei haise, mutta mitään ei tunnu tapahtuvankaan...

Puutarhakompostissa yleisin syy hitaaseen kompostoitumiseen on kompostimassan kuivuus. Puutarhakompostia kastellaan säännöllisesti. Kun kompostia otetaan käteen, puristettaessa tulisi irrota muutama tippa vettä. Liian märkä komposti alkaa haista. Toinen syy puutarhajätteen hitaaseen kompostoitumiseen on typen puute. Esimerkiksi syksyn lehdet ja muu lehtivihreätön materiaali saadaan kompostoitumaan nopeammin ripottelemalla jätteen joukkoon esimerkiksi kanankakkarakeita.

Talousjätekompostorissa kompostoituminen lähtee yleensä itsestään käyntiin, kun noin kolmasosa säiliön tilavuudesta on täynnä. Jos lämpötila ei lähde nousemaan, voidaan lisätä Kompostiherätettä. Tarvittaessa myös talousjätekompostia kastellaan varovasti. Talousjätekompostorit ovat niin tiiviitä, että niissä kosteus säilyy puutarhakompostoreita paremmin.

Jatkuvatoimisen kompostorin toimintaa piristää, kun kompostoria tyhjennetään alaluukusta. Tyhjennä siis talousjätekompostoria säännöllisesti - tällöin siellä on aina myös tilaa uudelle, kuumavaiheen saavuttavalle biojätteelle! Hyvässä talousjätekompostorissa on myös ilmanvaihtoventtiili, jota voi talvella vääntää pienemmälle. Näin kylmää ulkoilmaa pääsee vähemmän kompostoriin ja kompostimassan lämpötila säilyy korkeampana.

Onko kompostisi täynnä muurahaisia?

Kompostorissa on muurahaisille ruokaa ja mukavan lämmintä, siksi muurahaiset hakeutuvat kompostiin. Muurahaiset viihtyvät yleensä kuivassa, joten kannattaa tarkistaa onko kompostimassa turhan kuivaa. Kastelu ja kompostin sekoitus heikentää muurahaisten viihtymistä. Muurahaisista ei ole haittaa kompostin toiminnalle.

Vai kärpäsiä?

Kärpäsen toukat viihtyvät kosteassa kompostissa. Uuden jätekerroksen päälle kannattaa aina laittaa kunnon kerros kuiviketta, jolloin ruokatähteet ja kostea komposti eivät houkuttele hyönteisiä munimaan. Kun kompostimassan lämpötila nousee yli 43 astetta, kärpästoukat eivät pysty elämään siellä. Niinpä kannattaa möyhiä kompostia niin, että kompostimassan pintaosissakin mahdollisesti olevat toukat joutuvat kompostin kuumimpaan kohtaan.

Kompostorin sisäpinnoilta toukat voi tuhota kuumalla vedellä tai pyyhkimällä ne pois talouspaperilla. Myös sumutteena käytettäviä torjunta-aineita, joiden tehoaineena on pyretriini, voidaan käyttää hyönteisten ja toukkien torjuntaan kompostissa. Kannattaa huomioida, että tällaiset torjunta-aineet tehoavat vain niihin yksilöihin, joihin se osuu. Eli kompostimassan sisällä olevat toukat eivät häviä torjunta-aine sumutuksissa.

Entä jos kompostissa kasvaa hometta ja sieniä?

Ei syytä huoleen, sekä home että sienet ovat normaaleja hajottajaeliöitä ja tekevät jätteestä multaa. Ensimmäiseksi biojätettä alkavat hajottaa homeet. Tuoreen jätteen pinnalla sattaakin näkyä pitkänukkaista hometta, joka on siis täysin normaali ilmiö kompostissa. Sienet puolestaan hajottavat puuainesta, jota on esimerkiksi kuivikkeessa.

Nyt kompostointi taas sujuu!

Eiköhän nyt näillä ohjeilla ja vinkeillä saada niin lämpöeristetyt keittiöjätekompostorit kuin puutarhakompostitkin tuottamaan muhevaa ja hyväntuoksuista multaa. Kiitos Riikka neuvoista!

Huomio

Huomio

Lue lisää kompostoinnista - ja kompostoreista:

Haluatko tietää lisää kompostoinnista ja kompostoreista? Seuraavista artikkeleista löydät lisää mullanarvoisia vinkkejä!

Hyvä komposti ei synny vahingossa
Millainen on hyvä kompostori?

Kasvillisuus
kierrätys
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

havainnekuva minitalo Varjosta. kuvassa kontin kokoinen talo jossa näkyy julkisivulla suuri ikkuna ja etuovi
Talo Varjo: Uusi aikakausi minitalon rakentamisessa on alkanut
Rakentamisen uusi aikakausi on täällä, kun Aulis Lundell Oy ja arkkitehti Matti Kuittinen yhdistävät voimansa esitelläkseen Minitalo Varjon – konseptitalon, joka ei ainoastaan ole askel eteenpäin kestävyydessä, vaan astuu rohkeasti kiertotalouden ja hiilineutraaliuden eturintamaan. Tervetuloa tutustumaan rakennusinnovaatioon, joka ei pelkästään rakenna tulevaisuutta, vaan kunnioittaa myös ympäristöä ja haastaa perinteiset rakentamisen normit.
20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
20225_78170.jpg
Hajuton ja haitaton kierrätys
Jätekaapin astiat on täynnä haisevia purkkeja ja puolitäysiä roskapusseja. Maitokartongit löyhkäävät tiskipöydällä ja yksi roskapusseista on vuotanut pahanhajuista nestettä roskastian pohjalle. Pantilliset ja pantittomat kaljatölkit ovat erottamattomina yhteistuumin keränneet kärpäsiä viime viikon perjantaista saakka ja yhdessä tölkissä taitaa olla tupakantumppeja sisällä. Biojätepussi on olemassa, mutta se on unohtunut muiden roskien alle.Tällainen kaoottisuus on saavutettavissa nopeasti, jos roskien lajitteluun ja säilyttämiseen ei käytä lainkaan aikaa tai vaivaa. Ja tämän kaoottisuuden siivoamiseen aikaa ja vaivaa vasta meneekin.
Maassa pystyssä ilotulite, josta kipinöitä ja savua
Ilotulitteet ja ympäristö
Vuosi vaihtuu melkoisessa paukkeessa - ja katkussa. Onko ilotulituksesta jotain haittaa ympäristölle?Ainakin näin maallikosta vaikuttaa siltä, että vuoden vaihtuessa ja paukkeen lisääntyessä, myös suussa ja hengityselimissä maistuu ja tuntuu. Ruudinkatkuista ilmaa on ikävä hengittää ja se pistää yskittämään - ja maistuu ikävältä suussa... Mitä ilotulitteet oikein sisältävät, onko niistä jotain seurauksia ympäristöllemme - entä meille itsellemme?
nainen ja lapsi kävelevät muraatin peittämää tiiliseinän vierustaa
Vastuullinen rakentaminen modulaaristen ratkaisujen avulla: Esimerkkinä Uumen Hotelli Tampereella
Rakennusalan uudet haasteet vaativat uusia ratkaisuja, ja Tampereen Finlaysonin alueelle valmistuva Uumen Hotelli on loistava esimerkki siitä, miten kestävyys, innovaatio ja modulaarisuus yhdistyvät onnistuneesti yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämä upea hotelliprojekti ei ainoastaan tarjoa vierailleen ainutlaatuisen majoituskokemuksen, vaan se asettaa myös uuden standardin vastuulliselle rakentamiselle.Aulis Lundell Oy on ollut keskeisessä roolissa Uumen Hotellin toteutuksessa, tuoden projektiin modulaariset ratkaisunsa ja kestävän terästeknologiansa. Uumen Hotellissa vanhat teollisuustilat ovat saaneet uuden elämän modernina ja ekologisena hotellina.
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton