• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2024
202212_80402.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?

Runsas kastelu

Runsaassa kastelussa multa todellakin pidetään märkänä, edes mullan pinta ei saa kuivahtaa. Vettä annetaan niin runsaasti, että sitä valuu pohjareiästä alusvadille. Vettä ei kuitenkaan saa jättää pitkäksi aikaa seisomaan, vaan se on kaadettava pois, sillä vain harvat kasvit sietävät seisovaa kylmää vettä. Märkyyttäkin vaativa kasvi voi kärsiä kohtuuttomasta kastelusta.

Runsaan kastelun voi hoitaa myös alusvadilta imeyttämällä. Alusvadille vettä kaadetaan pienissä erissä niin kauan, että mullan pinta tuntuu tuoreelta eikä paakku enää ime vettä. Liika vesi kaadetaan pois.

Arabiankahvi (Coffea arabica) vaatii runsasta kastelua. (Kuva: Floradania)
Arabiankahvi (Coffea arabica) vaatii runsasta kastelua. (Kuva: Floradania)

Kohtuullinen kastelu

Kohtuullisessa kastelussa multapaakku saa kuivahtaa muutaman päivän ajan perusteellisen kostutuksen jälkeen. Kasville annetaan vettä vasta kun pintamulta on kolmen–neljän sentin syvyydeltä kuivahko. Vettä annetaan sen verran, että alusvadille vuotaa vain pieni vesitilkka.

Alusvadin kautta kasteltaessa vettä annetaan pieninä erinä sitä mukaa kuin vesi imeytyy multaan. Tosin kaikki mullat eivät ime vettä kunnolla, joten pintakastelu voi olla tarpeen.

Kohtuullisen kastelun ja tasaisen kosteuden ero on vaikeasti tulkittavissa.

Värinokkoselle eli isokirjopeipille (Solenostemon scutellarioides) tasainen kosteus on välttämätön. (Kuva: Adobe Stock)
Värinokkoselle eli isokirjopeipille (Solenostemon scutellarioides) tasainen kosteus on välttämätön. (Kuva: Adobe Stock)

Niukka kastelu

Niukassa kastelussa vettä ei valu alusvadille vaan se jää multapaakkuun. Niukalla kastelulla ei aina saada aikaan niukkaa tasatuoreutta, mikä ollisi monelle kasville tarpee lepokaudella. Pinnan kastelu päivittäin on väärä tapa, sillä veden tulee valua juuriin asti, jos sitä annetaan. Niukka tasatuoreus on helpointa saada aikaan, kun kasvin latvus ja juuristo ovat kohtuullisen kokoiset multamäärään verrattuna. Pieni multamäärä kuivuu liikaa, jos kasvi on iso siihen suhteutettuna. Yleensä on viisaampaa kastella liian vähän kuin turhan paljon.

Adenia (Adenium obesum) pärjää niukalla kastelulla. (Kuva: Floradania)
Adenia (Adenium obesum) pärjää niukalla kastelulla. (Kuva: Floradania)
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20214_70196.jpg
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.
20229_79609.jpg
Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvä led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.
20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton