• Etusivu
  • Kasvillisuus

Koulitaan!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.03.2015
20122_29810.jpg

Sirkkalehdet ja "oikea lehti" -Tunnistatko mikä kasvi?

...síis tehdään mitä?

...taimet koulitaan heti, kun sirkkalehdet ovat kasvaneet...

Pitkääkö ohjeita ymmärtääkseen olla koulutettu puutarhuri vai selittäisikö joku aloittelevalle kotipuutarhurille, mitä ihmettä tämä tarkoittaa?

VASTAUS:
Yllä olevan lauseen lukee moni auringonvalon innoittama siemenpussien ostaja kenties ymmärtämättä, mitä sillä tarkoitetaan. Koulinnalla tarkoitetaan kuitenkin yksinkertaisesti vain taimien siirtämistä omiin ruukkuihinsa - tai vaihtoehtoisesti harvempaan istututukseen. Kasvista riippuen pieniä taimia siirretään varovasti 1-3-5 kpl omaan ruukkuunsa tai ainakin kylvöstä harvennetaan poistamalla heikot yksilöt pois (harvennuksessa ylijääneitä yksilöitä voi myös jakaa ystävilleen!).

Sirkkalehdiksi kutsutaan puolestaan niitä ensimmäisiä, siemenestä kasvavia lehtiä. Useimmiten sirkkalehtien jälkeen kasvavat lehdet ovat enemmän kasville ominaisia lehtiä.

Taimien koulinta

  • Taimet koulitaan heti, kun sirkkalehtien jälkeen ensimmäinen varsinainen lehtipari on kasvanut.
  • Kastele koulittavat taimet hyvin päivää ennen koulintaa.
  • Täytä istutusruukut hyvälaatuisella, luonnonmukaisella mullalla. Se saa olla vahvempaa kuin ensimmäinen kylvömulta. Tee taimea varten multaan kolo kynällä, sormella tai istutuspuikon paksummalla päällä.
  • Irrota taimet haarukan tai istutuspuikon avulla, tartu vasemman käden sormilla varovasti kiinni yhdestä lehdestä, ei varresta.
  • Aseta kukin taimi omaan koloonsa hieman aikaisempaa syvemmälle. Tiivistä multa kevyesti (kehittyvien juurien tulee saada ilmaa).
  • Huom.! Taimien juuria ei saa taittaa kaksinkerroin. Juurista on parempi leikata pala pois kuin taittaa niitä.
  • Sijoita taimet valoisaan paikkaan; ei kuitenkaan suoraan aurinkoon. Ideaali kasvatuslämpötila on + 15-18 astetta.
  • Pidä taimet tasaisen kosteina. Kasteluveden tulee olla puhdasta ja haaleaa (ei suoraan kylmävesihanasta). Noin 3-4 viikon kuluttua koulinnasta voit varovasti aloittaa lannoituksen (kerran viikossa - aluksi laimeampana kuin ohjeissa sanotaan).

Lue lisää siemenlisäyksestä ja taimien kasvattamisesta!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20214_69950.jpg
Panosta näihin osa-alueisiin suunnitellessasi puutarhaa
Omannäköinen, näyttävä ja silti helppohoitoinen piha on monen omakotiasujan toiveena, mutta tavoitteet tuntuvat karkaavan ja olevan ristiriidassakin keskenään. Voiko helppohoitoinen olla persoonallinen? Tai näyttävä helppohoitoinen? Kyllä vain.
Nyt kukitetaan koulunsa päättävät opiskelijat
Koulujen päättäjäiset ja kukkalahjat – Mitä kukkia kannattaa valita?
Koulujen päättäjäiset ovat kukkakauppiaille vuoden kiireisintä aikaa, ja suomalaiset käyttävät kukkalahjoihin jopa 50 miljoonaa euroa joka vuosi. Oikeanlaisen valmistujaiskimpun valinta on helpompaa, kun otat huomioon saajan toiveet ja juhlien teemavärit. Varmista sujuva ostokokemus tilaamalla kukat ajoissa tai toimittamalla ne kätevästi suoraan saajan kotiin.
Monet huonekasvit allergisoivat.jpg
Allergiaa aiheuttavia huonekasveja
Huonekasvit luovat kotiin vehreyttä ja vaikuttavat yleensä positiivisesti ympäristöönsä. Useat huonekasvit vapauttavat happea ja puhdistavat ilmaa erilaisista epäpuhtauksista, jopa myrkyistä. Niillä on kuitenkin myös omat haittapuolensa: siitepöly, itiöt ja voimakkaat tuoksut voivat tehdä olon tukalaksi. Jotkut kasveista voivat aiheuttaa myös ihottumaa.
20104_21574.jpg
Piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa
Viheraluerakentajat Ry:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa. Arvonnousu voi olla suurempi kuin pihan rakentamiskustannukset, jos rakentaminen toteutetaan harkitusti ja kohdistetaan tutkimuksessa ilmi tulleisiin kiinteistönvälittäjien nimeämiin pihan alueisiin.Kauppatieteiden maisteri Inari Janssonin tekemässä tutkimuksessa selvitettiin piharakentamisen vaikutusta kiinteistön arvoon. Lisäksi tutkittiin, mitkä pihan ominaisuudet nostavat ja laskevat kiinteistöhintaa tehokkaimmin. Tutkimuksen kohteena olleen omakotikiinteistön arvo nousi laadukkaan piharakentamisen ansiosta 11,5%, mikä on enemmän kuin rakentamisen aiheuttamat kustannukset.Tutkimustulosten mukaan kiinteistöhintaa nostavia pihan ominaisuuksia omakotipihoilla ovat erityisesti pihan sisääntulon kiveykset ja istutukset sekä oleskelupaikalle rakennettu viihtyisä terassi ja sen suojaaminen katseilta. Kerrostalopihoilla arvonnousua tuottavat kulkureittien laadukkaat pinnoitteet, asukkaiden yhteinen oleskelualue ja hoidetut istutukset erityisesti sisääntulon yhteydessä.
Punainen isohapero metsässä
Isohapero
EsiintyminenKaikkialla maassamme voi törmätä isohaperoon. Sieni viihtyy soisessa ja havupuisessa maastossa. Hapero kasvaa äkäiseen tahtiin. Senpä vuoksi siitä saadaan vuosittain runsas sato. Isohapero on maastossa yksinään, mutta voi kasvaa myös useamman sienen ryppäässä. Isohaperon ohi ei juuri voi kulkea, sillä on se verran huomiota herättävä väritys lakissaan. Isohaperolla ja tulipunahaperolla on molemmilla punaiset lakit. Isohaperolla lakki on kellertävän punainen ja tulipunahaperon lakki on sinertävänpunainen. Jos sienet sekoittaa toisiinsa, ei hätää, sillä kumpikaan ei ole myrkyllinen.
20188_54475.jpg
Tee se itse - Istutusallas muurikivistä
Muurikivistä on helppoa ja nopeaa rakentaa pihalle istutusallas kasveille. Istutusaltaan etuna on, että kukkamaa pysyy hallitummin siinä tilassa, johon se on ajateltu, se voidaan nostaa muuta pihaa ylemmäs ja upottaa vaikka terassiin. Istutusaltaan mahdollistama kohopenkki on ratkaisu myös sellaiseen paikkaan, mihin kukkapenkin kaivaminen ei syystä tai toisesta olisi muuten mahdollista; esimerkiksi kiviseen tai kovin juuriseen maahan.Esimerkkikohteessa istutusallas haluttiin rakentaa nurmikolle, terassin yhteyteen. Näin työ eteni.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton