• Etusivu
  • Kasvillisuus

Keppihevosella yli esteiden

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.01.2020
20201_62256.jpg

leikkejä ja tytöt ratsastaneet esteitä. Harrastus koki uuden tulemisen vuoden 2010 tienoilla, jolloin julkaistiin Venla-Maria Uutelan kirja keppihevosista. Nykyään pääsee jo kisaamaan peräti suomenmestaruustasolla keppihevosten kanssa. Kotipihallekin pystyt luomaan aidon kisatunnelman pystyttämällä omia esteitä. Kokosimme muutaman idean, millä saat tehtyä edulliset esteet.

Riman ylitys

Tarvikkeita esteisiin voi etsiä pihalta ja varastoista. Tärkeintä on, että esteistä tulee turvallisia ja rimat ovat kevyitä ja putoavat helposti kosketuksesta. Näin pieni keppariharrastaja ei vahingoita itseään. Rimat kannatta myös maalata tai teipata raidalliseksi, jotta ne näkyvät kunnolla ja kotikisoihin saadaan aito tunnelma.

Rimoina voit käyttää harjanvarsia, ohuita listoja, paksumpaa narua tai köyttä, pajunoksia, ohutta muoviputkea tai kupariputkea. Mahdollisuuksia riittää. Rimoista on hyvä vuolla tai litistää päät, jotta rimat pysyvät paikoillaan tolpan kannattimilla.

Tukevat tolpat

Maastosta riippuen kannattaa kiinnittää huomiota tolppien tukevuuteen ja että ne pysyvät hyvin pystyssä. Jos nurkista sattuu löytymään pilariharkkoja, saa niistä nopeasti rakennettua esteitä ilman nauloja ja vasaraakin. Pilariharkkojen väliin saa helposti laitettua pienen levyn- tai laudanpalan rimaa varten. Harkon keskellä olevaan reikään saat hienosti aseteltua vaikka kukkasia koristeeksi.

Käteville isille ja äideille löytyy monia hyviä ohjeita netistä. Tarvitaan vain vähän lautaa tai vesivaneria ja jonkin vahvuista puutolppaa.

Tolppina voit käyttää muun muassa sankoja, harkkoja, kantoja, maitokoreja, mitä tahansa sopivan matalaa, jolla saat riman pysymään paikoillaan ja putoamaan pienestä kosketuksesta.

Kohti omia ennätyksiä

Keppariharrastajat pääsevät kokeilemaan niin urheilullisia lajeja kuin käsitöitä ja valokuvausta. Oman keppihevosen rakentamien esteiden ohella on mukavaa puuhaa koko perheelle.

Keppihevosten suomenmestaruudesta kisaillaan joka vuosi koulu- ja esteratsastuksessa. Tänä vuonna Suomen mestaruuskilpailut järjestetään Seinäjoella 12-14.6.2020. Vuodelle 2021 on jo suunnitteilla 10-vuotisjuhlat lähempänä pääkaupunkiseutua. Kilpailut järjestää Suomen keppihevosharrastaja ry. Muutkin tahot järjestävät epävirallisempia paikallisia kilpailuita ympäri Suomen.

Suomen hyppyennätys keppihevosella: 141 cm, Marie Kärkkäinen 2019.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

202211_80192.jpg
Kimalaisen pesä ilma-aukossa? Asiantuntija vastaa
Onko haittaa, kun kimalainen on tehnyt pesän nähtävästi tiilitalon ilma-aukkoon, sokkelin yläpuolelle.
20227_78206.jpg
Viherpeukalon kevättöitä
SisätyötViherkasvitkaipaavat uutta multaa. Viimevuotiset ravinteet on kulutettu ja nyt tarvitaan uutta potkua tulevaan kasvukauteen!Ennen mullanvaihtoa viherkasvit kastellaan kunnolla pari päivää aikaisemmin, jotta kasvien nestejännitys on kunnossa. Vanhat ruukut pestään puhtaaksi astianpesuaineella. Mikäli likaa ei saa kunnolla irti, niin laitetaan suojakäsineet käsiin ja levitetään rätillä wc:n puhdistusainetta ruukun reunoihin; annetaan vaikuttaa hetki ja pestään lika pois. Ruukku on vaihdettava isompaan, jos kasvin juuret täyttävät koko ruukun. Kaktukset, mehikasvit sekä useat paksujuuriset kasvit viihtyvät kuitenkin paremmin pienissä ruukuissa. Mullanvaihdon yhteydessä kasveista voi ottaa myös pistokkaita; kasvin saa näin samalla helposti uudistettua. Pistokkaat voi laittaa suoraan multaan juurtumaan tai antaa juurten kasvaa vesilasissa.Myös taimikasvatusta voi itse harrastaa. Kesän apinan-, kehä-, sametti-, timantti- ja olkikukat, krassit, sinitähtöset, tuoksupielukset, tsinniat, päivänhatut, härmesalviat ja portulakat laitetaan maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa kasvatukseen. Myös paprikan siemeniä voi laittaa multaan ja kasvattaa taimet kesää varten. Taimikasvatuslaatikon päälle laitetaan muovi, jotta siemet saavat itää kosteassa.Varastossa talvehtineet kasviton aika herätellä kevääseen. Ne tuodaan pikku hiljaa lämpimämpään ja valoisempaan. Pelargonia on syytä leikata hieman, rumimpia osia pois, ja vaihtaa uuteen multaan sekä valoon ja viileämpään huoneeseen. Dahlian juurakot voidaan jakaa ja esikasvattaa, jotta kukinta aikaistuisi hieman.
20238_63821.jpg
Helmililja on varhainen kevätkukkija
Pitkän ja pimeän talven jälkeen sipulikukat luovat värikkyyttä silloin, kun perennat eivät vielä ole heränneet kasvuun ja puut ja pensaat ovat paljaita. Talvenkestävät helmililjat kukkivat toukokuussa.
20226_78727.jpg
Kesäkuun kasvit pihasyreeni ja kuolanpioni
Pihasyreeni on iso, tuoksuvakukkainen aidanne- ja yksittäispensas. Kuolanpioni on yksi maailman kestävimmistä pionilajeista.
20115_26026.jpg
Miten eroon sammaleesta?
Pihanurmikossa kasvaa ruohoa tupsu siellä, toinen täällä – mutta sammal kyllä viihtyy mainiosti. Miten sammalesta pääsisi eroon?Sammal valtaa nopeasti paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta oikein menesty. Sammal viihtyy varjoisessa paikassa, tiivistyneessä sekä happamassa maassa. Usein maa on myös liian kosteaa ja ravinneköyhää. Valo-olosuhteita harvemmin voi parantaa, mutta muulla tavoin nurmikon kasvuolosuhteita voidaan pyrkiä parantamaan. Kun nurmikko voi hyvin, niin sammal ei sille elintilakilpailussa pärjää.
20066_198.jpg
Lehtivihannekset, sipulit, kaalit, pensaspapu
Kaalikasvit: kukkakaali, vihreä kukkakaali, keräkaali, punakaali, suippokaali, ruusukaali, kyssäkaali, parsakaali, kurttukaali, salaattikiinankaali, japaninsinappi (mitsura), lehtikaali, pinaattikiinankaali.Kaalien taudit ja tuholaisetSipulikasvit: ruokasipuli (kepasipuli), jättisipuli, punasipuli, purjo, valkosipuli, ruohosipuli, ryvässipuli, salottisipuli, hillosipuli, ilmasipuli, vihersipuli, pilli- eli talvisipuli, helmivalkosipuli.Sipulin taudit ja tuholaisetSalaattikasvit: keräsalaatti, jääsalaatti, lehtisalaatti (vihreät, punertavat), vihannessinappi (komatsuna), tatsoikaali, kähäräendiivi, salaattisikuri, punasikuri, kardoni, sinappikaali, rucola, parsasalaatti, bataviasalaatti, sidesalaatti, salaattivuonankaali.Pinaattikasvit: pinaatti, tarhamaltsa, lehtimangoldi, köynnöspinaatti, lamopinaatti eli uudenseelanninpinaatti.Muut lehti- ja versovihannekset: ruotiselleri, tarharaparperi, ruokaparsa, salaattifenkoli.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton