• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvirunsautta kotipuutarhassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.08.2012
20128_31820.jpg

Leila Lammi-Hiltunen alias Jouluruusu puutarhassaan

Leila Lammi-Hiltusen metsäisessä puutarhassa viihtyvät kasvit ja eläimet

Keskustelupalstalla olleet kauniit puutarhakuvat saivat Puutarha.netin toimituksen kurkistamaan hieman tarkemmin Jouluruusun, eli Leila Lammi-Hiltusen puutarhaan. Käynti ulvilalaisella omakotitalopihalla sai päätoimittajankin hiljaiseksi; noin 1400 neliön tontti oli tulvillaan upeita kasveja! Hämmästystä lisäsi pihanomistajan harrastuksen myötä kartuttama asiantuntemus, sillä tämä kotipuutarhurien malliesimerkki muisti rehevän puutarhansa kasvit tieteellisiä nimiä myöden!

Varsinainen haastattelu jäikin sitten vähemmälle, kun Leilan kanssa kiertelimme kasvirunsauden keskellä. Tontti vaikutti neliöitään huomattavasti suuremmalta, sillä pienet polut kuljettivat meitä aina uusien harvinaisuuksien ja upeiden yksilöiden luokse.

Savipohjainen tontti on Leilan ja hänen puolisonsa käsissä kokenut vuosien saatossa melkoisen muutoksen. Vuonna 1986 siinä kasvoi runsaasti puita ja nurmikkotilaa riitti. Aluksi istutettiin hyötypuutarhaa ja aloitettiin puiden kaataminen. Kiinnostus kasveihin sai aikaan sen, että pikku hiljaa kasvivalikoimaa täydennettiin ja nurmipintaa vähennettiin. Nyt tontin keskellä on jäljellä enää pieni kaistale nurmikkoa - ja koko muu tontti täynnä erilaisia pensaita, puita, köynnöksiä ja perennoita.

Klikkaa kuvat suuremmiksi, niin pääset ihastelemaan paremmin!

Taloa tuskin näkyy
Taloa tuskin näkyy
Kasvirunsautta
Kasvirunsautta
Tästä hyötypuutarhaan
Tästä hyötypuutarhaan
Tilaa löytyy jokaiselle
Tilaa löytyy jokaiselle

Kasvillisuuden keskellä risteilee polkuja, joita pitkin kulkiessaan unohtaa tyystin olevansa tavallisen omakotitalon pihassa. Lammikon äärellä sammakot kurnuttavat, suokosteikolla kasvavat rentukat ja puiden katveessa menestyvät monet aremmatkin varjojen kasvit. Kaiken keskellä kasvoivat myös hyötypuutarhan herkut; karhunvatukkasadosta näytti olevan tulossa runsas, herukat pian poimintakunnossa ja punaiset mansikat poimintakunnossa. Puutarha on täynnä upeita kasviyksilöitä, herkkiä harvinaisuuksia ja yllättäviä yksityiskohtia!

Lintujen juottoallas
Lintujen juottoallas
Lammikon asukas
Lammikon asukas
Joskus ne melkein kaatuvat päälle!
Joskus ne melkein kaatuvat päälle!
Kerrottu pisamakello
Kerrottu pisamakello
Lilja ja SITRUUNA
Lilja ja SITRUUNA
Kierrättäjän keksintö
Kierrättäjän keksintö

Vaikka Leila myöntääkin rakastavansa kasvien runsautta ja metsäpuutarhansa hämärän viileitä sopukoita, niin löytyy puutarhasta myös valoisan puutarhan kasveja; pioneista alkaen. Leila on kasvattanut puutarhansa kasvivalikoimaa siemenistä ja taimista, joita on hankkinut niin netistä, siemenkirjeiden ja taimenvaihtojen kautta, sekä puutarhamatkoiltaan. Kasvivalikoima onkin jo niin valtava, ettei Leilakaan enää ole pysynyt laskuissa. Aina kuitenkin puutarhasta löytyy tilaa uusille tuttavuuksille, harvinaisuuksille sekä kulloisellekin kiinnostuksen kohteelle. Tälläkin hetkellä on kasvamassa uusia, siemenlisättyjä alkuja ja ajatuksissa kehkeytymässä uusia suunnitelmia!

Kiitos Leila, tilaisuudesta päästä ihailemaan puutarhaasi!

Lisää kuvia pääset katsomaan Puutarha.netin Facebook-sivulla, albumista Jouluruusun puutarhassa.

Kiitos, Leila.
Kiitos, Leila.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20066_214.jpg
Rikkaruohojen torjunta
Nyt ne jo nousevat, nokkoset, vuohenputket, juolavehnät… - miten rikkaruohoista pääsee eroon?Rikkaruohot saattavat pian vallata tilan toisilta kasveilta, joten niistä täytyy tarpeen vaatiessa hankkiutua eroon. Kitkeminen on rankka, mutta tehokas tapa. Pienemmällä pihalla mullat voi seuloa talikon kanssa käsin ja kerätä tarkkaan pois kaikki juolavehnän ja muiden monivuotisten rikkaruohojen juuret. Rikkakasvien valtaaman alueen voi myös tukahduttaa puhtaaksi kaikesta vihreästä asettamalla kesän ajaksi paksun, valoa läpäisemättömän katteen peitoksi haluttuihin kohtiin.
20088_12589.jpg
Köynnöksiä valoon ja varjoon
Köynnökset jäävät usein valitettavan vähälle huomiolle pihan kasveja valitessa. Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa. Osa köynnöksistä tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin, ja vaihtoehtoja löytyy niin valoon kuin varjoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia, kärhöt ja ruusut tosin vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.
20219_72783.jpg
Asiantuntija vastaa: Hevosen lanta, kompostointi ja jälkikäyttö
Haen tallilta tuoretta hevosen lantaa nyt syksyllä.Miten ja mihin sekoitettuna kompostoin sen, että voin laittaa sitä keväällä kasvilavoihin?
20236_50451.jpg
Ulkohuussista hyötykäyttöön - näin laitat ravinteet kiertoon
Kuivakäymälästä syntyy sekä kiinteää jätettä että nesteitä. Kuivakäymälästä tyhjennettävien kiinteiden käymäläjätteiden kompostoitumisaste ja siten jätteen jatkokäsittely vaihtelee käymälätyypeittäin.
202211_80084.jpg
Voiko männyn juuria katkoa? Asiantuntija vastaa
Pääsisäänkäyntimme ison pihamännyn juuret ovat nostaneet kivetyksen kuhmuraiseksi. Voiko männyn juuria "ohentaa" kivetyksen alta, jottei kivetystä tarvisisi nostaa 10 cm?
Pihakiveys puutarhaan
Kukkapenkki muurikivistä
Tasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton