• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kaikkea oppii tekemällä itse

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.05.2020
20205_64469.jpg

Kuva: Pixabay (fiiliskuva artikkeliin)

Olen 62 v. isoäiti. Kun olin 18 v. nuori rouva, minun puutarhani kasvoi nokkosta ja heinää. Asuimme vanhassa ok-talossa. Mieheni sisko, oli armoitettu alan harrastaja. Hän laittoi minulle viilipurkkiin mullan päälle kukansiemeniä, antoi ohjeet kuinka hoitaa ja milloin istuttaa maahan. Minun taimet olivat vihreitä karvoja, eikä koskaan kasvaneet!
Kun meni vuosia, rakensimme uuden talon, ja saimme laittaa pihan, jossa oli tuore multa, sain itse miettiä, mitä minnekkin laitan. Sehän osoittautui minulle sopivaksi. Siitä lähtien olen monessa eri talossa, jossa olemme asuneet, laittanut pihan aina oman näköiseksi, ne ovat olleet minusta ihanat pihat.
Kuva: Pixabay (fiiliskuva artikkeliin)
Kuva: Pixabay (fiiliskuva artikkeliin)
Nyt on kuntoni jo vähän huono, pitää olla varovainen, ettei riuhdo liikaa. Mutta 6 kasvilavaa tuottaa meille omat tillit, persiljat, lehtikaalit, sipulit, salaatit ja vähän pottuakin. Me mieheni kanssa saamme siitä ne meidän pienet tarpeet pitkälle syystalveen. Nautin kovasti. Nytkin olohuoneen pöytä on täynnä taimia, välillä ulkoilutan niitä, välillä meinaan unohtaa ne ulos ja yöpaita päällä nostelen niitä sisään... Mieli nauttii ja odottaa, korona-aika on mennyt hyvin, kun on saanut kuopsuttaa puutarhaa. Kohta kylvän kehäkukkaa ym.. Elämä on ihanaa, kun voi saada multaa kynsien alle! Parasta mielen hoitoa nyt!Mummi62
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20225_78243.jpg
Korvasieni - myrkkyä vai herkkua?
Korvasieni (Gyromitra esculenta) on suosittu ruokasieni ja yksi kevätkesän ensimmäisistä sienistä. Korvasienistä valmistetaan maittavia herkkuja, kuten muhennoksia, keittoja tai leivonnaisia. On kuitenkin syytä muistaa, että käsittelemättömänä ja väärin käsiteltynä korvasieni on tappavan myrkyllinen!
20232_56866.jpg
Mitä puutarhaharrastajat kasvattavat - ja mistä haaveilevat?
Biolanin teettämän kuluttajakyselyn* mukaan 73 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut puutarhanhoidosta.Puutarhaharrastajat kasvattavat eniten kesäkukkia, mutta haaveilevat syötävistä kasveista – erityisesti tomaatin kasvattamisesta unelmoidaan. Tutkimuksen mukaan keskimääräistä innostuneempia puutarhanhoidosta ovat mökkiläiset.
20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite-murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Ter-Mite-murtolaastia käytettäessä, ei tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita, ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.Ter-Mite-murtolaasti, tutummin etanadynamiitti, on markkinoiden ainoa, joka toimii vielä alle +10 asteen lämpötiloissa. Sitä voidaan käyttää jo aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, koska minimi lämpötila on -5 astetta.
202111_73615.jpg
Pajun ja pihlajan leikkaaminen syksyllä
Lukija kysyy: "Ostin talon maalta. Siinä on metsikköä vieressä ja pajuja on myös levinnyt paljon talon viereisille alueille. Yritin eilen katkoa pajuja maasta puutarhasaksilla, kunnes luin, että olisi hyvä tehdä se vasta keväällä (noin maaliskuussa). Tällöin tulisi leikata oksat pois alhaalta ja antaa niiden versoa. Versojen ollessa vihreitä tulisi ne käsitellä Roundupilla? Onko tämä hyvä taktiikka?Voinko nyt syksyllä katkoa puutarhasaksilla tai sahalla edes niitä pieni vesoja, joita kasvaa siellä täällä?Samaa kysyn pihlajasta, koska niitäkin siellä on paljon, pieniä ja keskikokoisia. Voiko niistä leikata syksyllä oksia maata myöten mistä haluaa vai onko syksy huono ajankohta?"
Pionit ovat puutarhan kuningattaria.
Miten toteuttaa kaunis ja näyttävä kukkapenkki?
Lue vinkit, joilla pääset luomaan runsaasti kukkivan ja näyttävän kukkapenkin.
20103_20878.jpg
Tuoreet yrtit avaavat kasvisten kevätsesongin
Tänä vuonna Suomessa on huomattu yrttien menekissä sama suuntaus, mikä ilmeni jo viime vuonna Ruotsissa. Persiljan, tillin ja ruohosipulin kulutus kasvoi enemmän kuin muiden mausteyrttien. Ilmeisesti tuttu ja turvallinen kotiruoka on nyt arvossaan, ja siihenhän kuuluvat skandinaavisessa ruokaperinteessä juuri edellä mainitut perusyrtit. Pienen notkahduksen jälkeen myös herneenversojen kysyntä on vilkastunut. Toisaalta aasialainen, varsinkin thairuoka on tullut jäädäkseen, josta kertoo korianterin jatkuva suosio.Tuoreita yrttejä kasvatetaan ruukuissa myytäviksi jo kolmeakymmentä eri lajia. Kevätkokkauksessa painottuvat erityisesti minttu, rakuuna, timjami, kirveli ja sitruunamelissa. Näitä täydentävät erilaiset basilikat, oregano, viinisuolaheinä ja tietenkin monen makumuistiin kotoisina tallentuneet tillin, persiljan ja ruohosipulin aromit. Yrttien makumaailmoja on helppo valloittaa laajastikin, kun aloittaa ensin läheltä: tillistä graavikalan kaverina, basilikasta tomaatin kanssa, persiljasta perunan päällä ja ruohosipulista munakkaan mausteena.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton