• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hyötykasviviljely onnistuu myös ilman pihaa – aloita parvekkeelta tai ikkunalaudalta

Nyt halutaan kasvattaa jotakin syötävää

Tiina Painokallio
Päivitetty 04.04.2025
elderly-hands-gardening-in-a-nursing-home

Pieni tila, suuri sato! Parvekkeella tai ikkunalaudalla voit kasvattaa yllättävän monipuolisesti.(Kuva: Envato)

Ei ole välttämätöntä omistaa pihaa tai viljelypalstaa, pienimuotoista hyötykasviviljelyä voi harrastaa myös parvekkeella ja ikkunalaudalla. Siementoimittajat ovat panostaneet hyötykasviviljelyyn ja myös ruukkuviljelijää hemmotellaan mitä moninaisimmilla lajikkeilla. Myös tomaatti- ja chiliharrastuksen lisääntyminen näkyy monipuolistuvana siemenvalikoimana.

Esimerkkejä lajikkeista:

Chilipaprika 'Heatwave'
Koristeellinen sekoite keltaisia, oransseja ja punaisia chilejä. Heatwave erittäin tulinen lajike kasvihuoneviljelyyn. Se kylvetään jo helmi-maaliskuun vaihteessa. Hedelmät poimitaan sitä mukaa, kun ne alkavat punertua ja ne kypsytetään irti kasvista.

Kesäkurpitsa 'Patio Star F1 Hybrid'
Ruukkukasvatukseen kehitetty pienikasvuinen laji. Pölytyksen onnistumiseksi suositellaan kasvatettavaksi 2–3 tainta vierekkäin. Lyhyt taimikasvatus nopeuttaa sadon alkamista.

<p data-block-key="c5y2a">Pienikasvuinen kesäkurpitsa viihtyy ruukussa – istuta useampi taimi vierekkäin sadon varmistamiseksi. (Kuva: Pixabay)</p>
Pienikasvuinen kesäkurpitsa viihtyy ruukussa – istuta useampi taimi vierekkäin sadon varmistamiseksi. (Kuva: Pixabay)

Lehtimangoldi 'Fantasy'
Maukas punaruotinen laji. Nuoret lehdet voidaan käyttää salaateissa ja ruodit hyödynnetään parsan tapaan ruuanlaitoissa. Korkeus 50 cm. Mangoldi voidaan kylvää lämpimälle paikalle ilman esikasvatusta. Kokeile mangoldia myös kukkapenkissä koristeena!

<p data-block-key="ztbk3">Punaruotinen kaunotar maistuu salaatissa ja näyttää upealta myös kukkapenkissä – kokeile rohkeasti. (Kuva: Pixabay)</p>
Punaruotinen kaunotar maistuu salaatissa ja näyttää upealta myös kukkapenkissä – kokeile rohkeasti. (Kuva: Pixabay)

Maissi 'Mirai 003 Fi Hybrid'
Maukas sekä keitettynä että raakana. Sen pienehköt, 15 cm pitkät tähkät ovat täyteläiset. Maissi viihtyy lämpimällä kasvupaikalla, mutta tämä lajike pärjää myös hieman kehnommalla kasvupaikalla. Maissi vaatii lyhyen esikasvatuksen ennen ulos istuttamista.

<p data-block-key="s11g0">Makeat pienet tähkät maistuvat keitettyinä tai raakana – valitse lämmin kasvupaikka ja aloita esikasvatus ajoissa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Makeat pienet tähkät maistuvat keitettyinä tai raakana – valitse lämmin kasvupaikka ja aloita esikasvatus ajoissa. (Kuva: Adobe Stock)

Maustefenkoli 'Victoria F1 Hybrid'
Mehukas ja satoisa laji, joka tuottaa puhtaan valkoisia mukuloita. Koristeelliset lehdet tuovat maukkaan lisän salaatteihin. Taimet kannattaa esikasvattaa. Siemenet kylvetään huhti-toukokuun vaihteessa taimilaatikkoon, joista ne koulitaan sirkkalehtien tultua täysikasvuisiksi. Sopiva esikasvatuslämpötila on 15 °C. Kun taimissa on 3–4 kasvulehteä, ne voi istuttaa ulos. Sato valmistuu noin 7–10 viikkoa ulos istuttamisesta.

<p data-block-key="d3e7w">Raikkaan aromaattinen fenkoli tekee valkoisia, meheviä mukuloita ja sopii sekä salaattiin että lämpimiin ruokiin. (Kuva: Pixabay)</p>
Raikkaan aromaattinen fenkoli tekee valkoisia, meheviä mukuloita ja sopii sekä salaattiin että lämpimiin ruokiin. (Kuva: Pixabay)

Maustebasilika 'Crimson King'
Upea punalehtinen mauste. Maustamisen lisäksi se soveltuu myös koristeeksi kukkaryhmään. Tätä lajiketta voi kasvattaa sekä sisällä ruukussa että lämpimällä paikalla ulkona. Satoa voidaan alkaa kerätä noin 2 kuukauden kuluttua kylvöstä.

<p data-block-key="d8mqr">Punalehtinen basilika tuo väriä ja makua – kasvatukseen sopii niin ruukku sisällä kuin lämmin paikka ulkona. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Punalehtinen basilika tuo väriä ja makua – kasvatukseen sopii niin ruukku sisällä kuin lämmin paikka ulkona. (Kuva: Adobe Stock)

Porkkana 'Caracas'
Lajike, jonka porkkanat on lyhyitä ja kartion muotoisia. Näin ne soveltuvat loistavasti myös ruukkuviljelyyn. Lajiike on hyvänmakuinen ja sopii sekä tuotekäyttöön että ruuanvalmistukseen.

<p data-block-key="t6q47">Lyhyt ja makea porkkana viihtyy myös ruukussa – täydellinen lajike pienellekin parvekepuutarhurille. (Kuva: Pixabay)</p>
Lyhyt ja makea porkkana viihtyy myös ruukussa – täydellinen lajike pienellekin parvekepuutarhurille. (Kuva: Pixabay)

Rukola 'Sweet Oakleaf'
Lehdistöltään kauniin muotoinen laji, jonka maku on tavanomaista rukolaa makeampi. Rukola soveltuu salaattien lisäksi moniin ruokiin myös mausteeksi. Rukolaa kannattaa kylvää pieniä eriä parin viikon välein, jotta aina on tuoretta ja maukasta syötävää.

<p data-block-key="kclxa">Makeampi vaihtoehto perinteiselle rukolalle – kylvä pieniä määriä säännöllisesti, niin saat tuoretta vihreää jatkuvasti. (Kuva: Pixabay)</p>
Makeampi vaihtoehto perinteiselle rukolalle – kylvä pieniä määriä säännöllisesti, niin saat tuoretta vihreää jatkuvasti. (Kuva: Pixabay)

Tomaatti 'Cherry Cascade'
Suurisatoinen amppelitomaatti. Hedelmät ovat makeita, mehukkaita ja pieniä. Varsia ei tarvitse tukea eikä sivuversoja eli varkaita poistaa, joten tämä tomaatti on helppo kasvatettava esimerkiksi amppeliin. Esikasvatus aloitetaan viimeistään huhtikuussa ja taimet voidaan istuttaa ulos lämpimälle paikalle touko-kesäkuun vaihteessa.

<p data-block-key="0a8l9">Herkullinen amppelitomaatti tuottaa suloisia makeita hedelmiä – helppohoitoinen ja tuottoisa lajike kotipuutarhaan. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Herkullinen amppelitomaatti tuottaa suloisia makeita hedelmiä – helppohoitoinen ja tuottoisa lajike kotipuutarhaan. (Kuva: Adobe Stock)

Vihannespaprika 'Sweetbite Yammy'
Oranssi, noin 7 cm pitkät, suippokärkiset ja erittäin makeat hedelmät, joissa on erittäin vähän siemeniä. Tämä maukas paprika on ihanteellinen kasvatettavaksi astioissa, mutta vaatii silti lämpimän kasvupaikan. Korkeus 45 cm.

<p data-block-key="63b7b">Makea ja vähäsiemeninen paprika sopii täydellisesti ruukkuun – herkullinen suupala suoraan omalta parvekkeelta. (Kuva: Pixabay)</p>
Makea ja vähäsiemeninen paprika sopii täydellisesti ruukkuun – herkullinen suupala suoraan omalta parvekkeelta. (Kuva: Pixabay)
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20103_20878.jpg
Tuoreet yrtit avaavat kasvisten kevätsesongin
Tänä vuonna Suomessa on huomattu yrttien menekissä sama suuntaus, mikä ilmeni jo viime vuonna Ruotsissa. Persiljan, tillin ja ruohosipulin kulutus kasvoi enemmän kuin muiden mausteyrttien. Ilmeisesti tuttu ja turvallinen kotiruoka on nyt arvossaan, ja siihenhän kuuluvat skandinaavisessa ruokaperinteessä juuri edellä mainitut perusyrtit. Pienen notkahduksen jälkeen myös herneenversojen kysyntä on vilkastunut. Toisaalta aasialainen, varsinkin thairuoka on tullut jäädäkseen, josta kertoo korianterin jatkuva suosio.Tuoreita yrttejä kasvatetaan ruukuissa myytäviksi jo kolmeakymmentä eri lajia. Kevätkokkauksessa painottuvat erityisesti minttu, rakuuna, timjami, kirveli ja sitruunamelissa. Näitä täydentävät erilaiset basilikat, oregano, viinisuolaheinä ja tietenkin monen makumuistiin kotoisina tallentuneet tillin, persiljan ja ruohosipulin aromit. Yrttien makumaailmoja on helppo valloittaa laajastikin, kun aloittaa ensin läheltä: tillistä graavikalan kaverina, basilikasta tomaatin kanssa, persiljasta perunan päällä ja ruohosipulista munakkaan mausteena.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton