• Etusivu
  • Hoitotyöt

Eihän teillä roiku jääpuikkoja räystäistä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.10.2024
20232_62492.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pakkanen saapuu yön turvin ja päivällä aurinko pyrkii pääsemään siitä eroon. Taistelun jättämä sotatanner on ihmiselle hengenvaarallinen. Kyseessä ei siis ole katollasi odottava murhaaja, mutta kun katoilta pois pyrkivä vesi jäätyy teräviksi jäämiekoiksi ja sulava lumi muodostuu jäiseksi laataksi, ei pihakivetystä tai kännykän ruutua tutkiva tallaaja ole turvassa.

Oikeaoppinen vastaisku

Lumen ja jäiden katoilta pudottelu on vaarallista hommaa, johon ei kannata lähteä yksin tai huolimattomasti. Oikea tapa on kutsua apuun ammattilainen, sillä heillä on käytössään hyväksytyt turvavarusteet ja työkalut, joilla vesikate ei rikkoudu.

Jos lunta kaikesta huolimatta päättää lähteä pudottamaan itse, on syytä ottaa huomioon liukastumisriski. Tätä riskiä ei tule välttää pudottamalla lumi-/jäämassoja katolta maasta käsin, sillä kun massa lähtee liikkeelle, on jo liian myöhäistä ehtiä alta pois. Tämän sijasta tulisi mukaan katolle pakata valjaat, jotka voi kiinnittää lapetikkaisiin tai savupiippuun.

<p data-block-key="sel9y">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Äärimmäisen tärkeää on myös turvata alhaalla kulkevien turvallisuus. Katolta huutelu ei riitä tuomaan turvaa, sillä esimerkiksi kuulokkeet korvilla kulkevat ja huonokuuloiset eivät saa viestiä perille. Lisäksi jää ja lumi kulkee painovoiman mukana ääntä nopeammin, joten vaikka huutosi välittyisikin sivulliselle, ei se välttämättä riitä.

Lumi ja jää tulisi poistaa koko katolta, eikä vain räystäiltä ja sen välittömästä läheisyydestä. Muutoin riskinä on, että katoille jäänyt lumi jäätyy paksuksi jääpadoksi. Lumenpoistokuluissa tai siihen käytetyssä ajassa ei ole saumaa pihtailla, sillä säästön seurauksena syntyvät mahdolliset vesivahingot tuottavat takuuvarmasti enemmän rahahuolia ja vievät enemmän aikaa.

Komeat jääpuikot, komeat lämmityskulut

Jääpuikkojen muodostuminen saattaa myös kieliä rakennuksen huonovointisuudesta, jolloin pelkkä puikkojen pudottelu ei riitä.

Kattolumen sulaminen jääpuikoiksi ei aina ole ainoastaan ulkolämpötilaerojen aiheuttamaa. Yleisin syy puikkoihin on lämpövuoto. Myös esimerkiksi yläpohjan tuuletusongelmat ja talviajan korostunut sisätilojen lämmittäminen toimivat oleellisina syntipukkeina.

<p data-block-key="55gzr">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Lumi toimii loistavana eristeenä, vaikka sen kyvystä onkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Lämmön karatessa huonosti eristetyn yläpohjan kautta ulos, sen matka tyssää nopeasti lumikerrokseen. Tällöin lämpö jää sulattamaan lumikerrosta alhaaltapäin, jolloin sulava lumi muodostuu hurjista lämmityslaskuista varoittaviksi jääpuikoksi.

Jää ja lumi saattavat myös tehdä tuhojaan itse katemateriaalille, sadevesijärjestelmille ja muille kattotarvikkeille.

Hoitotyöt
ideat
lämmitys
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

miehen käsi ojennettuna kohti puupinoa.
Helppotekoinen halkoteline puunhakuun
Perinteinen puukori saattaa joissain tapauksissa olla liian raskas ja mallinsa takia hankala kantaa. Kevyempi puunkantoteline on hyvä apuväline takkapuiden hakureissulla. Kantotelineen nikkaroimiseen voi käyttää rakentamisesta jääneet rimat ja listan pätkät. Ohjeita voi soveltaa oman puutavaratilanteen ja mielikuvituksen mukaan. Alustan voi myös tehdä umpinaiseksi, esimerkiksi paneelin pätkistä tai levystä.
leikkimökki
Leikkimökin materiaalilista
Materiaalilistaan on kerätty mökin runkoon tarvittavat materiaalit. Otathan huomioon, että listassa ei ole huomioitu sisäpuolelle tulevia sisäverhouspaneeleita tai levyjä. Lisäksi listoissa olevat puutavaroiden koot ovat esimerkkejä. Jos tiedät jo valmiiksi, että mökki on kovassa käytössä, kannattaa valita vahvempi puutavara esimerkiksi lattian kohdalla.Annetut materiaalimäärät eivät sisällä hukkaa. Puutavaran yleinen hukkaprosentti on n. 15 %, joka kannattaa lisätä puutavaran määrään niitä hankkiessa. Hukkaprosenttiin vaikuttaa muiden muassa työtavat.Katso rakennusohjeet ja piirustukset
Sytykesipsit ja takkatuli.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.
puulaatikon teko-ohjeet ja piirretty hemmo istuu puulaatikon päällä
Tee se itse: Laatikko
Kuten aikaisemmissa tee se itse -osioissa on todettu: rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Tällaisia ovat mm. sisäverhouspaneelien pätkät. Niitä voi jäädä niin saunan paneloinnistakin kuin sisäkaton verhouksestakin. Paneelin pätkät ovat turhan kalliita polttopuiksi varsinkin kun hyötykäyttö on mahdollista monin eri tavoin.Nyt tehtävän laatikon koko on ajateltu kodinhoitohuoneeseen tulevaksi "hapenottopenkiksi", jota voi samalla hyödyntää esim. polttopuiden tilapäiseen säilyttämiseen, kierrätyspahvien ja paperien säilyttämiseen, pyykkikorina tai jopa lehtilaatikkona. Kokoa muuttamalla ja tapaa soveltamalla saat erilaisia monikäyttöisiä laatikoita.
201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
savustettu kala puutarjottimella ympärillä valkosipulia ja yrttejä
Savustusuunin avulla ihanat savukalat omasta takaa
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton