• Etusivu
  • Kasvillisuus

Biolanin kehittämälle Novarbo-järjestelmälle ympäristöpalkinto

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2023
20097_17610.jpg

Biolan Oy on voittanut Novarbo suljetun kasvihuoneen energiatehokkaalla ilmastonhallintajärjestelmällä Euroopan ympäristöpalkinnot yrityksille -kilpailun kansallisen prosessisarjan. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki ojensi palkinnon Biolanin edustajille Ympäristöyritysten liiton seminaarissa Helsingissä 2009.

Biolanin kehittämä Novarbo-järjestelmä (closed greenhouse management) oli mukana edelleen Euroopan laajuisessa kilpailussa, joka ratkesi vuoden 2010 kesäkuussa. Kilpailussa haettiin yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöitä ympäristöystävällisissä toiminnoissa, tuotteissa ja prosesseissa sekä kansainvälisessä yhteistyössä. Kilpailun tarkoituksena on nostaa esille yrityksiä, jotka liiketoiminnassaan tukevat kestävän kehityksen periaatteita.

Novarbo-järjestelmä mahdollistaa niin sanotun suljetun kasvihuoneen rakentamisen. Se on ympäristöystävällinen ja erittäin tehokas tapa hoitaa nykyaikaisen kasvihuoneen ilmasto kasveille optimaaliseksi. Novarbo-järjestelmässä auringon ja valaistuksen tuoma ylimääräinen lämpö ja kasvien haihduttama liika kosteus johdetaan pisaraverhon avulla ulos kasvihuoneesta. Pisaraverhon muodostama avoin lämmönvaihdin toimii erittäin suurella hyötysuhteella (COP 50 -100). Yhden kW:n sähköteholla saadaan aikaan jopa 100 kW:n jäähdytysteho.

Novarbo-ilmastonhallintajärjestelmä perustuu sisälle rakennettuun, kasvihuonerakenteisiin integroituun suutinputkistoon ja pisaranerottimiin. Suuttimien muodostama, tarkasti mitoitetuista pisaroista rakentuva pisaraverho muodostaa ilmavirtauksen kasvihuoneen sisällä ilman lisäpuhaltimia. Ilmavirtauksen avulla koko kasvihuoneilma saadaan jäähdytettyä ja haettua optimiolosuhteet kaikkialle kasvustoon.

Jopa 40 prosentin sadonlisäys

Suljettu kasvihuone on lisäksi tehokas ulkoa tulevia tuholaisia ja taudinaiheuttajia vastaan. Se vähentää torjunta-aineiden käytön tarvetta ja tehostaa biologista torjuntaa kasvihuoneessa.

Koska kasvihuoneeseen muodostunutta liikalämpöä ja kosteutta ei tarvitse tuulettaa ulos, voidaan lisävalojen ja korkeamman hiilidioksidipitoisuuden avulla saavuttaa suuria hyötyjä. Novarbo-järjestelmän käyttö nostaa kasvihuonevihanneksilla satotasoa jopa 10–40 prosenttia kasvista riippuen. Aurinkoisina ja kuumina päivinä lämpötilansäätömahdollisuus on kukka- ja ruukkukasviviljelyssä sadon ajoituksessa merkittävä järjestelmän tuoma etu.

Järjestelmä räätälöidään yksilöllisesti kunkin viljelijän rakenteeseen sopivaksi. Novarbo- ilmastonhallintajärjestelmä sopii uusiin ja vanhoihin kasvihuoneisiin, joissa on nykyaikainen säätöautomatiikka. Myös laitteiston tehotaso on valittavissa kasvien, kasvihuoneen ja viljelijän tarpeiden mukaan.

Novarbo-järjestelmä palkittiin Satakunnan INNOSUOMI 08-palkinnolla marraskuussa 2008. Novarbo-järjestelmä on patentoitu yli 20 maassa.

Biolanin kehittämän Novarbo-järjestelmän käyttö nostaa kasvihuonevihanneksilla satotasoa jopa 10–40 prosenttia kasvista riippuen. (Kuva: Biolan)
Biolanin kehittämän Novarbo-järjestelmän käyttö nostaa kasvihuonevihanneksilla satotasoa jopa 10–40 prosenttia kasvista riippuen. (Kuva: Biolan)

Lisätietoja:
Ammattiviljelyliiketoiminnan johtaja Teppo Rantanen 040-5010 589
Myyntipäällikkö Anssi Jalava 0400-598 604

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20149_40848.jpg
Tunnetko haperot?
Haperot viihtyvät kaikkiallaNämä erinomaisiksi luokitellut ruokasienet viihtyvät kaikkialla Suomessa, kaikenlaisissa metsissä sekä puustoisissa pihapiireissä. Haperot ovat runsassatoisia satokauden ulottuessa heinäkuulta syyskuulle.Haperoita on helpohko löytää kirkkaiden ja kiiltävien lakkiensa puolesta sammalen, ruohon ja pudonneiden lehtien seasta. Tosin auringonpaiste ja sade saattavat haalistaa lakin väriä.Ps. Haperot muistuttavat rouskuja sillä erotuksella, että haperoissa ei ole maitiaisnestettä!
20226_45906.jpg
Lehtipensasaidan leikkaaminen
Istutusleikkaus tehdään aina keväällä joko istutuksen yhteydessä tai syksyllä istutetuille taimille seuraavana keväänä. Piiskataimet leikataan noin 10 sentin korkeudelta ja haaroittuneet aitataimet 2–3 silmun päältä. Tarkoituksena on saada taimet haaroittumaan mahdollisimman alhaaltaja näin aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Myös vapaasti kasvavan aidanteen taimet leikataan samalla tavoin. Jos astiataimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei tarvitse leikata.
202211_80058.jpg
Luumupuun taudit? Asiantuntija vastaa
Kuokkalan luumupuuhun on ilmestynyt luumujen raakileiden tilalle pitkulaisia, kellertäviä ulokkeita. Mitähän nuo mahtavat olla ja pitäisikö noille tehdä jotain? Seassa on myös normaalin näköisiä raakileita. Onko kyseessä jokin tauti ja ovatko mahdollisesti normaalisti kasvavat luumut syöntikelpoisia?
20225_78254.jpg
Miten marjasatoa voi edesauttaa?
Tosiaan, lannoitteistahan puhutaan, että niissä on NPK -arvot. N on se typpi, joka kasvattaa vehreyttä, vihreyttä, lehtiä ja versoja. P on fosfori ja K on kalium. Kun P ja K -arvot ovat mahdollisimman suuret, niin silloin myös marjasato paranee.
20226_78522.jpg
Punkkeja puutarhassa?
Eniten punkkeja on perinteisesti ollut saaristossa ja rannikolla, mutta talvien leutonemisen ja kauriiden lisääntymisen myötä punkit ovat yleistyneet myös muualla Suomessa. Viime vuosina punkkeja on havaittu niin kaupunkien puistoissa kuin hoidetuilla kotipihoillakin. Punkit viihtyvät esimerkiksi heinikoissa, aluskasvillisuuden seassa, pensaikoissa ja puiden lehtien alapinnoilla.
202112_74246.jpg
Moni selviäisi häiriötilan­teessa yli viikon käymättä kaupassa
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tekemän tutkimuksen mukaan, lähes kolmannes suomalaisista arvioi, että selviäisi häiriötilanteessa jopa yli viikon käymättä ruokakaupassa. Vuonna 2018 vain yhdeksän prosenttia arvioi kotivaransa riittävän yli viikon. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) tutkimuksesta. Kotitalouksien varautuminen ja resilienssi -tutkimuksessa kysyttiin tuhannelta suomalaiselta häiriötilanteisiin varautumisesta, niissä pärjäämisestä, auttamishalusta, luottamuksesta ja varautumisuskomuksista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton